IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Nieuwsbrief 40

Facebook
Twitter
Email
Print

REDACTIONEEL

Make Israel great again?

Op 20 januari zal de huidige Amerikaanse president Barack Obama de fakkel doorgeven aan zijn opvolger Donald Trump. Wat moeten we van de acht jaren democratische presidentschap onthouden? Op 4 juni 2009 herhaalde Obama in de Egyptische hoofdstad CaĆÆro de belofte van de Oslo-akkoorden, namelijk een onafhankelijke staat voor de Palestijnen, maar daar is niet veel van in huis gekomen. Sinds de verkiezing van Obama in 2008 hebben zich 20 000 nieuwe IsraĆ«lische kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden gevestigd. Na 9 maanden zijn de vredesgesprekken tussen de IsraĆ«li’s en de Palestijnen onder de leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in april 2014 gestrand. Als afscheidscadeau hernieuwde Obama in september 2016 het tienjarig akkoord voor militaire bijstand aan IsraĆ«l. Vanaf 2019 tot in 2028 zal IsraĆ«l 33,8 miljard euro per jaar ontvangen. In het vorige akkoord was dat nog 26,7 miljard euro per jaar. Daar bovenop komen nog de jaarlijkse Amerikaanse fondsen om IsraĆ«l uit te rusten met raketafweersystemen (Iron Dome of IJzeren Koepel). Er bestaat ook een samenwerking tussen de VS en IsraĆ«l op het gebied van veiligheid, gaande van het verzamelen van inlichtingen tot het ontwikkelen van een opsporingssysteem van de tunnels in de Gazastrook.

Tijdens de verkiezingsstrijd tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump bleek al snel dat beide kandidaten de steun aan IsraĆ«l zullen voortzetten. Hillary Clinton schreef op 2 juli 2015 een brief aan de IsraĆ«lisch-Amerikaanse miljardair Haim Saban. Ze vraagt hem om samen inspanningen te doen voor ā€œhet bestrijden van de BDS-bewegingā€ (boycot van IsraĆ«l) en tegen de ā€œondermijning van IsraĆ«l en het joodse volkā€.

En wat moeten we verwachten van de nieuw verkozen president? Donald Trump heeft de IsraĆ«lische premier Benjamin Netanyahu al uitgenodigd om naar Washington te komen. Hij heeft ook al laten weten dat hij zich niet tegen de verdere uitbreiding van de IsraĆ«lische kolonies zal verzetten. Hij beloofde ook om de Amerikaanse ambassade van de IsraĆ«lische hoofdstad Tel Aviv naar het in 1980 geannexeerde Oost-Jeruzalem te verhuizen. Voor hem is het Midden-Oosten en de vredesgesprekken tussen de IsraĆ«li’s en de Palestijnen geen prioriteit.Ā 

De Israƫlische kolonistenregering krijgt dus vrij spel. Netanyahu heeft al neen geantwoord op de Franse uitnodiging voor een internationale conferentie op 21 december in Parijs. Op 7 december, amper enkele weken na de verkiezingsoverwinning van de Amerikaanse presidentskandidaat Trump, heeft het Israƫlische parlement in eerste lezing een wetsontwerp goedgekeurd waarbij voortaan de bouw van woningen op Palestijnse privƩgronden een wettelijke basis krijgt.

Ook in Belgiƫ zitten de vrienden van Israƫl niet stil. Op 24 januari worden drie pro-Palestijnse betogers voor de correctionele rechtbank van Antwerpen gedagvaard. Ze worden door het Forum van Joodse Verenigingen beschuldigd van het roepen van antisemitische slogans op de Antwerpse betoging van 12 juli 2014 tegen de Israƫlische bombardementen op Gaza. Het is een bekende methode om de aandacht af te leiden van de Israƫlische schendingen van het internationaal recht. Over de 501 Palestijnse kinderen die tijdens de bombardementen stierven, wordt uiteraard niet meer gesproken.

We zullen in elk geval ook in 2017 verder gaan met de boycot van Israƫl en met de campagne tegen het onderzoeksproject Law Train waarbij de FOD Justitie en de Leuvense universiteit met Israƫl samenwerken over het verfijnen van ondervragingstechnieken.

We wensen al onze lezers en sympathisanten een gelukkig en strijdbaar 2017 en nodigen hen uit op onze nieuwjaarsreceptie van 20 januari.

Het redactieteamĀ Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā  Brussel, 11 december 2016

Ā 

PALESTINA SOLIDARITEIT

Nieuwjaarsreceptie, vrijdag 20 januari vanaf 18.00 uur

Graag nodigen we jullie uit op onze nieuwjaarsreceptie van vrijdag 20 januari vanaf 18.00 uur op het secretariaat van Palestina Solidariteit in de Vierwindenstraat 60 te 1080 Sint-Jans-Molenbeek.

Kom mee met ons het nieuwe jaar vieren bij een hapje en een drankje. Je krijgt een overzicht van wat Palestina Solidariteit het afgelopen jaar heeft gedaan en van de acties die we in 2017 (50 jaar bezetting) met u willen voeren.

Op het programma staat ook de projectie van de kortfilm ā€œGaza in Contextā€ (http://www.gazaincontext.com/film.html).

Doorlopend is er een stand met info- en actiemateriaal, boeken en wenskaarten.

Het is een unieke kans om nadien te praten met vrijwilligers, mediawatchers, inleefreizigers en andere sympathisanten en activisten van Palestina.

Wij hopen u talrijk te mogen ontmoeten.

Extra: wie tijdens de receptie zijn lidgeld betaalt (25ā‚¬ voor gewone leden en 10ā‚¬ voor studenten of jonger dan 30 jaar), krijgt een korting van 10 procent.

Wil u voor 17 januari via mail (info@palestinasolidariteit.be) laten weten met hoeveel u komt en of u uw lidgeld wenst te betalen

Van harte welkom.

Maak de Palestijnse beweging nog sterker.

Word lid of hernieuw je lidmaatschap!

Palestina Solidariteit zette zich ook dit jaar in voor de rechten van de Palestijnen. Zo organiseerden we in het Europees parlement een fototentoonstelling ā€œIf I were a Palestineā€ over de 7000 Palestijnen die in IsraĆ«lische gevangenen opgesloten zijn. We voerden ook in Gent actie ā€œStop G4Sā€ om aan de stad te vragen geen contracten meer af te sluiten met deze bewakingsfirma die ook in de bezette Palestijnse gebieden de IsraĆ«lische apartheidsmuur, checkpoints en gevangenissen beveiligt. We verzetten ons ook tegen het onderzoeksproject ā€œLaw Trainā€ waarbij de Leuvense universiteit en de FOD Justitie met een IsraĆ«lische universiteit samenwerkt om de ondervragingstechnieken voor gearresteerden te ā€œverfijnenā€.

Het Palestijnse volk heeft meer dan ooit onze steun nodig. Dit kan door vrijwilliger te worden, door deel te nemen aan acties, door brieven te schrijven naar de media en de politici, door infoavonden te organiseren, door standen op wereldfeesten te bemannen, door giften te storten voor onze werking en projecten in Palestina. Je ontvangt een fiscaal attest vanaf 40 euro. Indien je verhuist of verhuisd bent, gelieve dan het nieuwe adres door te mailen naar info@palestinasolidariteit.be.

Je kan ook lid worden van Palestina Solidariteit of uw lidmaatschap vernieuwen en daardoor 10 procent korting bekomen op de boeken die we verkopen.

Het LIDGELD bedraagt 25 euro (10 euro voor studenten, werklozen en jongeren onder de 30 jaar) te storten op bankrekening BE64 523-08 014 88-52 van Palestina Solidariteit. We danken je op voorhand.

Extra: wie tijdens de nieuwjaarsreceptie van vrijdagavond 20 januari (vanaf 18u) zijn lidgeld betaalt, betaalt 10 procent minder. Wie voor 17 januari laat weten (via info@palestinasolidariteit.be) dat hij tijdens de receptie zijn lidgeld zal betalen, krijgt die dag zelf nog zijn lidkaart.

