IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Achtergrond informatie bij de massale hongerstaking van 1500 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen die op 17 april van start ging.

Facebook
Twitter
Email
Print

Meer dan 1,500 Palestijnse gevangenen zijn op 17 april aan hun hongerstaking begonnen onder leiding van de Palestijnse Mandela, Marwan Barghouti, die al op de eerste dag in eenzame opsluiting werd geplaatst.

In plaats van over de legitieme eisen van de hongerstakers te onderhandelen, die vastgelegd zijn in internationale verdragen, heeft Israël besloten om de hongerstakers te straffen omdat ze deze vreedzame manier van protesteren kozen en heeft vele van de hongerstakers in eenzame opsluiting geplaatst. Familiebezoek en toegang tot hun advocaten wordt hen geweigerd.

Nu is het 33 dagen en wordt de situatie gevaarlijker. Zo er doden vallen kan de situatie in de Bezette Palestijnse Gebieden snel escaleren. 

De Israëlische ministers en de Eerste Minister, en Israëlische parlementsleden, misbruiken de situatie en noemen de gevangenen terroristen en moordenaars. Eén van hen, Israel Katz, riep op om Marwan te executeren. Avigdor Lieberman suggereerde om “ de werkwijze van Margaret Thatcher toe te passen” waarbij 10 Ierse hongerstakers om het leven kwamen in 1981. Het Israëlische gevangeniswezen verklaarde dat “stakingen en protesten illegale activiteiten zijn die uitgebreid bestraft zullen worden” en ze zeggen dat ze “niet onderhandelen met gevangenen”.

De Israëlische autoriteiten weigeren de eisen van de gevangenen te bespreken en kozen ervoor om hen te straffen en hen te vernederen in de Israëlische en internationale pers.

We willen enkele punten verduidelijken:

– Waarom nu: omdat de voorbije jaren opnieuw vele verkregen rechten van Palestijnse gevangenen werden ontnomen en alle andere onderhandelingen gefaald hebben, hebben de gevangenen nu besloten om dit laatste middel in te zetten.

– Hongerstaking is een legale en vreedzame manier van protesteren en de manier om deze tot een einde te brengen is niet door de hongerstakers te straffen maar door de mensenrechtenschendingen die aan de oorzaak liggen een halt toe te roepen. Hiertoe werd reeds opgeroepen door de VN ‘Special Rapporteurs on torture and the right to health’ tijdens vorige hongerstakingen.

– De eisen van de gevangenen om willekeurige arrestaties en collectieve strafmaatregelen te beëindigen, om een einde te maken aan foltering en mishandeling, om het recht op bezoek en contact met familieleden te garanderen, en om gevangenen toegang te geven tot onderwijs zijn allen legitieme eisen die vastgelegd zijn in het internationaal recht

– Gevangenen zijn geen terroristen. Israël arresteerde sinds 1967 al meer dan 800.000 Palestijnen, wat overeen komt met 40% van de mannelijke bevolking in de bezette Palestijnse gebieden. Door de gevangenen terroristen te noemen definiëren ze een hele bevolking op die manier. Onder de meer dan 6500 gevangenen in Israëlische gevangenissen bevinden zich kinderen, vrouwen, parlementariërs, journalisten, mensenrechtenverdedigers en academici.

Het percentage van veroordeling in de Israëlische militaire rechtbanken schommelt tussen de 90 en de 99%! Israël criminaliseerde het Palestijnse bestaan en verzet maar verzekert wel dat misdaden begaan door Israëliërs tegen Palestijnse burgers onbestraft blijven. 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be