IEDER MENS IS GELIJK

Search

Nieuwsbrief, nummer 60

Facebook
Twitter
Email
Print

REDACTIONEEL 3

De donkere periode is nu 3

WESTELIJKE JORDAANOEVER 3

Aantal vernielingen in februari 3

Vernielingen in Masafar Yatta 4

Sabotage van watervoorzieningen in Bardala 4

Olijfbomen ontworteld in Wadi Fukin 5

Klaslokaal in beslag genomen 6

Wij willen uw geld 7

OOST-JERUZALEM 8

Israƫl, kinderen neerschieten is een misdaad! 8

GAZASTROOK 9

Onkruidverdelgers om oogsten te vernielen 9

155 amputaties en 27 verlammingen 9

PALESTINA 10

Geen Palestijnse vluchtelingen, wƩl hun grondstoffen 8-10

Militaire technologie toegepast op de landbouw 11

GEVANGEN 12

Hoe Israƫl Palestijnen martelt 12

De ondervraging van Walid Hanatshek 13

BDS 14

Basken: Stap uit de apartheidstrein van Israƫl 14

Anti-Palestijnse resolutie in het Oostenrijkse parlement 15

BELGIƋ 15

Laffe houding van Belgiƫ in de VN-Veiligheidsraad 15

Uit de parlementen 15

EUROPA 18

Rapport ECCP 18

VERENIGDE STATEN 19

Het plan ‘Peace to Prosperity’ 19

Reactie op ā€˜vredesplanā€™ van Trump 21

WERELD 22

Internationaal Strafhof – IsraĆ«lische oorlogsmisdaden 22

Bedrijven actief in kolonies in bezet Palestijns gebied 23

PALESTINA SOLIDARITEIT 24

Medjouldadels te koop 24

KALENDER 24

REDACTIONEEL

De donkere periode is nu

Open uw ogen en zie ze, mijnheer de president – u, Reuven Rivlin, die zei dat de publicatie van de lijst van bedrijven met banden met nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever “deed denken aan donkere periodes in onze geschiedenis.” Die donkere periodes zijn er, hier en nu. Ze zijn hier in Jeruzalem, uw stad en de mijne. Ga naar het Shoafat vluchtelingenkamp en zie het overvolle getto dat is ontstaan achter het hek, dat de Arabische inwoners van Jeruzalem opsluit. Ga naar Silwan en Sheikh Jarrah en zie hoe Arabische families uit hun buurten van Jeruzalem worden verdreven, waarbij hun huizen Joods eigendom worden. Doe mee met de Mars van de Vlag die elk jaar in de Oude Stad plaats vindt en zie de massa’s Joden door de smalle steegjes paraderen, waar alle winkels gesloten zijn uit angst. Is dit niet wat er met de Joden gebeurde in de “donkere periode”?

Ga verder naar de Jordaanvallei en zie hoe bedoeĆÆenenherders worden verdreven door joodse kolonisten, hoe joodse voertuigen met verhoogde snelheid op de kuddes van de bedoeĆÆenen inrijden en soldaten van het joodse leger hun tenten en armoedige hutten midden in de nacht verwoesten. De soldaten laten mannen, vrouwen, kinderen en baby’s achter, blootgesteld aan de bittere kou van de winternachten en de brandende hitte van de zomerdagen. Als u dit met eigen ogen ziet, zo’n fatsoenlijke man als u, zou uw Joodse ziel vol medelijden, die de herinneringen aan het verleden zo koestert, zeker ineenkrimpen. Had ik maar het talent van woordkunstenaar Yossi Zabari, dan zou ik in zijn ritmisch Hebreeuws over deze donkere periode verklaren: ā€œNieuw in de diepvries kun je hoogwaardig kanonnenvoer vinden, dat met tedere zorg werd gekweekt op zionisme en op de heiligheid van het land, zonder kunstmatige additieven of liefde voor de vreemdeling, respect voor de ander en voor de heiligheid van het leven.ā€ En ik zou vragen en antwoorden zoals hij doet; vergelijken en niet vergelijken, dat is niet de vraag, maar de plicht. Ja, dit is na 80 jaar de belangrijkste les voor ons joden in IsraĆ«l. Te vergelijken. Niet de concentratie- en uitroeiingskampen, maar wat daaraan voorafging en gebeurde vlak voor de ogen van Duitsers. Als die er niet bij hadden staan kijken en hadden meegedaan, dan zouden die dingen niet gebeurd zijn. De joden zouden niet zijn verbannen, onzichtbaar gemaakt en in de steek gelaten en de kampen zouden er niet zijn geweest.

Haaretz – Buch Ilana Hammerman – 21.02. 2020

https://www.haaretz.com/opinion/.premium-israel-s-dark-times-are-already-with-us-mr-president-1.8563649?utm_term=20200221-23%3A35&utm_campaign=Ilana+Hammerman&utm_medium=email&writerAlerts=true&utm_source=smartfocus&utm_content=www.haaretz.com%2Fopinion%2F.premium–1.8563649

WESTELIJKE JORDAANOEVER

Aantal vernielingen in februari

Gedurende de maand februari werden door Israƫlische eenheden in de bezette Palestijnse gebieden (inclusief Oost Jeruzalem) minstens 41 gebouwen vernietigd. Hierdoor werden minstens 72 mensen dakloos waarvan 26 kinderen.

Al de vernietigingen en inbeslagnames werden uitgevoerd met het argument dat een door Israƫl uitgegeven bouwvergunning ontbrak. In Jenin werd op 6 februari een huis vernietigd als strafmaatregel. De meeste gebouwen hadden een agrarische of commerciƫle functie.

Vernielingen in Masafar Yatta

Op donderdag 27 februari kwam de bezettende macht met een bulldozer en een graafmachine aan in Khirbet a-Safai a-Tahta in het gebied Masafer Yatta ten zuiden van Hebron. In deze gemeenschap leven ongeveer 22 mensen. Een schuur die gebruikt werd als stal en een omheining werden vernietigd.

De eenheid vervolgde zijn tocht naar Khirbet al Mufaqarah met 73 inwoners. Een gebouw met een zinken dak dat onderdak bood aan een familie van drie werd vernietigd. Verderop in Khirbet a-Rakeez vernietigde men een gelijkaardig gebouw dat onderdak bood aan een familie van 9. Beide gebouwen waren een gift van een hulporganisatie.

https://icahd.org/2020/03/02/february-2020-demolition-and-displacement-report/

https://www.btselem.org/facing_expulsion_blog?nid=212791

Sabotage van watervoorziening in Bardala

Een van de beste plaatsen voor landbouw en veeteelt in de Jordaanvallei is Bardala. Het is een prachtig gebied tussen de bergen in het westen en de Jordaan in het oosten.

Echter, voor landbouw en veeteelt is water essentieel. Sinds de bezetting in 1967 heeft Israƫl bestaande voorzieningen vernietigd en een monopoly op de beschikbaarheid van water gecreƫerd. In 1974 sloot Mekorot, de Israƫlische watermaatschappij, de bron van Bardala af en dwong het dorp om water bij hen te kopen. Er was overeengekomen dat Mekorot 240 kubieke meter per uur zou leveren, maar het werd er maar 100. Dit is veel te weinig en beperkt de keuze in gewassen om te verbouwen. Het gevolg is dat Palestijnen waterpijpen verbinden met Israƫls watervoorziening. Ongeveer vijf keer per jaar worden deze verbindingen door Israƫl verbroken.

Jordan Valley Solidarity stelt dat Israƫl de controle op de watervoorziening gebruikt als een wapen om het gebied etnisch te zuiveren.