ā€˜Ken je rechtenā€™ sessies voor kinderen in 2015 en 2016: een DCI- project van Palestina Solidariteit

De campagne ā€˜Ken je rechtenā€™ wil Palestijnse kinderen wijzen op hun rechten wanneer ze in een IsraĆ«lische militaire gevangenis belanden.

Tijdens een aantal sessies deelde DCI-Palestine ā€˜Ken je rechtenā€™-informatiekaarten uit aan Palestijnse kinderen tussen 12 en 17 jaar. Hat waren vooral kinderen die in de Westbank wonen, waar zij het doelwit blijken te zijn van IsraĆ«lische soldaten.

De trainingssessies werden gegeven in scholen. De kinderen leerden er wat ze kunnen verwachten tijdens hun arrestatie en hun hechtenis. Bovendien leerden ze relevante internationale mensenrechten kennen in verband met arrestatie, transport en ondervragingspraktijken. De trainers bespraken deze rechten, die ook in de Israƫlische militaire wetgeving staan, maar waarvan Palestijnse kindgevangenen niet op de hoogte zijn.

Nochtans is het belangrijk dat de Palestijnse jeugd haar rechten kent, wat kan door deze mensenrechtentraining- en informatiesessies te volgen. De sessies zijn zeker belangrijk voor jongeren die dicht bij de apartheidsmuur en illegale kolonies wonen. Israƫl is het enige land dat automatisch en systematisch kinderen vervolgt in militaire rechtbanken, zonder de garantie op een eerlijk proces. Elk jaar worden er rond de 500 tot 700 Palestijnse kinderen, sommigen nog maar 12 jaar oud, gearresteerd, vastgezet en vervolgd in het Israƫlische detentiesysteem. Hun grootste misdaad bestaat uit het gooien van stenen. 74 percent van die kinderen heeft te maken met fysiek geweld tijdens hun arrestatie en alles wat er op volgt.

Palestijnse kinderen weten niet genoeg over hun zwijgrecht, krijgen geen advocaat en er mag ook geen familielid bij de ondervragingen zijn. Dankzij de ā€˜Ken je rechtenā€™-informatiekaarten kunnen zij zich beter beschermen. Op die kaart staat ook een makkelijk te onthouden telefoonnummer waarop de kinderen een DCI-Palestijnse advocaat kunnen bereiken, 7 dagen per week en dag en nacht, Ć”ls ze al gebruik mogen maken van een telefoon tijdens hun hechtenis.

De ā€˜Ken je rechtenā€™-informatiekaarten werden in 2015 in omloop gebracht en 400 kinderen volgden de sessies. Er werden 13 sessies voor studenten van de noordelijke West Bank ingericht, 2 sessies voor schooladviseurs in de provincie Hebron, 1 sessie voor moeders van het Al Aroub kamp en 1 sessie voor de kinderen van dit kamp.

In 2016 werden er in het totaal 65 sessies gegeven en werden er 1834 kinderen bereikt.

Inleefreis naar Palestina: je moet het zelf gezien hebben!

Een paar quotes van onze vroegere reizigers

Heel lekker! Al veel gelezen, maar zien is helemaal anders! Zoā€™n vriendelijke mensen! Onvoorstelbaar! Je moet het zelf gezien hebben!

Geniet van de Oosterse cultuur, gastvrijheid en natuur. Ervaar zelf hoe het is om in een land vol conflicten je dagelijkse bezigheden te doen. Bezoek Hebron waar het hele centrum is afgesloten ter protectie van een groep IsraĆ«lische kolonisten in het centrum van de stad. Maar ook Bethlehem, Ramallah, Jeruzalem, Tel Aviv, een kolonie, Palestijnse boeren, diverse organisaties, IsraĆ«lische vredesorganisaties, ex-soldaten die zich uitspreken, orthodoxe zionistische kolonisten, de apartheidsmuur, vluchtelingenkampen, …

In 2017 organiseert Palestina Solidariteit twee inleefreizen, in april en juli

Elke reis wordt voorafgegaan door 3 voorbereidende vergaderingen en achteraf is er een evaluatiebijeenkomst.

Onze reizen duren 10 dagen en kosten 1100 EUR. Inbegrepen: volpension, transport, inkom en gids ter plaatse. De reis gaat door als er tenminste 11 inschrijvingen zijn. Niet inbegrepen vlucht, extra drank en persoonlijke uitgaven.

Inschrijven en meer info bij: info@palestinasolidariteit.be. Kijk ook op: https://www.palestinasolidariteit.be/solacties/inleefreizen

Ā 

ACTUEEL

Laten we de Palestijnen een stille dood sterven?

Een hele week lang trokken Ć©coloj en Jong Groen rond in de Westelijke Jordaanoever. ā€œDaar schrokken we enorm van wat je gerust de kolonisatie van Palestina door IsraĆ«l kan noemenā€. Samen met Jongsocialisten roept Jong Groen alle leden van de commissie Buitenlandse Betrekkingen op om de BDS-beweging (Boycot, divestment & sanctions) tegenover IsraĆ«l onverwijld te steunen.

8 november 2016 ā€“ diverse auteurs – http://www.mo.be/opinie/laten-we-de-palestijnen-een-stille-dood-sterven

IsraĆ«lische soldaten kijken toe hoe inwoners van Bi’lin olijfbomen blussen die in brand waren geschoten na het afvuren van talloze traangasgranaten. (2010) Edo Medicks

Het is vrijdagochtend. In de verte horen we een minaret oproepen tot het vrijdaggebed. We zien de muur met erachter een grote nederzetting en nauwelijks enkele honderden meters ernaast een nieuwe in opbouw. Duidelijk met dezelfde ambities als zijn grote broer.

We zijn in Biā€™lin. Een van de vele Palestijnse dorpjes waar de muur een kronkel maakt en zo serieus buiten de afgesproken ā€˜Green Lineā€™ kleurt. We maken ons klaar voor de wekelijkse betoging. Al vele jaren proberen de mensen van het dorp op deze manier hun land terug te krijgen.

Terwijl we de muur naderen zien we ook het grote machtsvertoon van het Israƫlisch leger. Een grote legertank met enorme traangasgranaten en soldaten wachten ons op, uiteraard met geweren waarin lifebullets zitten, want net werd een nieuwe wet goedgekeurd dat ze op eenieder met een steen mogen schieten.

Daartegenover staan wij dus, een groep van een dertigtal mensen met alleen Palestijnse vlaggen en onze stem. ā€œFree, Free Palestineā€, weerklinkt eventjes over de berg. Dit zijn zichtbare ongelijkheden tussen de IsraĆ«liā€™s en de Palestijnen: lifebullets versus stenen en enorme traangasgranaten versus onze stem. Het zijn die ongelijkheden die ons aangezet hebben om mee te lopen met de inwoners van Biā€™lin. We zijn het beu.

Oslo is dood

De gearceerde zone op de Westelijke Jordaanoever is zone C. De rode vlekken zijn gemengd (zone A/B) TUBS

Elke dag van onze trip leerden we meer over het apartheidssysteem dat de IsraĆ«lische staat in de bezette Palestijnse gebieden toepast. Iedereen heeft de mond vol van de Oslo-akkoorden uit de jaren ā€˜90, maar wist u dat deze maar vijf jaar geldig waren? Toch is er in het grootste deel van de Westelijke Jordaanoever nog steeds IsraĆ«lische politie en leger aanwezig. En het worden er elke dag zelfs meer, terwijl Oslo net het omgekeerde beloofde.

De vallei van de Jordaan is een mooi voorbeeld van hoe Israƫl via deze politiek steeds meer land inneemt dat aan de Palestijnen toebehoort. Deze plek bestaat namelijk voor 95% uit zone C. Concreet betekent dat dat Palestijnen geen toegang hebben tot natuurlijke bronnen zoals water en landbouwgrond, en dat ze geen huizen mogen bouwen.

De IsraĆ«liā€™s daarentegen kunnen en doen dit wel. Zij mogen nederzettingen bouwen, fabrieken uitbaten en militaire gebouwen neerpoten. Hier halen ze ook veel winst uit, want het gebied is zeer vruchtbaar. Illegale winst, want dit zijn allemaal schendingen van artikel 39 uit de Vierde Conventie van Geneve dat zegt dat je je eigen inwoners niet mag verplaatsen naar bezet gebied.

