IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Israeli Apartheid Week

Facebook
Twitter
Email
Print

Van zes tot elf maart 2017 was het weer Israeli Apartheid Week, in verschillende Belgische steden waren hierrond activiteiten georganiseerd met ondersteuning van Palestina Solidariteit. Hieronder vindt u een tekst die ingaat op de activiteiten die doorgegaan zijn.Ā 

Belgische studenten verzetten zich tegen pogingen om de #IsraeliApartheidWeek lam te leggen, focussen op Palestijnse politieke gevangenen.

Belgische studenten hebben pogingen tot het lamleggen van de evenementen in het kader van de Week van de Israƫlische Apartheid aan hun universiteiten een halt toe geroepen. Ze verzorgden tussen 6 en 11 maart een breed scala van evenementen en acties die vaak gefocust waren op de strijd van de Palestijnse politieke gevangenen.

Zionistische organisaties hadden geprobeerd, de deelname te blokkeren van de Palestijns-Franse voormalig politiek gevangene en onderzoeker Salah Hamouri, door klachten te uiten naar universitaire administraties toe en te eisen dat hem het zwijgen zou worden opgelegd. In weerwil van deze pogingen gingen alle IAW-evenementen in Belgiƫ door zoals gepland, ondanks pogingen tot verstoringen.

Israeli Apartheid Week 2017 in Belgiƫ focuste sterk op de strijd van de Palestijnse politieke gevangenen, deels omwille van LAW-TRAIN, een door de EU gefinancierde samenwerking rond onderzoek dat de Belgische gerechtelijke politie, procureurs en KU Leuven samenbrengt met de Israƫlische nationale politie, het ministerie van publieke veiligheid, de Bar-Ilan universiteit en Spaanse politie en procureurs, waarbij ondervragingstechnieken worden onderzocht. Een groeiende campagne in heel Belgiƫ omvatte protestacties in meerdere steden, onder meer ook aan de KU Leuven, alsook een een delegatie van prominente mensenrechtenadvocaten en studenten naar Palestina, die de impact van de Israƫlische ondervragingen op de Palestijnen onderzocht heeft. De Israƫlische ondervragingen zijn berucht voor het gebruik van foltering, misbruik en mishandeling tegen gevangen Palestijnen, met inbegrip van Palestijnse kinderen.

Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network nam actief deel aan de week van evenementen in heel Belgiƫ. Charlotte Kates, internationaal coƶrdinator van Samidoun, voerde het woord, evenals Salah Hamouri, aan de Universiteit van Antwerpen op dinsdag 7 maart, aan de KU Leuven op woensdag 8 maart en aan de UniversitƩ Libre de Bruxelles (ULB) op donderdag 9 maart. Op al deze evenementen sprak ze over het LAW-TRAIN programma en de implicaties ervan voor medeplichtigheid aan martelingen, racisme en apartheid.

Kates focuste ook op de situatie van de Palestijnse studentgevangenen en het doelgericht arresteren en opsluiten van Palestijnse studenten voor hun betrokkenheid bij studentenorganisaties en -activiteiten, wijzend op het politieke belang van studentenverkiezingen voor Palestijnen. Ze benadrukte het belang van internationale solidariteit met de Palestijnse politieke gevangenen, specifiek als leiders van de Palestijnse nationale bevrijdingsbeweging, en ze wees ook op de medeplichtigheid van de Europese Unie aan de voortdurende gevangenzetting van Palestijnen door de IsraĆ«lische bezetters. Ze maakte bij deze evenementen opmerkingen waarbij ze de IsraĆ«lische moord op de Palestijnse jeugdleider Basil al-Araj onder de aandacht bracht, die zich toelegde op de strijd tegen de IsraĆ«lische apartheid, zijn beroemde opmerking citerend: “Als je een intellectueel bent, moet je een intellectueel zijn in de strijd.”

Hamouri verstrekte een grondig overzicht van de actuele en historische situatie van Palestijnse gevangenen in Israƫlische gevangenissen, met nadruk op het beleven van arrestatie, ondervraging en opsluiting. Hij besprak het grootschalige gebruik van administratieve hechtenis, opsluiting zonder aanklacht of proces, alsmede de Israƫlische militaire rechtbanken, die meer dan 99 procent van de Palestijnen veroordelen die voor hen verschijnen. Hij verzorgde een politieke analyse van de situatie van Palestijnse gevangenen.

Andere evenementen tijdens de Week van de IsraĆ«lische Apartheid in BelgiĆ« waren gericht op de strijd van politieke gevangenen, met inbegrip van meerdere vertoningen van de film “3000 Nights“, een speelfilm van Mai Masri over het leven van een opgesloten Palestijnse vrouw, en een Palestijnse avond op de UCL-Alma, waarop een Skype-gesprek plaatsvond met Mariam Barghouthi, een voormalig gedetineerde activist van de Palestijnse jeugd. Het woord werd gevoerd door Salah Hamouri, evenals door Alexis DeSwaef, directeur van de Liga voor de mensenrechten in BelgiĆ« en deelnemer aan de mensenrechtendelegatie in Palestina die LAW-TRAIN onderzocht, op een evenement ā€™s avonds in Louvain-La-Neuve op 8 maart.

De focus op Palestijnse gevangenen tijdens Israeli Apartheid Week beperkte zich niet tot BelgiĆ«. Net over de grens, in Maastricht, Nederland, had Studenten voor gerechtigheid ā€“ Maastricht op 8 maart Kates van Samidoun te gast voor een presentatie rond Palestijnse politieke gevangenen, anti-BDS repressie en medeplichtigheid van de EU. Kates verzorgde een overzicht van de huidige situatie van de Palestijnse politieke gevangenen, met belangrijke statistieken, alsook een blik op hun strijd in de context van de Palestijnse beweging tegen het kolonialisme en pogingen om die te onderdrukken. Ze legde er de nadruk op, dat het belangrijk is, het niveau van de activiteiten in solidariteit met Palestina op te drijven, als antwoord op pogingen om het BDS-activisme te onderdrukken, en zich te organiseren. Ze wees op de rol die de rechterzijde speelt in het zich aansluiten bij het zionisme en in het aanvallen van Palestijnen en Arabieren, niet alleen in Palestina maar ook in Europa, en legde de nadruk op de rol van de Palestijnse beweging als onderdeel van de strijd tegen racisme, fascisme en onderdrukking. Ze had het ook over de groeiende internationale campagne voor een boycot van Hewlett-Packard (HP)-producten, waarbij ze wees op de betrokkenheid van die firma bij IsraĆ«lische checkpoints, gevangenissen, kolonies en de Apartheidsmuur. Ze ontkrachtte claims dat HP-technologie de checkpoints voor Palestijnen ā€œverbetertā€, vermits dergelijke technologie in feite de bezetting en de kolonisatie bestendigt.

De evenementen rond Israeli Apartheid Week in Belgiƫ werden in de week georganiseerd aan de ULB (UniversitƩ Libre de Bruxelles), de KU Leuven, de universiteit van Antwerpen, de Alma van de UniversitƩ Catholique de Louvain (UCL), de universiteit van Gent en de UCL in Louvain-la-Neuve, evenals een afsluitend cultureel evenement in Le Space.

Tekst: Samidoun.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be