Sinds het zogenaamde vredesplan Trump, waarin de annexatie van Jordaan vallei wordt gepropageerd, zijn daar meer vernielingen van huizen, loodsen en landbouwvoorzieningen.

https://icahd.org/2020/02/26/israeli-army-causes-more-destruction-in-bardala/

http://jordanvalleysolidarity.org/news/army-mekorot-destroy-palestinian-wells-bardala/

Olijfbomen ontworteld in Wadi Fukin

Begin maart vielen 20 gewapende Israƫlische soldaten het land binnen van Mohammad Mustafa Al Hroub in Wadi Fukin ten zuidwesten van Bethlehem. Kort daarvoor in februari waren met behulp van vrijwilligers 400 olijfbomen geplant, die geschonken waren door de Joint Advocacy Initiative van de YMCA in Oost-Jeruzalem. Mohammad was er getuige van hoe zijn olijfbomen ontworteld werden. Het hielp niet dat hij de eigendomspapieren van zijn land aan de soldaten toonde.

Toen de soldaten klaar waren, namen ze de olijfbomen in beslag en verklaarden ze de grond (4 hectare) tot ā€˜land van de staatā€™.

https://www.jai-pal.org/index.php/en/?option=com_content&view=article&id=1133:400-olive-tree-campaign-trees,-sponsored-and-planted-by-internationals,-uprooted-by-israeli-soldiers-in-bethlehem&catid=113&Itemid=327

Klaslokaal in beslag genomen

Op woensdag 19 februari 2020 om 10 uur kwam de bezettende macht met een grenspolitie escorte, twee bulldozers en een hydraulische kraan naar een school in Khirbet Susiya in de heuvels ten zuiden van Hebron. De eenheid nam een container in beslag die gebruikt werd als schoollokaal voor vijf leerlingen. Een man die protesteerde tegen de inbeslagname werd gearresteerd en de volgende dag vrijgelaten nadat hij een borgsom betaalde.

https://www.btselem.org/facing_expulsion_blog?nid=212779

https://www.youtube.com/watch?time_continue=107&v=HXCzjw6fCqM&feature=emb_title

Wij willen uw geld

In de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 maart vielen Israƫlische soldaten binnen in het huis van Ahmed Musala in Az-Zawiya. Ahmed was druk bezig zijn bruiloft op 13 maart voor te bereiden. Een grote feestzaal was gereserveerd. 2000 mensen waren uitgenodigd. Het bedrag voor de bruiloft had hij thuis in cash geld. Het was 3700 $. De soldaten namen het geld in beslag. Ahmed protesteerde hevig, maar het had geen zin. Na dagen vol wanhoop en woede besloot hij het bruiloftsfeest af te zeggen. Hij had geen andere keuze.

Diezelfde nacht in hetzelfde dorp kwamen de soldaten in het appartement van Alian Mukadi, een ingenieur. Na zijn studie was hij een jaar in administratieve detentie: gevangenschap zonder vorm van proces. Later kreeg hij een aanbod om voor de geheime dienst te werken. Hij weigerde. De soldaten verklaarden nu: ā€˜U heeft te veel geld in uw huisā€™. Alian had net contant 9140$ ontvangen voor de levering van een CNC plasma-snijmachine en kon het papier van de bestelling tonen. De soldaat zei dat het illegaal is zo veel geld in huis te hebben. ā€˜Waarom arresteert u mij dan niet?ā€™ was het antwoord. Geen repliek. Het geldbedrag werd in beslag genomen.

Rafat zijn vader werd erbij geroepen. Gevraagd werd of hij ook contant geld had. Dat was zo, hij had 4230$. opgenomen als laatste betaling voor een stuk land: Hij kon het koopcontract laten zien. Desondanks nam de soldaat het geld mee.

De woordvoerder van het bezettingsleger verklaarde: ā€˜Die nacht hadden we een operatie om geldbedragen te vinden die bestemd zijn voor terrorisme. Het was een wettige operatie en het verzamelde bedrag was evenveel als het bedrag dat Hamas had gestortā€™.

Met deze actie heeft het Israƫlische leger een nieuwe morele grens overschreden.

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-the-israeli-army-s-plunder-in-the-service-of-the-occupation-1.8670337?utm_term=20200312-23%3A04&utm_campaign=Gideon+Levy&utm_medium=email&writerAlerts=true&utm_content=www.haaretz.com%2Fisrael-news%2F.premium–1.8670337&utm_source=smartfocus

OOST-JERUZALEM

Een kind dat terugkomt van school beschoten

Een acht jaar oude Palestijnse jongen verliest waarschijnlijk een van zijn ogen nadat hij door de Israƫlische politie met een met rubber beklede stalen kogel is beschoten. Volgens de familie en ooggetuigen van de jongen werd Malek Issa opzettelijk tussen de ogen geschoten. Ooggetuigen zeiden dat er geen gewelddadige protesten waren of met stenen werd gegooid toen Israƫlische troepen begonnen te schieten.

De politie zei: ā€œTijdens een operatie door de politie in Isawiyah werden maatregelen tegen oproer hadden genomen, waarbij een 9 jaar oude jongen gewond raakte. De omstandigheden worden onderzocht “

Iedereen weet dat er geen onderzoek komt. Een politieagent schiet een jongen neer, en er komt geen echt onderzoek. Zo gaat het als het slachtoffer een Palestijn is, zelfs een jong kind is. Als het gaat om Palestijnen, is er geen verschil tussen kinderen en volwassenen, het zijn allemaal potentiƫle terroristen. De minachting voor Palestijnse levens is hetzelfde, of het nu volwassenen of kinderen zijn.

In de voorbije jaren zijn honderden inwoners van Oost-Jeruzalem gewond geraakt door Israƫlische kogels met sponsuiteinden.

De enige manier om een einde te maken aan het neerschieten van kinderen, zonder dat die iemand in gevaar brachten, is de verantwoordelijke partijen te vervolgen. Er is niemand die soldaten en politieagenten duidelijk maakt dat wanneer ze kinderen neerschieten, ze een misdaad plegen.

https://www.haaretz.com/opinion/editorial/the-blood-of-a-young-boy-1.8537229?utm_term=20200217-03%3A23&utm_campaign=Haaretz+Editorial&utm_medium=email&writerAlerts=true&utm_source=smartfocus&utm_content=www.haaretz.com%2Fopinion%2Feditorial%2F1.8537229

GAZASTROOK

Onkruidverdelger om oogsten te vernietigen

Riyad Ibrahim Ismail Al-Najjar, boer, verklaart: Ik ben getrouwd en vader van drie kinderen. Ik woon in Khuzaā€™a in het oosten van Khan Yunis in het zuiden van Gaza. Ik werk nu vijf jaar in de landbouw. Voor 150 dollar per dunum heb ik land gehuurd in de buurt van het afscheidingshek van Gaza. Ik plant bladgroente, zoals spinazie, peterselie en waterkers. Dit jaar huurde ik twee dunum land. Het perceel ligt meer dan 500 meter van het afscheidingshek. Een maand geleden plantte ik spinazie. Ik werk 8 uur per dag op het land. Ik begin ā€™s morgens vroeg. Ik geef de planten water en verzorg ze tot de avond. Op 16 januari 2020 was ik laat om te vertrekken naar mijn werk. Dat was vanwege de kou. Om 9 uur ā€™s ochtends werd ik gebeld door andere boeren, die mij vertelden dat een IsraĆ«lisch vliegtuig onkruidverdelger langs het hek aan het sproeien was. Ik ging direct naar het land en ik zag het vliegtuig op ongeveer 50 meter hoogte onkruidverdelger sproeien. Ik kon het ook ruiken. Het sproeien ging door tot 11 uur. Toen ik daarna het land controleerde zag ik niets aan het gewas dat niet klopte. Dus ik ging weer terug naar huis. De volgende dag ging ik zoals gewoonlijk naar het land om het gewas te verzorgen. Ik zag dat overal witte plekken waren gekomen op de spinazie. Twee dagen later stelde ik vast dat de spinazie begon te verdorren. Dat gebeurde ook in het land erom heen. Weer twee dagen later kwamen leden van het Palestijnse ministerie van landbouw om het land te controleren. Ze vertelden dat het gewas beschadigd was en dat we de oogst niet mochten binnenhalen om het te verkopen. Dit betekende voor mij een verlies van bijna 1500 dollar. Nu moet ik tot het zomerseizoen wachten om opnieuw gewas te planten.