Tijd voor actie

Israƫl blijft zijn beleid echter verderzetten en dagelijks komen er meer caravans die een nieuwe nederzetting aankondigen. De Palestijnen blijven echter niet bij de pakken zitten. Het zijn allemaal stuk voor stuk verzetsmensen. To Exist is To Resist.

Een ding dat steeds terugkwam in onze gesprekken met activisten was Boycott, Divest and Sanction ofwel de BDS-beweging. Dit houdt een boycot in van Israƫl en Israƫlische en internationale bedrijven die meehelpen om de mensenrechten van de Palestijnen te blijven schenden.

ā€˜Als BDS niet doorgaat, wat doet de wereld dan nog voor de Palestijnse zaak?ā€™

Ook vraagt de beweging het desinvesteren van geld uit diezelfde Israƫlische en internationale bedrijven. Als laatste houdt de sanction in dat overheden de druk op Israƫl groot houden door niet meer met hen samen te werken in militaire handel, vrijhandelsakkoorden te schorsen en hen uit internationale fora (zoals FIFA) te zetten.

Geen individuele boycot dus en al helemaal geen anti-Joodse maatregel. Het gaat om de boycot van een staat die een apartheidsregime voorstaat. BDS is een eenvoudige, niet-gewelddadige maatregel die bovendien duidelijk wel druk uitoefent. Waarom zou Israƫl anders iedereen die BDS steunt uitroepen tot vijand van de staat?

Net vandaag ligt er in de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van het Federaal Parlement een resolutie over Palestina voor. We zijn enorm blij dat onze vertegenwoordigers deze problematiek serieus nemen, maar hopen ook dat de uitkomst iets concreets is.

Daarom roepen we (Ć©coloj en Jong Groen) samen met de Jongsocialisten en Comac onze parlementsleden op om de apartheidspolitiek die de staat IsraĆ«l in de bezette Palestijnse gebieden voert, te veroordelen en onverwijld BDS te steunen. Want zoals dr. Sama Jbar het verwoordde ā€˜Als BDS niet doorgaat, wat doet de wereld dan nog voor de Palestijnse zaak? Laten we de Palestijnen een stille dood sterven?ā€™

Belinda Torres-Leclercq & Stefanie De Bock (co-voorzitsters Jong Groen), Esther Ingabire & Nicolas Raimondi (co-voorzitters Ć©coloj) Aaron Ooms (voorzitter Jongsocialisten

EUā€“COMITE BEVEELT EU-LANDEN AAN OM AAN ISRAƋL SCHADEVERGOEDING TE VRAGEN VOOR VERNIELDE EUROPESE PROJECTEN IN PALESTIJNS GEBIED.

Diplomaten van het EU-Midden-Oosten-comitĆ©, het Mashrek/Maghreb of ā€˜MaMa-comitĆ©ā€™, stelden recent een niet-bindende resolutie voor waarin gepleit wordt om een schadevergoeding te eisen voor Europese projecten in Palestijns gebied die door IsraĆ«l vernietigd werden.

Het comitƩ van de Europese Unie dat zich bezighoudt met Midden-Oostenzaken, de zogenaamde Mashrek/Maghreb-werkgroep, beveelt de 28 lidstaten van de EU aan om aan Israƫl schadevergoeding te vragen voor de vernietiging van door EU-lidstaten gefinancierde gebouwen en infrastructuurprojecten in Zone C van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, die door Israƫl moedwillig vernietigd werden. In het comitƩ zetelen Midden-Oostenexperten van alle 28 lidstaten en de resolutie werd aangenomen op een vergadering begin november.

De resoluties van het comitƩ zijn niet-bindend maar kunnen gebruikt worden als basis voor bindende resoluties die later kunnen worden aangenomen door het EU-Politiek- en VeiligheidscomitƩ of door de Raad van Buitenlandse Zaken van de EU.

De Europese diplomaten namen de nieuwe resolutie aan bij gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen tussen IsraĆ«l en de EU over dit onderwerp. Een lange reeks van zulke EU-projecten (ook Belgische zoals elektriciteitsprojecten, maar ook schooltjes, zelfs een speeltuin, ā€¦), werden de voorbije jaren door IsraĆ«l vernietigd. Reden is dat IsraĆ«l de komst van een Palestijnse staat wil voorkomen en elke investering in infrastructuur voor Palestijnse dorpen, hoe bescheiden ook, wordt door IsraĆ«l beschouwd als een stap in deze richting. Een aantal rondes van besprekingen hierover, enkele maanden terug, eindigde zonder resultaten.

Volgens de diplomaten leidt de stopzetting van de gesprekken, vooral in landen die kritischer zijn voor Israƫl, tot de vraag voor financiƫle compensatie voor projecten die door Israƫl werden vernietigd.

Hoewel dit een niet-bindende resolutie betreft van een ā€˜low-levelā€™-comitĆ© leidde het tot moeilijke gesprekken tussen onder meer EU-gezant Lars Faaborg-Andersen en het hoofd van de IsraĆ«lische diplomatieke dienst van buitenlandse Zaken, Alon Lipschitz. Ook Europese ambassadeurs waarschuwden IsraĆ«lische ambtenaren om hun politiek van vernielingen te stoppen. In mei waarschuwde Faaborg-Andersen IsraĆ«l, met name de IsraĆ«lische Coƶrdinator van overheidsactiviteiten in bezet Palestijnse gebied, Majoor-Generaal Yaov Mordechai, dat verderzetten van de massale vernietigingen de relatie tussen IsraĆ«l en de EU kan beschadigen.

Een belangrijke reden voor de toename van het vernietigen van EU-projecten zou ook de druk van de groep ā€˜Regavimā€™, met steun van Knessetleden van de partij Habayit Hayehudi, zoals Moti Yogev en Bezalel Smotrich zijn. Zij zouden druk hebben uitgeoefend in het Knesset sub-comitĆ© voor de bezette gebieden, dat valt onder het comitĆ© van Buitenlandse Zaken en Defensie. Een deel van hun motivatie zou liggen in rancune omwille van de mogelijke ontmanteling van bepaalde illegale outpost-nederzettingen in bezet Palestijns gebied. (Bron: Haaretz, 7/11/2016)

Pleidooi voor differentiatie

In een nieuwe analyse van de ECPR (de Europese Raad voor Buitenlandse Politiek) betoogt Hugh Lovatt dat een consequente toepassing van zogenaamde differentiatie de beste strategie is om de huidige impasse in de Israƫl-Palestina-zaak te doorbreken. Met differentiatie wordt bedoeld dat de bezette gebieden niet als deel van Israƫl gezien kunnen worden met alle juridische consequenties van dien.

Het bewuste artikel maakt deel uit van de communicatie van de ECPR. De kleine lettertjes vermelden wel dat alleen de auteur zelf verantwoordelijk is voor de inhoud. Toch is het belangwekkend dat de ECPR de bijdrage van Lovatt onder de aandacht brengt.

Lovatt begint met te stellen dat de Europese politiek ten opzichte van het conflict Israƫl-Palestina vastgelopen is en lijdt onder een gebrek aan geloofwaardigheid. Het gevolg is dat de VS een bepalende factor wordt in het Midden-Oosten. Lovatt betoogt dat Europa wettelijke middelen heeft om zijn geloofwaardigheid terug te winnen. Men hoeft alleen maar de regelingen toe te passen die al vastgelegd zijn. Differentiatie houdt in dat Israƫlische nederzettingen in de bezette gebieden uitgesloten moeten worden van de bilaterale relaties met Israƫl. Europa verwerpt de bezettings- en annexatiepolitiek van Israƫl. Het enige wat men moet doen, is uitvoeren wat de eigen wetgeving op dit vlak voorschrijft. De bedoeling van het memo is om beleidsmakers te sensibiliseren om de in de regelgeving vastgelegde maatregelen ook effectief uit te voeren.

Tot nog toe is Israƫl in twintig jaar tijd er steeds mee weg gekomen om zijn nederzettingenpolitiek voort te zetten. De opstelling van Europa bevestigt de Israƫlische bezetting. Het straffeloos voort laten bestaan van deze situatie ondermijnt de geloofwaardigheid van Europa.

