IEDER MENS IS GELIJK

Search

Corona in de Bezette Palestijnse Gebieden Update 1

Facebook
Twitter
Email
Print

Inleiding

Ook in de bezette Palestijnse gebieden is het Coronavirus zich aan het verspreiden. Door de bezetting, die geen toegevingen doet, ondanks het Coronavirus, is de situatie in Palestina extra precair. Via deze weg, een wekelijkse update met een overzicht van het belangrijkste nieuws, houden we jullie op de hoogte van de situatie in Palestina.

Algemeen

Laatste updates van de World Health organization over de Corona situatie in de Bezette Palestijnse Gebieden:

http://www.emro.who.int/countries/pse/index.html
http://www.emro.who.int/pse/palestine-news/landing-page-for-covid19.html

Who Profits publiceerde een dynamisch rapport dat de ontwikkelingen omtrent het Coronavirus in de Bezette Palestijnse Gebieden opvolgt.
Vanuit de BNC werd er een¬†factsheet¬†gemaakt over het coronavirus in de Bezette Palestijnse gebieden onder Isra√ęlische apartheid, de factsheet kan verspreid worden op sociale media.

Op 27 april gaat er een webinar door, georganiseerd door de BNC: ‚ÄėOccupation is an underlying condition- the political economy of COVID-19 in Palestine

WHO PROFITS RESEARCH CENTER PRESENTS

Gazastrook

Begin april waarschuwen Palestijnse Gezondheidsautoriteiten dat de Corona testkits op zijn in de Gazastrook. In de Gazastrook wonen 2 miljoen mensen op een oppervlakte ongeveer even groot als tweederde van de Belgische kuststrook. De blokkade door Isra√ęl zorgt ervoor dat medische voorraden en andere hoogstnoodzakelijke middelen niet of amper binnen kunnen in de Gazastrook. Palestijnse gezondheidswerkers in de Gazastrook maken zich ernstige zorgen over een grote uitbraak van het coronavirus door een tekort aan medisch materiaal en voorzieningen.
Lees hier het volledige artikel (Engels)

Naaiateliers in de Gazastrook beantwoorden de Coronacrisis door gezichtsmaskers te naaien, zowel voor de lokale markt als de internationale markt. Lees hier het volledige artikel (Engels):

Door de exportbeperkingen en de gedaalde verkoopcijfers op de lokale markt door de uitbraak van het Coronavirus, wordt de snijbloemenoogst in de Gazastrook aan de schapen gevoederd.

Westbank

Op 16 april wordt er een raid uitgevoerd door Isra√ęlische soldaten op een Corona testcentrum in bezet Oost-Jeruzalem. Het centrum wordt gesloten en vier mensen worden gearresteerd. Er wordt geen uitleg gegeven over waarom het centrum gesloten wordt, Haaretz suggereert dat het centrum bestormd en gesloten werd omdat het samenwerkt met de Palestijnse Autoriteit.
Lees het volledige artikel hier (Engels).

Sami Mshasha, woordvoerder van UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees) stelt dat de Isra√ęlische bezettende macht UNRWA‚Äôs inspanning om een coronavirus uitbraak in bezet Jeruzalem en de vluchtelingenkampen verhindert.¬†Lees meer¬†(Engels).

Een groep extreemrechtse kolonisten (‚Äúhilltop youth‚ÄĚ) valt een groep Palestijnen aan met traangas en stenen en sticht brand in twee Palestijnse voertuigen. Sinds de uitbraak van het Coronavirus zijn de aanvallen op Palestijnse burgers door Isra√ęlische kolonisten merkbaar toegenomen.¬†Lees meer¬†(Engels) en ook dit¬†artikel van Haaretz

Nu geweten is dat het dodelijke Coronavirus verspreid wordt door speekseldruppels, is speeksel een dodelijk wapen geworden, waar Isra√ęlische kolonisten en het Isra√ęlische leger gebruik van maken door op Palestijnse burgers te spuwen, op hun deurklinken, auto‚Äôs etc.¬†Lees meer¬†(Engels).¬†

Repressie gaat onverminderd verder:

Op 13 en 14 april werden 8 palestijnen gearresteerd door Isra√ęlische soldaten, ondanks de lockdown.
Lees het volledige artikel (Engels):

Verschillende Palestijnse organisaties die werken rond de rechten van Palestijnse gevangenen hebben hun bezorgdheid geuit. Isra√ęl arresteerde 357 Palestijnen in maart, waaronder 48 kinderen en 4 vrouwen. Dit ondanks de verspreiding van het Coronavirus en de restricties die de verspreiding met zich meebrengt. Verscheidene organisaties en initiatieven uiten hun bezorgdheid over de veiligheid in Isra√ęlische gevangenissen en het gezondheidsrisico.
Lees meer

Sinds de start van de corona crisis is het aantal Palestijnen die gevangen zitten in Isra√ęl gestegen. Defence for Children International¬†voert de druk op Isra√ęl op om ze vrij te laten.

Solidariteitsinitiatieven

Het Palestinian Forum in Groot-Brittanni√ę roept internationale instituties en mensenrechtenorganisaties op om Isra√ęl onder druk te zetten om Palestijnse gevangenen vrij te laten, aangezien hun veiligheid door de Coronavirus uitbraak niet gegarandeerd kan worden.

Andere

De coronavirus pandemie is een geweldige kans voor regeringen en spionagebedrijven om hun grip op het leven van mensen uit te breiden.Een bedrijf dat deze kans wil grijpen, is de beruchte Isra√ęlische NSO-Groep. Dit bedrijf produceert malware, Pegasus genaamd.De veelgeprezen Isra√ęlische technologie-industrie heeft nauwe banden met het militaire en inlichtingenapparaat van het land, dat de Palestijnen onder militaire bezetting gebruikt als onwillige cavia‚Äôs voor systemen die vervolgens op de markt worden gebracht in andere landen.Het lijkt er nu op dat de Europese regeringen bereid zijn de vruchten van deze schandelijke onderdrukkende structuur te omarmen onder het voorwendsel dat ze de pandemie bestrijden. 

Lees meer

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ‚ā¨40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ‚ā¨18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ‚ā¨22!¬†

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be