IEDER MENS IS GELIJK

Search

Laat Gaza leven, stop Israëlisch geweld tegen Palestijnse demonstranten

Facebook
Twitter
Email
Print

Vanuit Palestina Solidariteit Herent (lokale groep van PalSol vzw) namen we op 1 mei het initiatief voor de petitie ‘Laat Gaza Leven’, zie https://secure.avaaz.org/nl/petition/

Geachte Eerste Minister, geachte Minister-President,

van 30 maart tot 15 mei 2018 nemen duizenden Palestijnen in de Gazastrook deel aan de Grote Mars van de Terugkeer (Great Return March), een geweldloze manifestatie voor het recht op terugkeer als vluchteling.
Het is dit jaar 70 jaar geleden dat ruim 750.000 Palestijnen vluchtelingen werden nadat ze vluchtten of uit meer dan 480 dorpen verdreven werden door zionistische milities, om daarna de staat Israël uit te roepen.
De Verenigde Naties stemden in 1948 een resolutie (resolutie 194) die bepaalt dat deze Palestijnse vluchtelingen het recht hebben om terug te keren. Wereldwijd zijn er ongeveer 7,2 miljoen Palestijnse vluchtelingen. 1,3 miljoen van de 2 miljoen Palestijnen in de Gazastrook staat geregistreerd als vluchteling. Met de Grote Mars van de Terugkeer willen ze zeggen ‘we hebben lang genoeg gewacht’.
De Gazastrook zal volgens de VN in 2020 onleefbaar zijn, o.a. door een economische blokkade door Israël en door een aantal vernietigende oorlogen (in 2014 vielen daarbij nog 2189 Palestijnse doden (waaronder 513 kinderen).
Op 30 maart, de eerste dag van de Grote Mars, werden 19 demonstranten door Israëlische scherpschutters gedood en 1040 mensen verwond. Op 23 april is volgens de VN het aantal doden opgelopen tot 39 en het aantal gewonden tot 5000. De Europese Unie en de VN hebben opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar het extreme geweld door het Israëlisch leger tegen ongewapende burgers. O.a. Artsen Zonder Grenzen spreekt in een rapport over ‘ongewoon zware schotwonden’.
De VS stelde in de VN-veiligheidsraad zijn veto tegen een resolutie die Israël zou veroordelen. Wij willen dat dit geweld onmiddellijk stopt. De Palestijnen hebben het recht om te manifesteren voor hun legitieme rechten.

Daarom vragen wij, ondertekenaars, met aandrang aan de Belgische regering en gewestregeringen:

– de veroordeling van het geweld gebruikt door het Israëlisch leger tegen de deelnemers van de Grote Mars van de Terugkeer;
– de instelling van een militair embargo tegen Israël, zolang het zijn militaire macht en geavanceerde technologie gebruikt om Palestijnen te onderdrukken;
– om van Israël de opheffing van de economische blokkade tegen Gaza te eisen, voor import van de nodige medicijnen (voor medische verzorging), materialen (voor de heropbouw van de in 2014 gebombardeerde gebouwen) en goederen, voor export, en voor de inwoners.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be