Lovatt zet uiteen dat in het verleden ontmoedigende maatregelen wel degelijk effectief bleken. In 1991 blokkeerde George Bush sr. 10 miljard dollar aan leningen. Er kwam een bezinning op gang in Israƫl over welke prioriteiten het beste waren. Het gevolg was dat in 1992 de gematigde Yitzhak Rabin de verkiezingen won. In 2013 riskeerde Israƫl uitgesloten te worden van het Research en Development programma van de EU.

De stand van zaken is dat 18 EU-staten adviseurs hebben aangesteld die wijzen op de gevaren van overeenkomsten met IsraĆ«lische bedrijven in de West Bank. Er zijn wettelijke en financiĆ«le risicoā€™s mee gemoeid. Bovendien moeten de gevolgen van een slechte reputatie op dit vlak evenmin onderschat worden.

Een wapen dat IsraĆ«l hanteert is het beĆÆnvloeden van regeringen (Griekenland, Polen, Bulgarije, Hongarije) wetend dat bij besluitvorming soms unanimiteit vereist is. Tot nog toe heeft dit weinig resultaat gehad, omdat differentiatie ondersteund wordt door al bestaande wetgeving.

Lovatt betoogt dat er geen nieuwe politiek of wetgeving nodig is om een krachtigere opstelling van Europa te bewerkstelligen. Het volstaat om bestaande wetgeving correct uit te voeren. Een aanvullende goedkeuring van de Europese Raad is niet nodig.

Een van de hoofddoelstellingen van de Israƫlische regering is het normaliseren van de bezetting. Daarom is de reactie op het labelen door Europa van producten uit de bezette gebieden zo heftig. Men beschuldigt Europa soms zelfs van antisemitisme. Vast staat dat Europa Israƫl veeleer met een voorkeur heeft behandeld. De reactie op de Russische inval in de Krim was veel verregaander. Israƫl moet aan het verstand gebracht worden dat er niet ƩƩn land in de wereld is dat de bezetting van de Palestijnse gebieden goedkeurt.

Is differentiatie schadelijk voor de Palestijnse economie? De Israƫlische bezetting is in ieder geval veel en veel schadelijker.

De aanbeveling die het artikel doet is dus dat de lidstaten en Europa als collectief toezien op de uitvoering van differentiatie. Aanvullend moeten regeringen wijzen op de risicoā€™s die er zijn om commerciĆ«le banden aan te gaan met ondernemingen in de bezette gebieden. Verder zou er actiever tegeninformatie moeten gegeven worden tegen de IsraĆ«lische Hasbara (=propaganda), zoals dat wel bestaat ten opzichte van de Russische desinformatie over de OekraĆÆne en de Krim.

Het enige dat ten nadele van deze bijdrage gesteld kan worden, is dat nergens in het artikel verwezen wordt naar de veel meer omvattende schending van mensenrechten door de staat Israƫl: de discriminatie van Palestijnen in Israƫl zelf, de willekeurige arrestaties en administratieve detenties van Palestijnen, de onwettige controle van de buitengrenzen van de Palestijnse gebieden, de vernietiging van eigendommen, de beperking van vrijheid van meningsuiting (bijv. in het verbod op Nakba-herdenkingen), de inbreuk op bewegingsvrijheid, de administratieve etnische zuivering van Oost-Jeruzalem, de vergaande inperking van Palestijns zelfbestuur, enz. Er is op Europees vlak echt wel meer nodig dan differentiatie alleen!

Europa veroordeelt de kolonies maar blijft samenwerken met Israƫl

Op 18 en 19 november organiseerden een aantal vakbondsorganisaties uit verschillende Europese landen in Brussel een seminarie met als thema: ā€œSolidariteit met Palestina ā€“ Stop de Europese medeplichtigheid aan de schending van het internationaal recht door IsraĆ«lā€. Een van de initiatiefnemende organisaties was de Algemene Centrale van het ABVV. Wij spraken met Koen Vanbrabandt, coƶrdinator van de syndicale solidariteitsprojecten sinds 2010.

Wat moet men verstaan onder de internationale solidariteit van de Algemene Centrale?

We hebben zeven projecten met vakbondspartners, onder andere drie projecten in de bouwsector van Peru, Rwanda en Cuba. In Palestina ondersteunen we een centrale van de PGFTU. We werken samen rond waardig werk, het opbouwen van loononderhandelingen en rond een nationaal minimumloon.

Meer concreet werkt de Algemene Centrale ter plaatse samen met de centrales van de arbeiders in de petrochemische sector: verf- en kartonfabrieken en kleine cosmeticabedrijven waar vrouwen tewerkgesteld worden. We spitsen ons toe op veiligheid, gezondheid en hygiƫne. Vanaf 2017 komt de sector van de steengroeven aan bod.

Hoe worden de Belgische vakbondsmilitanten bij de solidariteit met Palestina betrokken?

De afdeling Namen organiseert om de twee jaar een missie naar Palestina waar de militanten syndicale organisaties en ngo’s bezoeken zoals Badil en Al-Haq in Ramallah. Ook andere steden zoals Hebron worden bezocht. Bij hun terugkeer in BelgiĆ« getuigen deze ā€˜ambassadeursā€™ bij hun collega’s over de schrijnende toestanden die ze gezien hebben. Zo worden na de reizen informatieavonden en sensibiliseringsacties georganiseerd. Ook voor iedere reis zijn er telkens een drietal voorbereidingsvergaderingen waarop de deelnemers heel wat achtergrondinformatie ontvangen.

Welke sensibilisering en acties voert de Algemene Centrale in Belgiƫ?

Op de algemene vergadering van de aandeelhouders van Dexia heb ik op 13 mei 2011 de voorzitter Jean-Luc Dehaene geĆÆnterpelleerd over de financiering van IsraĆ«lische nederzettingen in de bezette gebieden.

In september 2011 hebben we deelgenomen aan de gemeenschappelijke actie met
11 11 11 en CNCD voor de erkenning van de Palestijnse staat. In 2014 hebben we naar aanleiding van de federale en gewestelijke verkiezingen een bezoek gebracht aan de politieke partijbureaus. In ons eisenprogramma werden 9 punten opgenomen zoals opschorting van het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Israƫl, verbod van wapenhandel met Israƫl, opheffing van de Israƫlische blokkade van de Gazastrook, terugtrekking van Israƫl uit de bezette gebieden en stopzetting van de bouw van de Israƫlische nederzettingen in de bezette gebieden.

In 2016 hebben we in samenwerking met het FOS een brochure gepubliceerd over ā€œWerken onder IsraĆ«lische bezettingā€[1].

In april 2016 hebben we meegewerkt aan de fotocampagne ā€œWat als jij en ik onder IsraĆ«lische bezetting zouden wonen?ā€[2].

We zijn lid van de koepelorganisatie ā€œMade in Illegalityā€ die ijvert voor verbod op import van goederen geproduceerd in de nederzettingen. We zijn ook lid van het Midden-Oostenplatform.

Kan je iets meer vertellen over het Europese vakbondsseminarie van 18 en 19 november?

Met 28 andere vakorganisaties zoals IRW-CGSP, ACV-Brussel, LBC-NVK, CNT, Palestinawerkgroep-FNV, CGT-France ā€“ 66, Union Syndicale Solidaires, The Irisch Congress of Trade Unions en Fagforbundet hebben we in Brussel een seminarie georganiseerd om onze solidariteit met Palestina te betuigen en ook om op te roepen tot de stopzetting van de Europese medeplichtigheid aan de schending van het internationaal recht. Het was een gelegenheid om verder te werken aan de uitbouw van een Europees vakbondsnetwerk. We willen de solidariteit met de strijd van onze partners in Palestina blijven ondersteunen en de Europese medeplichtigheid met de IsraĆ«lische schendingen van het internationaal recht aan de kaak stellen. Dit geldt in het bijzonder voor het onderzoeksproject Law Train waarbij de FOD Justitie en de Leuvense universiteit samenwerken met een IsraĆ«lische universiteit rond ondervraging van gearresteerden. We pleiten ook voor de opschorting van het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en IsraĆ«l zolang IsraĆ«l het internationaal recht niet respecteert. Europa veroordeelt de uitbreiding van de IsraĆ«lische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden, maar werkt samen met IsraĆ«l in onderzoeksprojecten die militair kunnen aangewend worden.