Het is niet de eerste keer dat Israƫlische vliegtuigen met onkruidverdelger ons gewas vernietigen. We hebben al meerdere keren schade geleden.

Bovendien zijn er geregeld schietincidenten. De Israƫlische bezettende macht schieten op land dat dicht bij het afscheidingshek ligt. Ook vallen ze het land binnen, zodat wij ons gedwongen voelen om ons land te verlaten. Toch moeten we dit land blijven bebouwen. Het is vruchtbare grond en ligt dicht bij onze huizen.

In een recent rapport van Who Profits wordt gemeld dat de bezettende macht al in december 2015 toe heeft gegeven dat het onkruidverdelger gebruikt om gewassen te vernietigen. Het Palestijnse Ministerie van landbouw schatte dat in 2018 ongeveer 1400 hectare grond op deze manier zijn bewerkt. Ook weet men welke privĆ©-vliegtuigondernemingen de besproeiingen uitvoeren.

Het Israƫlische ministerie van Defensie maakte wel een geldbedrag van 16 000 dollar over aan de Kibboets Nahal Oz, die eveneens schade geleden heeft onder deze besproeiingen.

http://www.alhaq.org/monitoring-documentation/16446.html

https://whoprofits.org/report/agribusiness-as-usual/ pag 36155 amputaties en 27 verlammingen

Resultaat van 2 jaar van protest tijdens de Grote Mars van de Terugkeer: 155 amputaties en 27 verlammingen. Iedere amputatie en iedere verlamming is een drama:

Mohammed Abu Maā€™Awad vertelt:

Voor mijn verwonding studeerde ik voor kleermaker. Ik was bijna nooit thuis: ik fietste, voetbalde, speelde computerspelletjes en deed boodschappen voor de familie. Ik had een rijk leven en voelde me gelukkig. Nu zit ik opgesloten in mijn huis, ik slaap in een ziekenhuisbed. Het enige dat ik doe is spelen met mijn telefoon en videoā€™s bekijken. Ik ga niet meer naar school, ik fiets niet meer en ik speel niet met mijn vrienden. Alles is van mij afgenomen.

Als ik kinderen zie spelen, ze hoor schreeuwen en plezier maken, dan mis ik het om erbij te zijn. Ik voel spijt, ik heb woedeaanvallen. Dan maak ik spullen kapot en huil ik.

We zijn een arme familie. Mijn vader werkt niet en we zijn met acht. Ik hoopte later kleermaker te worden en mijn vader te helpen, maar nu ben ik verlamd. Ik kan niets doen.

Ik lig door en dat is heel pijnlijk. Ook heb ik te weinig rode bloedlichaampjes. Dus krijg ik bloedtransfusie.

https://www.btselem.org/firearms/20200130_shoot_and_abandon_in_gaza_155_amputees_and_27_paralyzed_in_two_years_of_protests

PALESTINA

Geen Palestijnse vluchtelingen, wƩl hun grondstoffen

In het Radio 1 programma ā€˜De Ochtendā€™ hekelt Theo Francken op maandag 13 januari het enorm problematisch ā€˜fenomeenā€™ van Palestijnse asielzoekers uit Gaza in 2019, vooral mannen. Volgens de voormalige minister van asiel is dit fenomeen te wijten aan het te zachte migratiebeleid van huidig minister van asiel en migratie Maggie De Block

Als voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie reisde Theo Francken de wereld rond om met staatshoofden en regimes te onderhandelen om vluchtelingen terug te nemen of burgers te ontraden om naar Belgiƫ, en Europa tout court, te komen. Maggie De Block maakt volgens Theo Francken geen tijd vrij voor asiel en heeft nog geen enkele reis gemaakt.

Het klopt dat het aantal vluchtelingen stijgt. Palestina staat, met meer dan 2300 vluchtelingen in 2019, in de top 3 van landen van waaruit het meeste vluchtelingen naar hier kwamen, na Afghanistan en Syriƫ.

In 2018 waarschuwden de Verenigde Naties dat Gaza in 2020 onleefbaar zal zijn, als gevolg van de wurgende blokkade door IsraĆ«l sinds 2007. We zijn ondertussen in 2020ā€¦ de bombardementen gaan onverminderd door en doordat IsraĆ«l Gaza gebruikt als testlaboratorium voor hun militaire technologie, kan ze deze op de markt brengen als ‘getest’.

In het Radio 1 programma horen we Theo Francken echter niet praten over ā€˜waaromā€™ deze vluchtelingen aan onze deur kloppen. Het ā€˜waaromā€™ blijkt voor veel beleidsmakers de olifant in de porseleinwinkel te zijn. Als er oplossingen worden aangereikt, via economische sancties tegenover landen zoals IsraĆ«l die de mensenrechten niet respecteren, gaan de parapluā€™s omhoog.

Zogezegd is het moeilijk om op Europees niveau beslissingen te nemen, met 28 landen. De Palestijnen in de bezette Palestijnse gebieden en de vluchtelingen zijn daar de slachtoffers van. Maar als het over economische aangelegenheden gaat, blijken de regeringsleiders plots wel goed overeen te komen

Zo heeft Griekenland onlangs een miljardendeal gesloten met Israƫl om een pijplijn aan te leggen, de EastMed pijplijn. Ook voor de kust van Gaza liggen gasreserves, ze liggen op dezelfde hoogte als de Israƫlische reserves. Ze werken als communicerende vaten, pompt Israƫl gas dan vloeit er Palestijns gas over naar de Israƫlische reserve. De EastMed pijplijn zal, wanneer de bouw vervolledigd is, gas transporteren naar Europa.

De Palestijnen zien van deze miljardendeal geen cent, Europa en BelgiĆ« doen de ogen dicht voor het exploiterende IsraĆ«l en zien er geen graten in om mee de Palestijnse natuurlijke reserves te plunderen. Palestijnse vluchtelingen willen we niet maar we willen wel hun grondstoffen. Was er ook niet de klimaatambitie?

Ondertussen zet Flanders Investment en trade, het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen, de mogelijkheden om te investeren in de gassector in Israƫl in de kijker voor Vlaamse investeerders. De Vlaamse monopolist Fluxys is aandeelhouder van een dochterbedrijf van DEPA, het bedrijf dat instaat voor de aanleg van de EastMed pijplijn. Dit betekent dat een Vlaams bedrijf reeds voordeel zou kunnen halen uit de EastMed pijplijn, zelfs nog voor deze operatief is.

Het is dus mogelijk dat in de toekomst onze huizen verwarmd worden met gestolen Palestijns gas.

Dat onze acties in het westen gevolgen hebben voor het zuiden blijkt niet door te dringen bij beleidsmakers en bedrijven. Nochtans is eerlijke handel een noodzaak als we de FOD Buitenlandse zaken, Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking mogen geloven.

Uitspraken zoals die van Theo Francken waarin vluchtelingen, zonder het grotere verhaal, als een probleem worden weggezet zijn erg problematisch. Mensen vluchten voor oorlog, onderdrukking, klimaatwijziging, politiek, economisch en sociaal penibele situaties, …Het is onze morele plicht om mensen in een uitzichtloze situatie te helpen.

Daarnaast is het de plicht van onze beleidsmakers om van de wereld een betere plek te maken, en dat doe je niet door grondstoffen te stelen, de klimaatverandering te bevorderen, muren te bouwen, wapens te verkopen en handel te drijven met landen en regimes die geen respect hebben voor mensenrechten. De bevolking maakt reeds werk van een warme verbindende samenleving, dat zien we elke dag in het werk van zoveel organisaties en de inzet van duizenden vrijwilligers, het is hoog tijd dat de beleidsmakers hen daarin volgen.

Opiniestuk – Mathias Van Hoof – Palestina Solidariteit vzw ā€“ 22 januari 2020

Militaire technologie toegepast op de landbouw

Who Profits is een organisatie die in 2007 werd opgericht door de IsraĆ«lische Coalition of Women for Peace. Sinds 2010 produceert Who Profits gedocumenteerde rapporten die buitengewoon bruikbaar zijn voor campagnes tegen de IsraĆ«lische bezetting van de Palestijnse gebieden.

