Momenteel heerst er een groot tekort aan medicijnen en medische benodigdheden voor operaties in Gaza. Mensen met ziekten als kanker, met ernstige longproblemen en pasgeboren baby’s lijden hier zwaar onder, omdat zij niet de hulp krijgen die zij nodig hebben.
Deze crisis komt voort uit verschillende factoren, waaronder de 10-jarige blokkade van Gaza en het recentere verminderen van het budget voor de ziekenhuizen in Gaza. Hierdoor is dit budget van 4 miljoen in april naar slechts een half miljoen vandaag gegaan.
Ook geeft de Palestijnse overheid bijna geen financiële bijdrage meer geeft voor behandelingen buiten Gaza, waardoor velen geen behandeling meer kunnen krijgen.
Deze crisis zorgt bij veel patiënten een onvoldoende zorg, zo is er voor kankerpatiënten slechts 10% van de nodige hoeveelheid medicijnen beschikbaar.
Meer dan 200 baby’s met enzymen tekorten zullen levenslang ontwikkelingsstoornissen ondervinden omdat er geen melk voor hen is.
Ook van meer dan 300 mensen met longproblemen lijden onder tekorten van vitamines, antibiotica, … Doordat de elektriciteit regelmatig wordt afgezet is het moeilijk hen te beademen met kunstmatige beademing.
Hulporganisaties proberen de zware tekorten aan te vullen, maar slagen hier niet in door de urgentie en grootschaligheid hiervan.
Salah Haj Yahia, Director of the Mobile Clinic, die de situatie op de voet volgt: “This has been the most difficult visit since the 2014 war – the need is huge, and this visit highlighted how our current ability to meet that need is insufficient. It was extremely hard to leave Gaza, and leave the doctors and patients that requested our help behind.”
Op 14 juli zal er er om 12u30 een solidariteitsactie plaatsvinden op het Schuman rond punt in Brussel om de EU op haar verantwoordelijkheid te wijzen.