Iedere vakbond zal in 2017 in eigen land netwerken opbouwen en politieke acties of campagnes voeren. In 2017 is het 100 jaar gelden dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken aan de zionist Rothschild een nationaal huis voor het joodse volk in Palestina beloofde. Bovendien is het ook de vijftigste verjaardag van de Israƫlische bezetting van de Gazastrook en de Westbank. Acties, campagnes of vakbondsmissies kunnen georganiseerd worden op 1 mei (feest van de arbeid) of op 7 oktober (werelddag voor waardig werk).

De vakbonden zullen een gemeenschappelijk online platform oprichten om informatie uit te wisselen over hun acties, campagnes en vakbondsmissies. Op lagere termijn wordt er gedacht aan gemeenschappelijke syndicale campagnes op Europees niveau.

We willen de progressieve krachten in Israƫl ondersteunen en de Europese Unie onder druk zetten. We sensibiliseren onze militanten en brengen Palestina op internationale congressen onder de aandacht.

Steunen jullie de boycot en hoe verhouden jullie zich tegenover de Israƫlische vakbond?

Wat de Israƫlische vakbond Histadrut betreft, heeft de Algemene Centrale van het ABVV een motie goedgekeurd om Histadrut als lid van het Internationale vakverbond uit te sluiten, zolang deze vakbond de Israƫlische bezetting niet veroordeelt. In 2009 schreef de Algemene centrale een brief[3] aan Histadrut over hun onvoorwaardelijke steun aan de politiek van de Israƫlische staat ten opzichte van de Palestijnse werknemers en de hele Palestijnse bevolking. De brief hekelt het gebrek aan kritiek op de Israƫlische nederzettingen en op de discriminaties en vernederingen van de Palestijnse werknemers.

De oproep tot boycot hebben we niet ondertekend. We steunen wel sommige aspecten ervan. Zo heeft de Algemene Centrale op de Europese ondernemingsraad van de beveiligingsfirma G4S een voorstel van motie ingediend waarin gevraagd wordt dat G4S alle activiteiten in de bezette Palestijnse gebieden zou stopzetten. Het betreft onder andere de gevangenissen en de checkpoints. We hebben de campagne gesteund tegen de financiering van Israƫlische nederzettingen door de Frans-Belgische bank Dexia. We zijn ook voor een verbod van invoer van alle producten uit de Israƫlische nederzettingen en eisen de onmiddellijke opschorting van het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Israƫl.

In onze vorige nieuwsbrieven gaven wij al een overzicht van de politieke initiatieven rond Israƫl-Palestina van onze politici in de parlementen. Ook nu weer geven wij een samenvatting.

VRAGEN IN HET FEDERALE PARLEMENT

LAW-TRAIN-project

Wouter De Vriendt (Groen) stelde een vraag over het LAW-TRAIN-project en verwees daarbij naar de rechtstreekse samenwerking met de IsraĆ«lische politie. Die heeft een zĆ©Ć©r slechte reputatie op het vlak van mensenrechten en de omstreden administratieve detentie ā€˜die tot in het oneindige kan worden verlengdā€™. Ook wees hij op het problematische feit dat het hoofdkwartier van de IsraĆ«lische politie in bezet Palestijns gebied ligt.

StĆ©phane CrusniĆØre (PS) stelde een soortgelijke vraag en wou weten wat het concrete doel is van de Belgische financiering en welke voorwaarden er zijn inzake mensenrechten en de rechtstaat. Hij wees er op dat Portugal zich wegens het omstreden karakter heeft teruggetrokken uit het project.

Minister Geens (CD&V) scheen in zijn antwoord geen probleem te zien in deze samenwerking omdat die volgens hem vooral gaat rond drugsbestrijding. Ook de slechte reputatie van de Israƫlische politie qua mensenrechten leek voor Geens geen bezwaar te zijn.

Brussels-Airlines

Wouter De Vriendt (Groen) en Dirk Van der Maelen (SP-A) stelden een aantal vragen over het dessert van Brussels Airlines dat afkomstig was uit een illegale Israƫlische nederzetting. Brussels Airlines wou het product schrappen maar moest, onder zware Israƫlische druk en bij gebrek aan steun van de Belgische regering, hier op terugkomen. Beide parlementsleden vroegen minister Reynders onder meer over wat de Belgische regering deed om Brussels Airlines bij te staan en of de minister voorstander is van een verbod op producten uit illegale Israƫlische nederzettingen.

Minister Reynders (MR) antwoordde nogal cynisch dat Brussels Airlines ā€œeen privĆ©onderneming is en dus vrij mag kiezen wat zij aanbiedtā€ en dat het, ā€œvolgens de bestaande wetgeving niet verboden is om producten uit illegale IsraĆ«lische nederzettingen aan te biedenā€ en ā€œdat het niet de taak is van de regering om over zulke beslissingen uitspraken te doenā€.

Wouter De Vriendt (Groen) maakte zich kwaad en wees Reynders er op dat Brussels Airlines onder zware druk stond van de Israƫlische regering om zijn beleid aan te passen. Minister Reynders toonde zich niet onder de indruk en stelde dat hij ook zeker niet van plan was en is om een verbod op invoer van producten uit illegale Israƫlische nederzettingen te overwegen.

Dirk Van der Maelen (SP-A) wondt zich daarop eveneens op en stelde dat de regering zich niet eeuwig kan blijven verschuilen achter bestaande regeltjes, en, wil zij geloofwaardig blijven, zij dringend meer actie moet ondernemen om de invoer van producten uit illegale Israƫlische nederzettingen een halt toe te roepen.

Gedwongen uitwijzing Brigitte Herremans uit Israƫl

Zowel Dirk Van der Maelen (SP-A), Wouter De Vriendt (Groen), Sarah Claerhout (CD&V), Peter De Roover (N-VA) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stelden ƩƩn of meerdere vragen over de uitwijzing van Brigitte Herremans uit Israƫl. Ze vroegen wat minister Reynders zou ondernemen om dit aan te kaarten bij de Israƫlische regering. Minister Reynders zei het reeds te hebben aangekaart maar leek ook niet geneigd hiervoor hƩƩl veel druk uit te oefenen.

Vlak na de gedwongen uitwijzing van Brigitte Herremans, en nadat Joods Actueel een campagne startte om Brigitte Herremans af te schilderen als een ā€˜extremisteā€™, publiceerden Wouter De Vriendt, Sarah Claerhout en Peter De Roover ook een opiniestuk in de media, onder de titel ā€IJveren voor vrede maakt je nog niet staatsgevaarlijkā€, waarin zij haar verdedigden.

Systeem van administratieve detentie in Israƫl

Gwenaelle Grovonius (PS) stelde een vraag over de administratieve aanhoudingen in Israƫl, waarbij mensen maanden of jaren kunnen worden opgesloten zonder enige vorm van proces. (Vaak gaat het hierbij om mensen die enige bekendheid genieten, vaak ook gewoon als mensenrechtenactivist, en ook kinderen worden regelmatig onder dit regime opgesloten.)

VRAGEN IN HET VLAAMS PARLEMENT

Voorstel van resolutie betreffende handel met illegale Israƫlische nederzettingen

Tine Soens en GĆ¼ler Turan, beiden van SP-A, dienden een voorstel van resolutie in over de handel met illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Bedoeling hiervan moest onder meer zijn om het importeren van producten uit de illegale IsraĆ«lische nederzettingen een halt toe te roepen. De voorgestelde resolutie werd echter door de meerderheidspartijen niet aanvaard.

Herman De Croo (Open VLD) verklaarde zich tegenstander van de illegale nederzettingen maar vond, naast een aantal praktische problemen, de resolutie ā€˜overbodigā€™ of ā€˜achterhaaldā€™ ā€œaangezien de EU intussen heeft beslist dat de oorsprong moet worden vermeld van producten die in de kolonies worden vervaardigdā€. (Dit klopt maar half want deze maatregel wordt in de praktijk niet toegepast. Bovendien maakt zelfs een labeling niet ongedaan dat deze illegale nederzettingenproducten nog steeds kunnen worden ingevoerd en de illegale nederzettingen zo economisch worden ondersteund.)