Agribusiness as Usual (het 16de rapport van Who Profits) geeft een gedetailleerd beeld van de verwevenheid van technische landbouwondernemingen met de IsraĆ«lische annexatie van grond.

IsraĆ«l heeft 7 Research en Development Centra in de bezette gebieden en de Golanhoogte. Omdat deze instituten niet in aanmerking komen voor internationale ondersteuning krijgen ze ā€˜boycot toelagesā€™ van het IsraĆ«lische ministerie voor Wetenschap en Technologie. Het ministerie van Landbouw biedt landbouwtechnische organisaties 20 miljoen IsraĆ«lische Shekel aan subsidies.

Interessant is het hoofdstuk ā€˜het burgerlijke hiernamaals van militaire technologieā€™ ā€“ een ironische titel.

De ā€˜IJzeren Koepelā€™ (Iron Dome) is de naam van een luchtafweersysteem. Het systeem van beeldvorming, classificatie van doelen en berekend ingrijpen heeft een toepassing gevonden in de landbouw bij de detectie van ziekten, gedoseerde watervoorziening, enzovoorts.

Het onbemande vliegtuig Cormorant dat ontwikkeld werd om gewonde soldaten te evacueren kreeg een aangepaste civiele versie die gebruikt wordt om landbouwgrond te besproeien. De Chinese onderneming Adama maakt er gebruik van.

In het rapport wordt veel informatie gegeven over de verschillende ondernemingen: waar ze gevestigd zijn, hun omzet, wie de aandeelhouders zijn en de partners waarmee wordt samengewerkt.

De auteurs concluderen: agritech ondernemingen zijn nauw verbonden met de praktijk van diefstal van land en de systematische achterstelling van de oorspronkelijke bevolking in de bezette gebieden. De nieuwe toepassingen waaraan zij werken geven hen de gelegenheid om hun imago te verbeteren. Voedselzekerheid is een belangrijke nood in de wereldgemeenschap. IsraĆ«lische firmaā€™s bedienen de markt met nieuwe producten. Het effect van handel met deze firmaā€™s is echter dat illegale nederzettingen versterkt worden en het proces van onteigening van Palestijnse grond wordt voortgezet.

https://whoprofits.org/report/agribusiness-as-usual/

GEVANGEN

Hoe Israƫl Palestijnen martelt

Addameer verzamelde sinds eind augustus 2019 bewijsmateriaal over marteling en mishandeling van Palestijnse gevangenen door IsraĆ«l en bracht hierover een rapport uit. Addameer (Arabisch voor geweten) Prisoner Support and Human Rights Association is een Palestijnse niet-gouvernementele civiele instelling die werkt aan de ondersteuning van Palestijnse politieke gevangenen in IsraĆ«lische en Palestijnse gevangenissen.

IsraĆ«l pleegt misdaden tegen de menselijkheid door Palestijnse gevangenen te martelen, stelt Addameer in het rapport. Ook het weigeren van eerlijke processen door IsraĆ«l aan gevangenen kan een oorlogsmisdaad zijn.

“Sinds haar oprichting heeft IsraĆ«l wetten en praktijken ontwikkeld en gehandhaafd die leidden tot zowel het systematisch folteren als tot absolute straffeloosheid van de dader,” schrijft Addameer. Het gaat om mishandeling, slaaptekort, stressposities, seksuele intimidatie en anderen.

Volgens het onderzoek zijn sinds 1967 meer dan 70 Palestijnen overleden na foltering in IsraĆ«lische gevangenschap. 23 van hen stierven nadat IsraĆ«l het VN-verdrag tegen foltering in oktober 1991 had geratificeerd. Toch werd nooit iemand aansprakelijk gesteld.

In totaal zijn er sinds 1967 ongeveer 220 Palestijnen gestorven in Israƫlische hechtenis.

Israƫlische officieren slaan en schoppen de gevangenen, in sommige gevallen met levensbedreigende verwondingen. Bovendien blinddoeken ze gevangenen zodat ze het pak slaag niet verwachten of weten waar het vandaan komt. Het slaan en schoppen duurt soms tientallen uren en door verschillende officieren tegelijkertijd. Israƫlische artsen zijn medeplichtig aan deze folteringen. Ze vervalsen medische beoordelingen van gedetineerden, waardoor ze in aanmerking kwamen voor verder verhoor ondanks duidelijke tekenen van marteling.

Om pijn en druk te maximaliseren, dwongen Israƫlische officieren de gedetineerden soms in stressposities voordat ze werden geslagen. In bijna alle stressposities, zegt Addameer, worden gedetineerden gedwongen een positie te handhaven die is ontworpen om hun evenwicht te verliezen, waardoor Israƫlische officieren reden krijgen om hen te slaan.

Andere tactieken die IsraĆ«lische ondervragers van hun Amerikaanse collegaā€™s leerden zijn onder meer slaaptekort en een reeks van psychologische martelingen, waaronder bedreigingen met verkrachting.

Omdat het bewijs van Israƫlische oorlogsmisdaden blijft toenemen, moet het Internationaal Strafhof dat onderzoeken en Israƫl aanklagen.

https://electronicintifada.net/blogs/tamara-nassar/how-israel-tortures-palestinians

De ondervraging van Walid Hanatsheh, 51 jaar

Walid werd gearresteerd op 3 oktober 2019 om 2 uur ā€™s nachts in zijn appartement in Ramallah. Om 4.30 uur ā€™s morgens werd hij overgebracht naar het al-Moascobiyya ondervragingscentrum. De ondervraging begon direct. De ondervraging was doorlopend en duurde 8 uur. Daarna mocht Walid eten en naar het toilet.

Hoewel hij duidelijke tekenen van marteling had, keurden de dokters zijn gezondheid goed.

Walid werd uit zijn slaap gehouden gedurende de hele periode van 63 dagen.

Andere vormen van marteling waren: slaan in het gezicht terwijl hij geblinddoekt en geboeid is. De ondervragers stompten en schopten hem vooral op de borst en de bovenbenen. Zijn gezicht was gedurende de hele periode gezwollen. Nog steeds heeft Walid last van zijn wonden.

Ook werd Walid blootgesteld aan positionele mishandeling.

Verder werd hij psychologisch onder druk gezet: bedreigingen, chantage e.d. Zijn dochter werd drie dagen bij de ondervragingen gehaald. 45 Dagen lang mocht hij geen advocaat ontvangen.

Veel meer informatie over mishandeling van Palestijnse gevangenen is te vinden in onderstaande link.

http://www.addameer.org/publications/systematic-use-torture-and-ill-treatment-israeli-interrogation-centers-cases-torture

BDS

Basken: Stap uit de apartheidstrein van Israƫl

Voorstanders van mensenrechten in Baskenland lanceerden een campagne om het Baskische bedrijf CAF op te roepen zich terug te trekken uit het IsraĆ«lische project om de lightrail van Jeruzalem uit te breiden naar de illegale nederzettingen van IsraĆ«l. De campagne wordt ondersteund door de wereldwijde beweging Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid.

