Sinds 17 april zijn meer dan 1500 Palestijnse gevangenen in hongerstaking gegaan in verschillende Israëlische gevangenissen. De eisen die zij stellen gaan voor het merendeel over basisrechten die zij vroeger wel hadden, maar zijn ingetrokken.
Zo willen ze hun bezoek een knuffelen kunnen geven, nu kunnen ze elkaar enkel zien achter glas al pratend door een telefoon.
De gevangenen willen verschillende tv-zenders kunnen kijken, zodat ze op de hoogte blijven van wat er in de rest van de wereld gebeurt en niet volledig geïsoleerd zijn. En ze willen ook kunnen studeren tijdens hun jaren van gevangenschap.
De gevangenen eisen ook dat hun doktersbezoeken in betere omstandigheden gebeuren, de transporten daarvoor duren nu meestal verschillende dagen waarin de zieke gevangenen zeer lang geboeid in een bus moeten zitten, in isoleercellen moeten slapen, …
Deze hongerstaking gaat door in verschillende Israëlische gevangenissen, er doen mensen mee van verschillende partijen en actiegroepen, mensen van alle leeftijden.
Tot nu toe geeft Israël geen gehoor aan deze eisen, het probeert de hongerstaking te breken door de stakers zout af te nemen, bezoek van familie en advocaat te ontzeggen en geen waterflessen toe te laten (zo moeten de hongerstakers steeds rechtstaan om aan water te kunnen). Ook worden de hongerstakers verplaatst naar andere gevangenissen, in isoleercellen gestoken en worden hun persoonlijke spullen afgenomen.
Deze aanpak is niet nieuw, dankzij getuigenissen weten we dat Israël in het verleden ook al mensonwaardig omging met hongerstakers. Van getuigenissen van ex-gevangenen werd een simulatie gemaakt van de omgang met hongerstakingen in de Israëlische gevangenissen: Bekijk hem hier.
Palestina Solidariteit pleit al langer voor maatregelen vanuit de Belgische en Europese overheden. Zij werken, in het kader van het onderzoeksproject LAW-Train, immers samen met het Israëlisch ministerie dat verantwoordelijk is voor de Israëlische gevangenissen. Ook werken verschillende Vlaamse Steden samen met Hewlett Packard, een beveiligingsbedrijf dat ook contracten heeft met Israëlische gevangenissen waar Palestijnse politieke gevangenen vastzitten.
Ondertussen startten we een campagne tegen het Law-Train project Verspreid mee de memes, vecht mee tegen Law-Train en de situatie in Palestina!
Je kan ze vinden op onze website of Facebook! https://www.facebook.com/Palestina-Solidariteit-144455745577462/
Er wordt niet enkel campagne gevoerd via sociale media, op 19 april werd er vanuit de Leuvense Actiegroep Palestina (LAP) een debat georganiseerd in verband met Law-Train onder de titel Israël foltert, KU Leuven negeert! Bekijk het hier . Ook in Charleroi werd een debat gehouden.
Law-Train: Wat is dat?
Law-Train is een samenwerkingsproject tussen Europese instellingen, ministeries van o.a. België en Spanje, privébedrijven, de KU Leuven en de staat Israël en zijn ordehandhavers. Dit binnen het kader van het project “Horizon 2020”.
Law-Train beoogt het verbeteren van ondervragingstechnieken en trainingsmodellen in verband met criminologie. Dit wordt bekomen door het creëren van een ‘game’ waarin situaties gesimuleerd worden die aanleunen bij de realiteit. De ‘game’ creëert een virtueel platform waar politie en andere ordehandhavers het ondervragen van verdachten kunnen oefenen.
Deze samenwerking moet worden stopgezet omdat: • Israël bekendstaat om onder andere zijn omstreden ondervragingstechnieken, zo werd Israël in mei 2016 veroordeeld door de VN voor folteringen.
In de Israëlische gevangenissen zitten 7000 volwassen Palestijnen en 406 Palestijnse kinderen.
Deze folteringen en arrestaties kaderen in de illegale bezetting die Israël uitvoert op de Palestijnse gebieden. Je kan hierover meer informatie vinden via Facebook https://www.facebook.com/StopLawTrain/?fref=ts