Ward Kennens (CD&V), Jan Van Esbroeck (N-VA) en Rik Daems (Open VLD) verklaarden zich eveneens tegenstander van de illegale nederzettingen maar zagen, net als Herman De Croo de (in de praktijk niet toegepaste) labeling als ā€˜voldoendeā€™ en stelden tegen een verbod op import van deze illegale nederzettingenproducten te zijn. Hoe ze deze tegenstrijdige standpunten kunnen verzoenen en hoe zij dan wel de IsraĆ«lische regering willen overtuigen de nederzettingenpolitiek stop te zetten, komen we uit de discussie niet te weten. Tine Soens verwijt als gevolg daarvan de andere partijen hypocrisie.

NIEUWS EN INITIATIEVEN VAN DE JONGERENAFDELINGEN

Rondreis Westelijke Jordaanoever Jong Groen en Ć©coloj

Een week lang trokken Belinda Torres-Leclercq & Stefanie De Bock (co-voorzitsters Jong Groen) met Esther Ingabire & Nicolas Raimondi (co-voorzitters Ʃcoloj) rond in de Westelijke Jordaanoever. Daar schrokken zij naar eigen zeggen enorm hoe ver de kolonisatie van bezet Palestijns gebied door Israƫl gevorderd is en riepen na afloop, samen met Jongsocialisten, op om onverwijld de BDS-beweging (Boycot, Divestment, Sanctions) te steunen.

NIEUWS VAN HET REGERINGSNIVEAU

Minister Jambon naar veiligheidsbeurs in Israƫl

Minister Jan Jambon (N-VA) trok naar een veiligheidsbeurs in IsraĆ«l. Daar toonde hij zijn bewondering voor de IsraĆ«lische ā€˜ervaring op vlak van terreurbestrijdingā€™ en stelde dat ā€˜BelgiĆ« kan leren van IsraĆ«lā€™. (Bron: Knack 17/11/2016).

IsraĆ«l als ā€˜voorbeeldā€™ voor terreurbestrijding

Minister Jambon (N-VA) en premier Charles Michel (MR) vonden al eerder dat aan IsraĆ«l een ā€˜voorbeeldā€™ moet worden genomen op vlak van terreurbestrijding (vooral minister Jambon herhaalde dit vaak het voorbije jaar).Ook de voorbije maanden werd een delegatie van de nationale luchthaven van Zaventem naar Tel Aviv gestuurd, en was er een bezoek van de IsraĆ«lische president Rivlin aan ons land, waarbij zowel premier Michel als burgemeester Bart De Wever veel ā€˜interesseā€™ toonden in ā€˜samenwerking in de strijd tegen de terreurā€™.

Zie ook: http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic523.pdf (p. 17-22).

7)SCHRIJF EENS EEN BRIEF

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving, op standpunten of op gebeurtenissen om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen.

Reactie (verstuurd op 1.12.2016) i.v.m. berichtgeving over bosbranden in Israƫl

Ik vind het ongehoord dat de Palestijnen nog eens hulp aan Israƫl aanbieden om de bosbranden te helpen blussen, zonder hierbij iets te zeggen. Ze zullen er niet voor beloond worden.

De bossen zijn voornamelijk aangeplant op de ā€˜verdwenenā€™ Palestijnse dorpen of in streken die daarmee iets te maken hebben. Ze zijn aangeplant met bomen, uitheemse dennen en cipressen, die normaal in die streken niet thuis horen, zodat ze gemakkelijker in brand vliegen. Ze worden als picknickplaatsen voorgesteld, maar meestal is er geen kat te zien (Ooit persoonlijk bezocht met iemand van Zochrot).

Vele internationale figuren, ook Elisabeth, Boudewijn, Albert II (op grond van de ā€˜verdwenen dorpen Sammuā€™a en Khirbet Yattir. De naburige IsraĆ«lische kolonie Yattir draagt trouwens die naam) … hebben een bos met hun naam, om de werkelijkheid te verdoezelen.

Leterme, Reynders, Laurent …. hebben er ook een boom.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joods_Nationaal_Fonds

Men had tenminste daar de aandacht op kunnen vestigen.

JVH

Reactie over verkiezing van Amerikaanse president Donald Trump, verstuurd naar De Morgen op 10.11.2016

Na de verkiezing van Trump als Amerikaanse president kan de IsraĆ«lische premier Netanyahu zich in de handen wrijven. Trump heeft beloofd dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen, wat neerkomt op de erkenning van de annexatie van Oost-Jeruzalem. Voor de rest steunt hij de IsraĆ«lische kolonisatiepolitiek in de bezette Palestijnse gebieden, is hij niet geĆÆnteresseerd in het heropstarten van vredesgesprekken met de Palestijnen en wil hij het nucleair akkoord met Iran ongedaan maken. Make Israel great again!

WDB

Reactie over de Belgische bestrijding van terrorisme, verstuurd naar De Standaard op 12.11.2016

In zijn commentaar schrijft Bart Brinckman dat de regering het terrorisme op drie manieren bestrijdt: wetgevend werk ter bestrijding van extremisme, placebomaatregelen om de publieke unie gerust te stellen en meer geld voor diverse diensten. Ik zou ook nog een vierde maatregel willen voorstellen: de Belgische bombardementen in Irak en Syriƫ stopzetten en de straffeloosheid van de Israƫlische bezetting en kolonisatie van de Westbank niet meer onvoorwaardelijk aanvaarden.

WDB

Reactie op aanvaarding van de Israƫlische bezetting, verstuurd naar Bruzz op 10,11,2016

De Israƫlische auteur Nir Baram schrijft dat de wereld de bezetting van de Palestijnse gebieden heeft aanvaard. Ik veronderstel dat hij de Westerse regeringen bedoelt.

Want de boycotbeweging van burgers tegen de Israƫlische bezetting neemt in het Westen steeds toe.

WDB

SCHRIJF EENS EEN BRIEF

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving, op standpunten of op gebeurtenissen om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen.

Reactie (verstuurd op 1.12.2016) i.v.m. berichtgeving over bosbranden in Israƫl

Ik vind het ongehoord dat de Palestijnen nog eens hulp aan Israƫl aanbieden om de bosbranden te helpen blussen, zonder hierbij iets te zeggen. Ze zullen er niet voor beloond worden.

De bossen zijn voornamelijk aangeplant op de ā€˜verdwenenā€™ Palestijnse dorpen of in streken die daarmee iets te maken hebben. Ze zijn aangeplant met bomen, uitheemse dennen en cipressen, die normaal in die streken niet thuis horen, zodat ze gemakkelijker in brand vliegen. Ze worden als picknickplaatsen voorgesteld, maar meestal is er geen kat te zien (Ooit persoonlijk bezocht met iemand van Zochrot).

Vele internationale figuren, ook Elisabeth, Boudewijn, Albert II (op grond van de ā€˜verdwenen dorpen Sammuā€™a en Khirbet Yattir. De naburige IsraĆ«lische kolonie Yattir draagt trouwens die naam) … hebben een bos met hun naam, om de werkelijkheid te verdoezelen.

Leterme, Reynders, Laurent …. hebben er ook een boom.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joods_Nationaal_Fonds

Men had tenminste daar de aandacht op kunnen vestigen.

JVH

Reactie over verkiezing van Amerikaanse president Donald Trump, verstuurd naar De Morgen op 10.11.2016

Na de verkiezing van Trump als Amerikaanse president kan de IsraĆ«lische premier Netanyahu zich in de handen wrijven. Trump heeft beloofd dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen, wat neerkomt op de erkenning van de annexatie van Oost-Jeruzalem. Voor de rest steunt hij de IsraĆ«lische kolonisatiepolitiek in de bezette Palestijnse gebieden, is hij niet geĆÆnteresseerd in het heropstarten van vredesgesprekken met de Palestijnen en wil hij het nucleair akkoord met Iran ongedaan maken. Make Israel great again!