Het project van CAF wordt gezien als “een nieuwe aanval op de rechten van het Palestijnse volk”. Basken roepen het bedrijf CAF op om “zich te houden aan het internationale recht, zich terug te trekken uit het project van de Tram in Jeruzalem en zo een einde te maken aan de medeplichtigheid aan de bezetting van Palestina.” Meer dan 70 zeer diverse maatschappelijke organisaties steunen de actie en ondertekenden de verklaring.,

In deze campagne verwijst men naar het Franse bedrijf Veolia dat zich in 2015 moest terugtrekken uit een gelijkaardig project nadat het ernstige reputatieschade had opgelopen en meer dan 20 miljard Euro aan contracten verloor als gevolg van zijn deelname aan een onwettige verbinding met Israƫlische nederzettingen op de westelijke Jordaanoever.

https://bdsmovement.net/

Anti-Palestijnse resolutie in het Oostenrijkse parlement

Het Oostenrijkse parlement heeft een resolutie aangenomen die de BDS-beweging demoniseert en oproept om zijn invloed in te dammen

De Internationale BDS-beweging veroordeelt de resolutie, omdat het leugenachtig is en in tegenspraak met het Oostenrijkse en internationale recht. BDS verklaart dat het niet gedreven is door antisemitisme, maar door een afwijzing van de Israƫlische apartheid.

https://bdsmovement.net/news/

BELGIƋ

Laffe houding van Belgiƫ in de VN-Veiligheidsraad

Op maandag 24 februari zou een vertegenwoordiger van NGO Defence for Children Internationaal, afdeling Palestina, komen spreken in de VN-Veiligheidsraad. Dit op uitnodiging van BelgiĆ« dat deze maand de raad voorzit. Er volgde een desinformatiecampagne vanuit IsraĆ«l om BelgiĆ« onder druk te zetten om de uitnodiging in te trekken. IsraĆ«l haalde haar slag thuis. De IsraĆ«lische aanvallen tegen DCI waren volledig uit de lucht gegrepen en BelgiĆ« had simpelweg moeten eisen dat IsraĆ«l de arrestaties, opsluitingen en courante mishandelingen van Palestijnse kinderen stopzet als ze niet zouden willen dat het thema besproken wordt. Dit soort zelfcensuur heeft verregaande gevolgen in de bezette Palestijnse gebieden. Als voorzitter van de VN-Veiligheidsraad in februari wou BelgiĆ« het thema kinderen in conflict centraal op de agenda plaatsen en ambieerde ze stevig op de tafel te kloppen en mee de pen vast te houden in belangrijke dossiers hierover. Maar BelgiĆ« heeft mogelijk meer kwaad dan goed gedaan. Ze helpt IsraĆ«l om een zeer respectabele ngo zwart te maken en kinderrechten als politiek gevoelig te bestempelen.

Uit de parlementen

Vragen en initiatieven uit het Vlaamse parlement

SPANNINGEN ROND DOSSINKAZERNE NAAR AANLEIDING VAN ONTSLAG VOORZITTER EN TIEN WETENSCHAPPERS

De voorbije maanden waren er grote spanningen rond kazerne Dossin. Midden-Oostenmedewerker Brigitte Herremans, verbonden aan 11.11.11, werd verboden om er te spreken omwille van haar Israƫl-kritische standpunt. Directeur Christophe Busch stapte op na langdurige tegenwerking en zopas stapten ook tien wetenschappers op uit de wetenschappelijke raad.

Het stadsbestuur van Mechelen uitte zijn bezorgdheid over het conflict binnen kazerne Dossin en tilde zwaar aan het ontslag van de tien wetenschappers, wat ā€˜geen incident maar een problematische evolutieā€™ genoemd werd.

MichaĆ«l Freilich (N-VA) uitte in de media zijn tevredenheid over het ontslag van de tien wetenschappers (ā€œopgeruimd staat netjesā€, ā€œalles wat ze doen is commentaar geven in de krantenā€). Brigitte Herremans noemde hij een ā€˜wolf in schaapsvachtā€™. (MichaĆ«l Freilich voerde het voorbije jaar al een lastercampagne over Brigitte Herremans omwille van haar kritiek op de politiek van IsraĆ«l.)

Tom De Meester (PVDA) stelde verontrust te zijn over het ontslag van wetenschappers uit de wetenschappelijke raad (ā€˜de crĆØme de la crĆØme) en de grove reactie van MichaĆ«l Freilich. Tom De Meester vroeg minister-president Jambon de uitspraken van Freilich af te keuren en duidelijk kant te kiezen in het conflict, zodat de dubbele missie van kazerne Dossin (waarin ook aandacht is voor massageweld en hedendaags extremisme) opnieuw gerespecteerd wordt.

Hannelore Goeman (SP-A) uitte net als haar voorgangers haar bezorgdheid over het conflict binnen Dossin. Verder keurde zij de reactie af van MichaĆ«l Freilich (N-VA) en uitte haar verontwaardiging over het feit dat kazerne Dossin haar taak om aandacht te geven aan mensenrechten verwaarloost. Zij wees minister-president Jambon op het feit dat hij reeds eind november 2019, bij het ontslag van directeur Christophe Busch, had gesteld vast te houden aan het oorspronkelijke missionstatement van kazerne Dossin en vroeg welke stappen hij ondertussen ondernomen had om te zorgen dat die missie wordt gerespecteerd.

Bjƶrn Rzoska (Groen) uitte zijn bezorgdheid over het opstappen van tien wetenschappers en het mismanagement binnen kazerne Dossin. Hij keurde de reactie af van MichaĆ«l Freilich (N-VA). Hij uitte ook zijn ontgoocheling over het uitblijven van een reactie van minister-president Jan Jambon en vroeg wat diens standpunt was op het ontslag van de wetenschappers en over het mismanagement binnen kazerne Dossin.

Sam Van Rooy (Vlaams Belang) verwees naar het ontslag van de tien wetenschappers en gebruikte de voorziene huldiging als Ambassadeur voor de Vrede van Brigitte Herremans, in kazerne Dossin, om een vergelijking te maken met voormalig Palestijnse leider Arafat, die hij afschilderde als ā€˜moslimterrorist, antisemiet en jodenmoordenaar.ā€™ Van Rooy vroeg minister-president Jambon om zijn steun uit te spreken aan het onder vuur liggende bestuur van kazerne Dossin.

Orry Van de Wauwer (CD&V) betreurde het ontslag van de tien wetenschappers en uitte zijn afkeuring over de onheuse behandeling van Brigitte Herremans, voor wie hij zijn respect uitdrukte. Van de Wauwer vroeg of minister-president Jambon de analyse deelde van de opgestapte wetenschappers en welke stappen de minister-president zou nemen om de sereniteit te laten weerkeren.

Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) verwees naar de dubbele missie van kazerne Dossin (herdenking van de slachtoffers en waakzaamheid voor massageweld en mensenrechten), en het conflict dat tussen deze twee lijkt ontstaan binnen Dossin. Willem-Frederik Schiltz vroeg wat minister-president wil doen om te zorgen dat het conflict tussen deze twee zaken in alle sereniteit raakt opgelost.

https://www.vlaamsparlement.be/plenaire-vergaderingen/1372974/verslag/1379806

https://www.demorgen.be/nieuws/michael-freilich-n-va-haalt-fors-uit-naar-wetenschappelijke-raad-dossin~b3718a31/

Vragen en initiatieven uit het federale parlement

VRAAG OVER VERNIELING BELGISCHE INFRASTRUCTUUR DOOR ISRAƋL

Wouter De Vriendt (Groen) stelde twee parlementaire vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken in verband met de vernieling, door IsraĆ«l, van Belgische projecten in bezet Palestijns gebied. Wouter De Vriendt vroeg o.a. welke stappen de Belgische minister zou ondernemen om schadevergoeding te eisen en of BelgiĆ« de ngoā€™s zou steunen die met soortgelijke problemen te maken krijgen.

https://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=qrva&language=nl&cfm=qrvaXml.cfm?legislat=55&dossierID=55-Bxxx-1163-0111-2019202000697.xml

https://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=qrva&language=nl&cfm=qrvaXml.cfm?legislat=55&dossierID=55-Bxxx-1163-0112-2019202000698.xml

Commissie Buitenlandse betrekkingen

IMPORTVERBOD PRODUCTEN UIT ILLEGALE ISRAƋLISCHE NEDERZETTINGEN

De PVDA/PTB diende via Raoul Hedebouw, Greet Daems en Nabil Boukili een resolutie in die de federale regering oproept om een importverbod in te stellen tegen producten uit de illegale IsraĆ«lische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. In de voorgestelde resolutie werd ook gepleit om, zo lang IsraĆ«l zich niet volledig schikt naar het internationaal recht, ondernemingen die banden hebben met de bezetting van de Palestijnse gebieden uit te sluiten van overheidsopdrachten, een einde te maken aan economische missies naar IsraĆ«l. Ze pleiten bovendien voor de opschorting van de Associatieovereenkomst tussen de EU en IsraĆ«l. Alhoewel, op het VB na, alle partijen in woorden het recht op een eigen staat voor het Palestijnse volk erkennen, was er bij de meerderheidspartijen (Open VLD, N-VA, CD&V) geen enkele partij bereid de resolutie te steunen. SP-A had vragen bij een beperkt deel van de tekst. Groen/Ecolo leek op de meeste punten mee te gaan in de voorgelegde resolutie en diende een aantal amendementen in.

https://www.dekamer.be/FLWB/PDF/55/0651/55K0651007.pdf

EUROPA

Rapport ECCP

In december 2019 publiceerde EECP (de Europese Coƶrdinatie van ComitĆ©s voor Palestina waar Palestina Solidariteit vzw deel van uitmaakt) een rapport waar wij nog geen aandacht aan besteed hebben. De titel van het rapport is ā€˜Europa en IsraĆ«l ā€“ een zaak van medeplichtigheidā€™.

