IEDER MENS IS GELIJK

Search

Stad Gent Europese hoofdstad voor eerlijke handel maar wel ten koste van mensenrechten

Facebook
Twitter
Email
Print

VOKA plant een economische missie naar IsraĆ«l waarbij Stad Gent haar schepen Sofie Bracke afgevaardigd heeft om deel te nemen.Ā 

In 2018 werd de Gent nog bekroond als allereerste Europese hoofdstad voor eerlijke handel. Op vrijdag 15 maart 2019 kwam mevrouw Cecilia Malmstrƶm, Europees Commissaris voor Handel, naar Gentvoor officiƫle felicitaties.

De schepen wil innovatieve technologie in Tel Aviv en Jeruzalem ontdekken maar zou net het tegenovergestelde moeten doen en de eventuele Gentse deelnemers aan de missie op de grote risicoā€™s wijzen van eventuele samenwerking met IsraĆ«lische bedrijven.

Veel van de zeer innovatieve technologie wordt namelijk ontwikkeld ten koste van de Palestijnse bevolking die crepeert onder de IsraĆ«lische bezetting. De beveiligings- en spionagetechnieken worden ontwikkeld om een bevolking onder bezetting te onderdrukken en hun rechten te ontnemen door de o.a. tientallen checkpoints die het dagdagelijkse leven onmogelijk maken en de Palestijnse economie dagelijks duizenden euroā€™s schade berokkent.

De innovatie in recyclage en schone energie zijn mooie uithangbordjes terwijl gevaarlijk afval in de Westbank naast Palestijnse gemeenschappen wordt gedumpt door IsraĆ«lische bedrijven omdat er daar geen regelgeving is. Zonne-energie wordt vooral gebruikt op grote stukken geconfisqueerde gronden in de illegale kolonies in de Westbank waarmee IsraĆ«l haar imago ā€˜greenwashedā€™.

Westbank terwijl gedoneerde zonnepanelen (vaak door de EU) aan arme bedreigde Palestijnse gemeenschappen in beslag worden genomen door het Israƫlische leger. Afgelopen zomer werd zo nog een project van Oxfam in Palestijns gebied met steun van Belgiƫ vernield.

IsraĆ«l steelt gas voor de kust van Gaza terwijl er dagelijks elektriciteitsonderbrekingen zijn in Gaza. Verschillende mensen en kinderen kwamen reeds om doordat er brand uitbrak in de schamele huisjes die verlicht worden met kaarsen en verwarmd worden met petroleumvuurtjes. Gaza sterft een stille dood door gebrek aan energie, drinkbaar water en medicijnen. Gaza wordt regelmatig gebombardeerd met controversiĆ«le bommen die vroeggeboorte en afwijkingen bij babies veroorzaken. Op wapenbeurzen prijst IsraĆ«l haar wapens aan als zijnde ā€˜getestā€™. De Verenigde Naties kwam in 2018 met een rapport naar buiten dat Gaza in 2020 onleefbaar zal zijn, we zijn zoverā€¦.

Ondertussen zet Flanders Investement en trade, het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen de mogelijkheden om te investeren in de gassector in Israƫl in de kijker voor Vlaamse investeerders. EƩn van die investeerders is de Vlaamse monopolist Fluxys dat verwikkeld is in een netwerk van bedrijven verantwoordelijk voor de aanleg van de EastMed pijplijn. Het is dus mogelijk dat in de toekomst onze huizen verwarmd worden met gestolen Palestijns gas.

Het is duidelijk dat Israƫl haar ontwikkelingen hard promoot om haar imago op te poetsen, hoewel veel van die ontwikkelingen gedaan zijn door internationale samenwerkingen en internationale fondsen. Israƫl gebruikt haar rol als innovatief land en ontwikkelaar van allerlei technologieƫn ook als wapen om kritische mensen de mond te snoeren. Onze universiteiten staan aan de top als het op onderzoek en innovatie aankomt, is de schepen dit vergeten?

Het is immoreel dat de schepen haar reis voorstelt als apolitiek en een opportuniteit voor Belgische bedrijven , terwijl ze zichzelf laat omkopen met deze reis om nadien Israƫl te promoten bij onze Belgische bedrijven. Belgische bedrijven die daarna mogelijk in de problemen komen door betrokken te zijn bij schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht. Bekende voorbeelden zijn Dexia bank en Veolia . De Schepen zou haar gewicht beter gebruiken om de ernstige schendingen van mensenrechten, kinderrechten en internationaal recht aan te klagen.

Het Gentse schepencollege moet deze reis afkeuren zolang Israƫl de Europese veroordelingen en regelgeving naast zich neerlegt en Belgische en Europese projecten vernielt. En dat alles met publiek geld met een prijskaartje van maar liefst 8000 EUR.

Deze innovatie en ontwikkeling hoort niet thuis inEuropa. Als het enorme leed van de onderdrukking van Palestijnse gezinnen en kinderen niet genoeg is om deze missie te veroordelen dan zijn alle ethische bekommernissen van de Gentse gemeenteraad slechts leugens om de Belgische bevolking te sussen. Als recht op leven niet meer opweegt tegen wat nieuwe technologie, naar welke toekomst gaan we dan. Als we in Vlaanderen niet genoeg eigen onderzoek en innovatie hebben om niet zonder de technologie van een bezettende macht te kunnen dan stellen we Vlaanderen gelijk aan pariastaten zoals Myanmar en Saoudi Arabiƫ die gretig Israƫlische technologie kopen.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be