WDB

Reactie over de Belgische bestrijding van terrorisme, verstuurd naar De Standaard op 12.11.2016

In zijn commentaar schrijft Bart Brinckman dat de regering het terrorisme op drie manieren bestrijdt: wetgevend werk ter bestrijding van extremisme, placebomaatregelen om de publieke unie gerust te stellen en meer geld voor diverse diensten. Ik zou ook nog een vierde maatregel willen voorstellen: de Belgische bombardementen in Irak en Syriƫ stopzetten en de straffeloosheid van de Israƫlische bezetting en kolonisatie van de Westbank niet meer onvoorwaardelijk aanvaarden.

WDB

Reactie op aanvaarding van de Israƫlische bezetting, verstuurd naar Bruzz op 10,11,2016

De Israƫlische auteur Nir Baram schrijft dat de wereld de bezetting van de Palestijnse gebieden heeft aanvaard. Ik veronderstel dat hij de Westerse regeringen bedoelt.

Want de boycotbeweging van burgers tegen de Israƫlische bezetting neemt in het Westen steeds toe.

WDB

ACTUELE NOTITIES

 • Netanyahu zegt neen tegen initiatief van internationale conferentie in Parijs
 • Het IsraĆ«lische parlement keurt legalisering van ā€œbuitenpostenā€ in eerste lezing goed
 • Protestactie voor Brussels parlement tegen economische missies in IsraĆ«l
 • 29 Europese vakbonden richten een solidariteitsplatform voor Palestina op
 • Drie pro-Palestijnse betogers worden op 24 januari wegens ā€˜antisemitismeā€™ gedagvaard
 • Mikoedpartij wordt ‘regionaal lid’ van conservatieve ECR-fractie in Europees Parlement
 • ā€œZet de clubs van de bezette gebieden uit de IsraĆ«lische voetbalcompetitieā€
 • Ook dit nog

Netanyahu zegt neen tegen initiatief van internationale conferentie in Parijs

Frankrijk wil op 21 december in Parijs een internationale conferentie organiseren over het Midden-Oosten. Op 3 juni had al een eerste internationale conferentie in de Franse hoofdstad plaatsgevonden. Er werden toen drie werkgroepen opgericht, een eerste over de voorwaarden tot oprichting van een Palestijnse staat, een tweede over economische stimuli van de Europese Unie voor de IsraĆ«li’s en de Palestijnen en een derde over de dialoog met de ngo’s en het middenveld. In september hadden de IsraĆ«lische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas elkaar nog de hand geschud op de begrafenis van de voormalige IsraĆ«lische president Shimon Peres. In oktober heeft Rusland tevergeefs gepoogd om Netanyahu en Abbas samen te brengen. Nu heeft Netanyahu laten weten niet te willen ingaan op de uitnodiging voor de conferentie van 21 december in Parijs (Le Monde, 9.12.2016, p. 7).

Het IsraĆ«lische parlement keurt legalisering van ā€˜buitenpostenā€™ in eerste lezing goed

Het Israƫlische parlement wil buitenposten van joodse kolonisten op de Palestijnse bezette gebieden legaliseren (De Standaard, 8.12. 2016). Alles is begonnen met de buitenpost Amona. In 1955 hadden Israƫlische kolonisten zich op de landbouwgrond van drie Palestijnse dorpen gevestigd om er de buitenpost Amona naast de kolonie van Ofra op te richten. In 2008 tekenden een aantal Palestijnen protest aan bij het Israƫlische hooggerechtshof. Dit hof besliste in december 2014 dat 40 gezinnen de buitenpost tegen 25 december 2016 moesten ontruimen. Dit zette het parlement aan om op 7 december in eerste lezing een wetsontwerp goed te keuren dat kolonisten zou toelaten woningen te bouwen op privƩgronden van Palestijnen in de bezette gebieden. Er wordt wel voorzien in een schadevergoeding van maximum 125 procent van de waarde van de onteigende woning of een grondruil met dezelfde oppervlakte. Het zou een drieduizend woningen betreffen. Voor de 330 kolonisten van de buitenpost Amona komt de wet te laat, maar ze zullen ergens anders gehuisvest worden. Voor de Israƫlische minister van Opvoeding Naftali Benett is dit wetsontwerp slechts een stap in de richting van de annexatie van de bezette gebieden. Zie ook:

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/07/israel-wil-landjepik-bij-palestijnen-toelaten-5679157-a1535357).

Protestactie voor Brussels parlement tegen economische missies in Israƫl

Op 25 november protesteerden een twintigtal mensen tegen de handelsmissies van het Brussels hoofdstedelijk gewest naar Israƫl. Op 29 november 2016 stuurde de Brusselse regering een missie naar Israƫl. De betogers deelden Palestijnse olijven uit aan de voorbijgangers en eisten de stopzetting van de handelsmissies zolang Israƫl de fundamentele rechten van het Palestijnse volk niet respecteert. Het initiatief ging uit van de Brusselse afdeling van de PvdA die vertegenwoordigd was door twee Brusselse Parlementsleden: Youssef Handichi en Claire Geraets.

29 Europese vakbonden richten een solidariteitsplatform voor Palestina op

Op 18 en 19 november organiseerden 29 Europese vakorganisaties een seminarie in Brussel om hun solidariteit met Palestina te betuigen en om de Europese medeplichtigheid aan de illegale bezetting van Palestina aan te klagen. Er waren drie werkgroepen: de eerste over de medeplichtigheid van de Europese Unie via het associatieverdrag met Israƫl. Een tweede werkgroep onderzocht hoe Europese bedrijven de bezetting steunen en ervan profiteren. Een derde werkgroep boog zich over de samenwerking van de Europese Unie met het Israƫlische militaire industrie onder andere in het Europese onderzoeksproject Law train over ondervragingstechnieken.

De 29 organisaties, waaronder de Algemen Centrale van het ABVV, IRW-CGSP, ACV-Brussel, LBC-NVK, CNT, Palestinawerkgroep-FNV, CGT-France ā€“ 66, Union Syndicale Solidaires, The Irisch Congress of Trade Unions en Fagforbundet, gaan nauwer samenwerken en een gemeenschappelijk online platform oprichten om informatie uit te wisselen over hun acties, campagnes en vakbondsmissies. Op lagere termijn wordt er gedacht aan gemeenschappelijke syndicale campagnes op Europees niveau.

Intussen zal iedere vakbond in 2017 in eigen land netwerken opbouwen en politieke acties of campagnes voeren. In 2017 is het 100 jaar gelden dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken aan de zionist Rothschild een nationaal huis voor het joodse volk in Palestina beloofde. Bovendien is het ook de vijftigste verjaardag van de Israƫlische bezetting van de Gazastrook en de Westbank. Acties, campagnes of vakbondsmissies naar Palestina zullen georganiseerd worden op 1 mei (feest van de arbeid) of op 7 oktober (werelddag voor waardig werk).

http://www.eccpalestine.org/european-trade-union-initiative-for-justice-in-palestine/

Zie ook in deze nieuwsbrief het interview van Koen Vanbrabandt van de Algemene Centrale van het ABVV

Drie pro-Palestijnse betogers worden op 24 januari wegens ā€˜antisemitismeā€™ gedagvaard

Het is een bekende tactiek van de vrienden van Israƫl om systematisch antisemitische incidenten in de openbaarheid te brengen om alzo de aandacht af te leiden van de bezetting en schending van het internationaal recht door Israƫl. Aldus geschiedde kort na de Antwerpse betoging van 12 juli 2014 tegen de Israƫlische bombardementen op Gaza waarbij 501 Palestijnse kinderen het leven lieten. Een steward van de betoging wordt door het Forum van Joodse Verenigingen beschuldigd van oproepen tot geweld tegen de Antwerpse joodse gemeenschap. Dit omdat hij zich niet verzet heeft tegen het scanderen van een niet officiƫle Arabische slogan waarbij herinnerd wordt aan de overwinning van een moslimstam op een joodse stam in 628 te Khaybar dichtbij Medina. Ook twee Palestijnse betogers worden van antisemitisme beschuldigd: een was medeorganisator en de andere zou de bewuste slogan hebben meegeroepen.