ECCP brengt al langer in kaart hoe de Europese Commissie met zijn subsidie voor technologie en onderzoek indirect betrokken is bij schendingen van mensenrechten en internationaal recht in Israƫl/Palestina.

Ten eerste zijn er organisaties die het internationaal recht schenden doordat ze de bestandslijn van 1949 tussen IsraĆ«l en JordaniĆ« niet respecteren. De Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heeft zijn campus uitgebreid op Palestijnse grond. Mekorot is de IsraĆ«lische watermaatschappij die alle waterbronnen in de bezette Palestijnse gebieden controleert. De illegale nederzettingen krijgen water in overvloed ā€“ Palestijnen kampen met een chronisch watertekort en moeten er bovendien een veelvoud voor betalen. Het Geo Cradle project van de Universiteit van Tel Aviv haalt 30% van zijn geologische onderzoeksgegevens uit de Syrische Golanhoogte en de bezette Palestijnse gebieden. Via het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie ontvangen bovengenoemde universiteiten 252 miljoen Euro aan subsidie.

Europa ondersteunt het IsraĆ«lische militaire complex door een oog dicht te knijpen bij de nauwe samenwerking die Universiteiten hebben met het IsraĆ«lische leger. De Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heeft een militaire basis op zijn campus. De Technion Universiteit ontwikkelde de op afstand bedienbare D9 bulldozer die ingezet werd bij de vernietiging van Palestijnse huizen. Dezelfde universiteit heeft een nauwe samenwerking de militair-industriĆ«le onderneming Elbit systems. De Tel Aviv Universiteit ontwikkelde de Dahiya-doctrine die de vernietiging van de Palestijnse burgerlijke infrastructuur beoogt.

Elbit Systems maakt drones, witte fosfor, grondrobotten en clusterbomartillerie, die verboden is. Vele oorlogsmisdaden zijn begaan met producten van Elbit. Elbit profiteert in Horizon 2020 via 4 projecten van Europese subsidies.

Israel Aerospace Industries is fabrikant van drones en ook een belangrijke partner bij de constructie van de muur op Palestijnse grond. Waarschijnlijk werd in 2009 in Gaza warmte-detectietechnologie gebruikt om huizen te bombarderen die vol waren met gevluchte Palestijnen. Ook zijn er in 2009 drones van IAI gebruikt om doelbewust Palestijnse burgers aan te vallen. IAI neemt deel aan 7 Horizon 2020 projecten en krijgt daarvoor 7,35 miljoen Euro.

Dubieus is ook de ondersteuning van 1,7 miljoen Euro voor het IsraĆ«lische Ministerie voor Openbare Veiligheid. Dit ministerie is verantwoordelijk voor de opsluiting zonder officiĆ«le aanklacht van gemiddeld 450 Palestijnen. Dit tart de grondbeginselen van het recht. Mishandeling en marteling is eveneens een schending van mensenrechten.

Het Europese FP7-programma is de voorloper van het Horizon 2020-programma. In 8 jaar tijd ging 1,7 miljard Euro aan Europees belastinggeld naar Israƫl. Dat is heel veel geld.

De Europese Commissie verdedigt zich door te stellen dat er een ethische toetsing is bij de projecten. Het probleem is dat men geen vraagtekens zet bij de instellingen die gebruik maken van de subsidies.

Het rapport komt tot de aanbeveling dat er een organisatie van toezicht moet komen dat waarborgt dat er geen Europees belastinggeld gebruikt wordt in een verband schendingen van internationaal recht en mensenrechten. Als dit het geval is, moet het gegeven bedrag terugbetaald worden. Organisaties die verbonden zijn met de illegale nederzettingen moeten uitgesloten worden evenals Israƫlische militaire ondernemingen.

https://www.eccpalestine.org/eu-and-israel-the-case-of-complicity/

VERENIGDE STATEN

Het plan ‘Peace to Prosperity’

Op 28 januari kondigt president Trump het vredesplan voor het Midden-Oosten aan als een historisch plan, de ā€˜deal van de eeuwā€™. Dat alleen president Netanyahu naast hem staat, is tekenend voor hoe het plan tot stand is gekomen en voor de inhoud ervan.

Hoofdlijnen van het plan

Jeruzalem

 • Jeruzalem blijft de ā€˜ongedeelde hoofdstad van IsraĆ«lā€™.
 • Palestijnen mogen in enkele afgelegen wijken van Oost-Jeruzalem de ā€˜hoofdstadā€™ van hun toekomstige staat vestigen. De VS zal er een ambassade openen.
 • Voor het beheer van de heilige plaatsen in de stad blijft alles bij het oude.

Nederzettingen en Jordaanvallei

 • Alle onder internationaal recht illegale IsraĆ«lische nederzettingen worden ingelijfd door IsraĆ«l. Datzelfde geldt ook voor de ā€˜buitenpostenā€™ (ā€˜outpostsā€™), hoewel die zelfs onder IsraĆ«lisch recht illegaal zijn.
 • Ook de Jordaanvallei wordt in het plan deel van IsraĆ«l.

Palestijnse staat

 • Er kan een Palestijnse staat komen, echter onder strikte voorwaarden.
 • De grenzen van die staat zijn niet die van juni 1967, zoals in de internationaal aanvaarde tweestatenoplossing, maar bestaat uit een lappendeken van enclaves. Deze zijn omgeven door IsraĆ«lisch grondgebied.
 • Gaza en de Westelijke Jordaanoever worden in het plan verbonden door een tunnel of viaduct.
 • Het verlies van het grondgebied op de Westoever wordt gecompenseerd met twee enclaves in de Naqab-woestijn (Negev) in IsraĆ«l, langs de grens met de Egyptische SinaĆÆ. Een weg verbindt ze met de Gazastrook.
 • Vanuit de Palestijnse enclaves op de Westelijke Jordaanoever leiden twee wegen door de IsraĆ«lische Jordaanvallei naar de grensovergangen met JordaniĆ«. De grensovergangen worden gecontroleerd door IsraĆ«l.
 • Binnen de grenzen van 1967 op de Westoever komen 15 IsraĆ«lische nederzettingen, die met IsraĆ«l worden verbonden door wegen. IsraĆ«l is verantwoordelijk voor de veiligheid van nederzettingen en wegen. Tijdens eventuele vredesonderhandelingen zal IsraĆ«l afzien van uitbreiding van deze nederzettingen.
 • Palestijnse plaatsen vormen kleine enclaves in IsraĆ«lisch gebied. Wegen verbinden ze met de rest van Palestina. Hun veiligheid wordt gegarandeerd door IsraĆ«l.
 • IsraĆ«l krijgt de ā€˜verantwoordelijkheid voor de veiligheidā€™ in het hele gebied ten westen van de rivier de Jordaan, inclusief het luchtruim en het ā€˜elektromagnetische spectrumā€™. Het heeft het recht de situatie in Palestina met behulp van drones en andere technologische middelen in de gaten te houden.
 • Palestina krijgt geen leger. IsraĆ«l krijgt het recht in Palestina in te grijpen als het verboden militaire of andere ā€˜vijandigeā€™ activiteiten vermoedt. Voor bouwprojecten in de buurt van de grens hebben de Palestijnse autoriteiten ā€˜veiligheidstoestemmingā€™ van IsraĆ«l nodig.
 • De Palestijnen worden ā€˜zoveel mogelijkā€™ verantwoordelijk voor de interne veiligheid. Zij moeten aantonen dat de eigen veiligheidsdiensten daartoe in staat zijn. IsraĆ«l krijgt Ć©Ć©n of meer ā€˜early warning stationsā€™ in Palestina, en vrije toegang daartoe.
 • De Palestijnse regering mag geen leden van Hamas, Islamitische Jihad of soortgelijke bewegingen hebben, tenzij zij zich geheel aan het vredesplan committeren.
 • De staat moet een aantoonbaar, zeer intensief anti-terrorismebeleid voeren, dat door IsraĆ«l wordt beoordeeld.
 • De staat mag alleen verdragen met andere staten en internationale organisaties sluiten met goedkeuring van IsraĆ«l.
 • Het indienen van klachten bij internationale gerechtshoven is niet toegestaan.
 • Alle lopende Palestijnse klachten tegen IsraĆ«l of zijn onderdanen bij het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en andere tribunalen moeten worden ingetrokken.
 • De staat dient de betalingen aan Palestijnen in IsraĆ«lische gevangenissen en aan families van gedode Palestijnen direct te staken.
 • Er moet een einde komen aan alle vormen van ā€˜ophitsing tegen IsraĆ«lā€™. Schoolboeken en -programmaā€™s moeten vrij zijn van ā€˜haatā€™ en ā€˜het aanzetten tot criminaliteit of geweldā€™.
 • De staat Palestina dient IsraĆ«l te erkennen als ā€˜de natiestaat van het joodse volkā€™. Andersom erkent IsraĆ«l Palestina als ā€˜de natiestaat van het Palestijnse volkā€™.

Gaza

 • Gaza wordt verbonden met twee nieuwe Palestijnse enclaves in de IsraĆ«lische Naqab.
 • Hamas, Islamitische Jihad en ā€˜andere terreurgroepenā€™ dienen te worden ontwapend en Gaza wordt net als de Westelijke Jordaanoever gedemilitariseerd.
 • Het bestuur moet in handen komen van de Palestijnse Autoriteit of een andere partij die voor IsraĆ«l acceptabel is.
 • IsraĆ«l controleert de territoriale wateren van Gaza en houdt controle op de landgrenzen.
 • Vijf jaar na sluiting van een eventueel vredesakkoord krijgen de Palestijnen, met IsraĆ«ls goedvinden, het recht een eiland voor de kust van Gaza aan te leggen, waar zij een haven en een luchthaven voor kleine vliegtuigen mogen bouwen.

Grenzen

 • IsraĆ«l houdt controle op alle grensovergangen.
 • Alle personen en goederen die Palestina ingaan worden gecheckt door IsraĆ«lische functionarissen.

Vluchtelingen

 • De vluchtelingen die in 1947-1949 uit hun woonplaatsen in het huidige IsraĆ«l zijn verdreven, verliezen hun recht op terugkeer. Dat geldt ook voor hun nakomelingen.
 • IsraĆ«l hoeft geen enkele vluchteling op te nemen, noch compensatie te betalen voor geconfisqueerde eigendommen.
 • Voor deze vluchtelingen, en voor de vluchtelingen die in 1967 uit Oost-Jeruzalem en van de Westelijke Jordaanoever zijn verdreven, wordt in beperkte mate vestiging in de Palestijnse staat mogelijk. De rest van hen moet worden opgenomen door de landen waar zij nu verblijven, of door landen van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, op voorwaarde dat die daartoe bereid zijn.

Een meer uitgebreide tekst, aangevuld met wereldwijde reacties op het plan, vind je op https://palestinasolidariteit.be/inhoud/peace-prosperity-plan

De persverklaring van Palestina Solidariteit vindt u hieronder

Belangrijkste bronnen: middleeastmonitor.com, middleeasteye.net, bā€™tselem.org, rightsforum.org

Reactie op ā€˜vredesplanā€™ van president Trump

ā€˜VREDESPLAN TRUMPā€™: DEAL OF FLOP VAN DE EEUW?

Enkele dagen terug maakte Amerikaans president Trump zijn plan bekend als oplossing voor de IsraĆ«lisch-Palestijnse kwestie, aangekondigd als ā€˜deal van de eeuwā€™. Wie ā€˜de deal van de eeuwā€™ nader bekijkt moet echter vaststellen dat dit plan gedoemd is te mislukken omdat het mensenrechtenschendingen beloont en versterkt, en het internationaal recht buiten spel zet.

In dit zogenaamde ā€˜vredesplanā€™ van president Trump kan je vaststellen dat bijna alle eisen van de IsraĆ«lische regering worden ingewilligd. Wat de Palestijnen betreft creĆ«ert het een zogenaamde ā€˜staatā€™ die amper als een aaneengesloten gebied beschouwd kan worden, zonder enige controle over de eigen buitengrenzen of luchtruim. Oost-Jeruzalem wordt, op drie schamele buitenwijken na, volledig weggeschonken aan IsraĆ«l, en het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen wordt, op een symbolisch aantal na, volledig ontkend.

Afgaande op al deze zaken kan Palestina Solidariteit enkel vaststellen dat dit plan meer weg heeft van een ā€˜Roadmap to Apartheidā€™ dan een ā€˜Roadmap to Peaceā€™.

Als lokmiddel is er in het plan nog sprake van 50 miljard dollar ā€˜steunā€™, maar gezien in het plan op geen enkel punt sprake is van Ć©chte Palestijnse soevereiniteit zal dit bij de Palestijnen sowieso weinig indruk maken.

De Israƫlisch-Palestijnse kwestie gaat niet enkel over die enkele stukjes Palestijns gebied die sinds 1967 door Israƫl worden bezet, maar ook om de nakomelingen van mƩƩr dan 750 000 Palestijnse vluchtelingen die in 1948 door Israƫl van hun land verdreven werden, (waarbij mƩƩr dan 500 Palestijnse dorpen werden verwoest), en eveneens over de rechten van mƩƩr dan 1,4 miljoen Palestijnen die als minderheid in Israƫl wonen als tweederangsburgers. Of kort gezegd: dit conflict gaat over de gelijkheid van alle inwoners -jood, christen, moslim, Israƫli of Palestijn- tussen de Middellandse Zee en de Jordaan.

Palestina Solidariteit hoopt dat IsraĆ«l er, naar aanleiding van deze zogenaamde ā€˜vredesdealā€™, ook op gewezen zal worden dat je als land niet Ć©n een democratie kan zijn Ć©n tegelijkertijd het principe van fundamentele gelijkheid van je burgers eeuwig kan blijven ontkennen.

Welke positie neemt Europa in?

Het totaal onrealistische ā€˜vredesplanā€™ van president Trump maakt duidelijk dat het geen optie is voor Europa om enkel vanaf de zijlijn toe te kijken.

Europa kan niet rekenen op de regering van de VS om een oplossing voor internationale conflicten te vinden. Het is hoogdringend tijd dat Europa zƩlf zijn historische verantwoordelijkheid neemt in dit conflict.

Europa kan zich niet de luxe blijven permitteren om zich passief op te stellen in de conflicten in het Midden-Oosten. Wil Europa in de toekomst geloofwaardig blijven in de rest van de wereld, zal het zijn Europese waarden eindelijk in de praktijk moeten brengen en deze omzetten in een concrete politiek. Ook bij de Israƫlisch-Palestijnse kwestie.