De drie Pro-Palestijnse betogers moeten op dinsdag 24 november om 9 uur voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschijnen. Je kan ze steunen door het proces bij te wonen of door een bedrag te storten op rekening BE74 001-01920 88-07 met vermelding ā€œkosten advocaat proces 12 juli 2014ā€.

Meer info:

https://www.facebook.com/events/202231943561802/permalink/207653193019677/Ā Ā Ā Ā Ā  en https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Khaybar

Likoedpartij wordt ā€˜regionaal lidā€™ van conservatieve ECR-fractie in Europese Parlement

Ofschoon IsraĆ«l zich geografisch helemaal niet in Europa maar wel in AziĆ« bevindt, nam de conservatieve ECR-fractie in het Europese parlement (dit is de fractie waarvan onder meer de Britse conservatieven, maar vrij recent ook de N-VA deel van uitmaken en die tegelijk de op twee na grootste groep in het Europees parlement is), de verbazingwekkende beslissing om de IsraĆ«lisch extreemrechtse Likoed-partij vanaf nu op te nemen als lid van de eigen ECR-fractie en met onmiddellijke ingang de status van waarnemer te verlenen. In het kader hiervan bracht, op uitnodiging van de ECR-fractie, de Likoed-partij reeds een bezoek aan het Europese parlement in Straatsburg. Een delegatie van de ECR zal in oktober ook door Likoed in IsraĆ«l worden ontvangen, waar Likoed de parlementsleden onder meer wil meenemen naar Yad Vashem, het Menachem Begin Heritage Centre, het hoofdkwartier van Likoed in Tel Aviv,en de ā€˜gemeenschappen in Samariaā€™ (dit zijn de illegale nederzettingen op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever). De toetreding tot de ECR-fractie geeft vertegenwoordigers van Likoed vanaf nu de mogelijkheid om fractievergaderingen van de ECR bij te wonen en invloed uit te oefenen op zijn beleid. Tevens zal Likoed, bij discussies in het Europees parlement over IsraĆ«l, onmiddellijk parlementsleden van Likoed naar Europarlementsleden kunnen sturen om de IsraĆ«lische politiek te verdedigen.

(Bron: Counterpunch)

ā€œZet de clubs van de bezette gebieden uit IsraĆ«lische voetbalcompetitie!ā€

Een tweetal maanden terug, bij de start van de IsraĆ«lische voetbalcompetitie, stuurden 66 Europarlementsleden, waaronder ook een aantal Belgische, een brief naar Fifa-voorzitter Gianni Infantino. In die brief werd het feit aangeklaagd dat IsraĆ«l, tegen de Fifa-regels in, clubs uit illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied, (zijnde clubs uit de illegale nederzettingen van AriĆ«l, Kiryat Arba, Maā€™aleh Adumim, Bikat Hayarden en Givat Zeā€™ev), laat meespelen in de IsraĆ«lische competitie. Ze willen de wereldvoetbalbond Fifa aansporen IsraĆ«l duidelijk te maken dat het opnemen van clubs uit bezet gebied in de eigen competitie niet kan. Ze wijzen er op dat het strijdig is met de Fifa-regels dat een Fifa-competitie (de IsraĆ«lische), clubs laat spelen op grondgebied van een andere Fifa-competitie, in dit geval de Palestijnse.

De Belgische Europarlementsleden die de brief ondertekenden zijn Bart Staes (Groen), Philippe Lamberts (Ecolo), Mark Demesmaeker (N-VA) en Hilde Vautmans (Open VLD).

(Bron: De Standaard)

Ook dit nog

 • Op het 7de congres van de Palestijnse politieke partij Fatah in Ramallah werd Mahmoud Abbas opnieuw aangesteld als voorzitter van de partij. Ook Marwan Barghouti (57 jaar) die al sinds 2002 in een IsraĆ«lische gevangenis opgesloten zit, werd met 70% van de uitgebrachte stemmen verkozen als lid van het Centraal comitĆ© van de partij (Le Soir, 6.12.2016, p. 15).
 • Ilana Dayan, de presentatrice van het IsraĆ«lische tv-programma ā€œUvdaā€ ontving van premier Netanyahu een brief waarin ze beschuldigd wordt van gebrek aan professionalisme en neutraliteit (La Libre Belgique, 9.11.2016, p. 26).
 • Hackers hebben minutenlang televisie-uitzendingen in IsraĆ«l onderbroken en in plaats daarvan een anti-IsraĆ«lische propagandafilm getoond (Metro, 1.12.2016, p. 6).
 • De pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump bezit vier bedrijven in IsraĆ«l (De Morgen, 23.11.2016, p. 14).
 • IsraĆ«l heeft een ambassadeur in Turkije aangesteld. Aldus worden de diplomatieke relaties tussen beiden landen genormaliseerd (MĆ©tro, 16.11.2016, p. 4).
 • De IsraĆ«lische regering heeft een wetsontwerp goedgekeurd waarbij het ā€˜geluidsvolumeā€™ van de gebedsoproepen vanuit de moskeeĆ«n in IsraĆ«l fel zal gereduceerd worden (Le Soir, 15.2016, p. 11).
 • Een vier meter hoog gouden standbeeld van de kunstenaar Itai Zalait op het Rabinplein in Tel Aviv werd door de IsraĆ«lische overheid verwijderd. Het was een standbeeld van de IsraĆ«lische premier. De kunstenaar wou hiermee protesteren tegen de alom aanwezigheid van de premier: ā€˜Netanyahu wordt overal opgevoerd als een koningā€™, aldus de kunstenaar (De Standaard, 7.12.2016, p. 21).

KALENDER

Hieronder een greep uit de uitgebreide kalender. Meer gedetailleerde informatie en een ruimer aanbod vindt u terug op onze website.

Gent Kerstactie in het kader van Music for Life, met o.a. wereldkoor Sapukay ten voordele van Palestina Solidariteit.

Wanneer? Zaterdag 17 december van 14.00 tot 18.00 uur.

Waar? Kalandeberg in Gent

Tentoonstelling If I were a Palestineā€™ (over de 7000 Palestijnen in IsraĆ«lische gevangenissen).

Wanneer? Van 18 tot en met 26 januari; openingsreceptie 18 februari om 11.00 uur.

Waar? Gemeentehuis Boom, Antwerpsestraat 44, 2850 Boom

Brussel CafƩ Palestine (in het Engels), organisatie: Palestina Solidariteit, ABP, Intal en individuele vrijwilligers.

Wanneer? Donderdag 5 januari om 19.00 uur.

Waar? CafƩ Goudblommeke in Papier, 55 Cellebroerstraat 1000 Brussel

Nieuwjaarsreceptie van Palestina Solidariteit vzw.

Inschrijving: info@palestinasolidariteit.be. Programma: activiteiten 2016-2017 (50 jaar bezetting) en kortfilm ā€œGaza in contextā€

(htpp://www.gazaincontext.com/film.html)

Wanneer? Vrijdag 20 januari vanaf 18.00 uur.

Waar? Vierwindenstraat 60 te 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Infoavond inleefreizen van Palestina Solidariteit.

Inschrijving: info@palestinasolidariteit.be

Wanneer? Maandag 23 januari om 19.00 uur.

Waar? Vierwindenstraat 60 te 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Proces tegen drie pro-Palestijnse betogers.

Wanneer? Dinsdag 24 januari vanaf 9.00 uur.

Waar? Antwerpen Justitiepaleis (correctionele rechtbank 4D)

Infoavond ā€˜Bomenaars op inleefreis naar Palestinaā€™.

Wanneer? Woensdag 25 februari om 19.30 uur.

Waar? Gemeentehuis Boom, Antwerpsestraat 44, 2850 Boom.

Israeli Apartheid Week.

Wanneer? Van 4 tot 10 maart.

Waar? Op verschillende Belgische universitaire campussen.

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Stuur dan een email met de vermelding “Uitschrijven nieuwsbrief” naar ons e-mailadres secretariaat AD palestinasolidariteit.be

Volg ons ook op Facebook.

Palestina Solidariteit kan alleen maar functioneren dankzij uw gulle gift. Schenk uw bijdrage op IBAN: BE64 5230 8014 8852; BIC: TRIOBEBB. Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be