Doet Europa dit niet, dan riskeert het een gevaarlijk precedent ā€˜goed te keurenā€™. Het internationale recht komt op de helling te staan en het verdrijven van de bevolking uit veroverde gebieden wordt gedoogd en vervolgens zelfs geformaliseerd

PALESTINA SOLIDARITEIT VRAAGT DAAROM CONCREET aan de Belgische en Europese politici:

ā€¢ Dat ze dit plan met klem afwijzen en eisen dat IsraĆ«l de VN-resoluties alsook het internationaal recht uitvoert.

ā€¢ Dat de Europese leiders, en iedereen die invloed kan uitoefenen, eindelijk en dringend actie ondernemen voor een oplossing voor de IsraĆ«lisch-Palestijns kwestie.

ā€¢ Dat ze eindelijk effectief druk uit oefenen op IsraĆ«l, zodat het duidelijk is voor de IsraĆ«lische regering dat internationale samenwerking enkel kan gebaseerd zijn op internationaal recht en wederzijds respect.

Palestina Solidariteit, 20 februari 2020

WERELD

Internationaal Strafhof – IsraĆ«lische oorlogsmisdaden

Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof maakte in december bekend een onderzoek te zullen instellen naar IsraĆ«lische en Palestijnse oorlogsmisdaden, begaan in door IsraĆ«l bezet gebied. Ze maakte Ć©Ć©n voorbehoud: ze wilde zekerheid over de rechtsbevoegdheid van het Hof in het gebied en vroeg een speciale Kamer van het Hof daar binnen 120 dagen een juridisch oordeel over te vellen.

Op 22 januari werd bekend dat die termijn om bureaucratische redenen mogelijk wordt overschreden, misschien zelfs met enkele maanden.

Premier Netanyahu wil dat er internationale sancties komen tegen het Internationaal Strafhof. Dat Strafhof is van plan onderzoek in te stellen naar IsraĆ«lische en Palestijnse oorlogsmisdaden. ā€˜Puur antisemitismeā€™, volgens Netanyahu. Hij noemde het voornemen van Bensouda ā€˜een frontale aanval op de democratieā€™. Die aanval is volgens hem tweeledig: het is ā€˜zowel een aanval op het recht van democratieĆ«n om zich te verdedigen, als op het recht van het joodse volk om in zijn voorouderlijk thuisland te leven, het land IsraĆ«lā€™.

https://rightsforum.org/nieuws/netanyahu-roept-op-tot-sancties-tegen-antisemitisch-internationaal-strafhof/

https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/icc-judges-dash-hopes-swift-probe-israeli-war-crimes

Bedrijven actief in kolonies in bezet Palestijns gebied

Na jaren van touwtrekken heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een lijst gepubliceerd van bedrijven die actief zijn in Joodse kolonies in bezet Palestijns gebied. IsraĆ«l reageert woedend, de Palestijnse Autoriteit spreekt van een “overwinning voor het internationaal recht”.

Het kantoor van de Hoge Vertegenwoordiger van de VN voor de Mensenrechten, de Chileense Michelle Bachelet, heeft een lijst van 112 bedrijven gepubliceerd die actief zijn in de Joodse kolonies op de Westelijke Jordaanoever.

De meeste daarvan zijn Israƫlische bedrijven, vooral actief in bankieren en in de bouw. Er zijn echter ook bedrijven uit de Verenigde Staten, Groot-Brittanniƫ, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Thailand bij. Het gaat onder meer om de onlinebedrijven Airbnb, Expedia, TripAdvisor en Booking.com, en om het Amerikaanse IT-concern Motorola, de Franse tegenhanger Altice Europe, de Franse spoorbedrijven Alstom en Egis Rail, en de voedingsgigant General Mills.

Het is de eerste keer dat de VN-bedrijven bij naam noemt in de kwestie van de Joodse kolonies in Palestijns gebied. De IsraĆ«lische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz reageert woedend en spreekt over “een schandalige capitulatie aan landen en organisaties die IsraĆ«l schade willen berokkenen“. Hij verwijt de VN dat die meewerkt aan een anti-IsraĆ«lische boycot.

Zijn Palestijnse tegenhanger Riyad al-Maliki spreekt over “een zege voor het internationaal recht en voor de diplomatieke pogingen om het koloniale systeem en de illegale bezetting van Palestijns gebied te dwarsbomen“.

Intussen heeft Israƫl zijn banden met de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties opgeschort.

https://www.middleeastmonitor.com/20200214-israel-suspends-ties-with-un-human-rights-commissioner/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/12/verenigde-naties-publiceren-lijst-van-112-bedrijven-die-zaken-do/

PALESTINA SOLIDARITEIT

Medjouldadels te koop

Je kan weer lekkere Medjouldadels bestellen, large A, 900 gram en dit voor ā‚¬ 13.

Je kan je bestelling doen via info@palestinasolidariteit.be. De volgende dadelrondes zijn gepland op 23 april en 7 mei. Over de dag en het uur van het afhalen van de dadels krijgt u bericht bij de bestelling. We werken met volgende afhaalpunten (onder voorbehoud): Mortsel, Gent, Drongen, Torhout, Brussel, Leuven, Hasselt, Genk en Landen.

KALENDER

Wegens de uitbraak van het Coronavirus zijn alle evenementen en activiteiten alvast tot 3 april afgelast.

Hierdoor heb je misschien tijd om je te verdiepen in het conflict Palestina-IsraĆ«l. 

Enkele suggesties

Bekijk een documentaire, video, ā€¦

In de documentaire Solidarity: Five Largely Unknown Truths over Israel, Palestina en de bezette gebieden krijg je een overzicht van de 72 jaar strijd tegen ontheemding, apartheid en racisme, kortweg over het lijden van de Palestijnen.

https://electronicintifada.net/blogs/nora-barrows-friedman/unpacking-lies-and-stating-case-palestine-solidarity

Op de website https://www.palestinasolidariteit.be/video vind je een 50-tal videoā€™s over hoe het is te leven onder bezetting, alsook over voorbije acties van Palestina Solidariteit. In de volgende animatiefilm wordt het conflict Palestina-IsraĆ«l beknopt uiteengezet. https://www.youtube.com/watch?v=IXBH0Qsl_UU&feature=emb_title

Wil je meer weten over de projecten die Palestina Solidariteit ondersteunt, kijk dan op

https://palestinasolidariteit.be/projecten

Word vrijwilliger

Palestina Solidariteit zoekt vrijwilligers die willen helpen bij het uitwerken van acties, het maken van posters, het schrijven van artikels, het bemannen van standen, enz. Meer informatie hierover vind je op

https://www.palestinasolidariteit.be/sites/default/files/Flyer%20vrijwilligers%20versie%202013.pdf

Of contacteer de lokale groepen, leer nieuwe mensen kennen en organiseer samen met hen nieuwe activiteiten in jouw regio. Je vindt hierover meer informatie op https://www.palestinasolidariteit.be/content/ik-zet-mij-als-vrijwilliger

Wereldfeest

Wanneer? 1 mei

Waar? Herent

Via Velo Palestine

Wanneer? 9 mei, vertrek om 11u.

Waar? Jubelpark Brussel

Lezing ā€˜Wat is antizionisme en antisemitisme?ā€™ met Eitan Bronstein

Wanneer? 15 mei

Waar? CC Hasselt

Feria Mundial

Wanneer? 30 mei

Wereldfeest

Wanneer? 6 juni

Waar? Den Bruul, Leuven

Amuse, culinair wereldfeest

Wanneer? 7 juni van 12 tot 18 u.

Waar? Domein Kiewit te Hasselt

Inleefreis Palestina Solidariteit. Kost ongeveer ā‚¬ 1100. Stuur een mailtje voor meer informatie: info@palestinasolidariteit.be.

Wanneer? Van 30 juli tot 9 augustus 2020.

Wereldfeesten

Wanneer? 1 mei in Herent

6 juni in Leuven 

13 september in Boom

15 november in Landen

Volg ons ook op Facebook.

Palestina Solidariteit kan alleen maar functioneren dankzij uw gulle gift. Schenk uw bijdrage op IBAN: BE64 5230 8014 8852; BIC: TRIOBE91. Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be