IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Bedrijven actief in kolonies in bezet Palestijns gebied

Facebook
Twitter
Email
Print

Na jaren van touwtrekken heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een lijst gepubliceerd van bedrijven die actief zijn in Joodse kolonies in bezet Palestijns gebied. IsraĆ«l reageert woedend, de Palestijnse Autoriteit spreekt van een “overwinning voor het internationaal recht”.

Het kantoor van de Hoge Vertegenwoordiger van de VN voor de Mensenrechten, de Chileense Michelle Bachelet, heeft een lijst van 112 bedrijven gepubliceerd die actief zijn in de Joodse kolonies op de Westelijke Jordaanoever.

De meeste daarvan zijn Israƫlische bedrijven, vooral actief in bankieren en in de bouw. Er zijn echter ook bedrijven uit de Verenigde Staten, Groot-Brittanniƫ, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Thailand bij. Het gaat onder meer om de onlinebedrijven Airbnb, Expedia, TripAdvisor en Booking.com, en om het Amerikaanse IT-concern Motorola, de Franse tegenhanger Altice Europe, de Franse spoorbedrijven Alstom en Egis Rail, en de voedingsgigant General Mills.

Het is de eerste keer dat de VN-bedrijven bij naam noemt in de kwestie van de Joodse kolonies in Palestijns gebied. De IsraĆ«lische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz reageert woedend en spreekt over “een schandalige capitulatie aan landen en organisaties die IsraĆ«l schade willen berokkenen“. Hij verwijt de VN dat die meewerkt aan een anti-IsraĆ«lische boycot.

Zijn Palestijnse tegenhanger Riyad al-Maliki spreekt over “een zege voor het internationaal recht en voor de diplomatieke pogingen om het koloniale systeem en de illegale bezetting van Palestijns gebied te dwarsbomen“.

Intussen heeft IsraĆ«l zijn banden met de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties opgeschort.Ā 

https://palestinasolidariteit.be/wp-content/uploads/2023/01/Lijst-bedrijven-in-kolonies_-A_HRC_43_71-1.pdf

https://www.middleeastmonitor.com/20200214-israel-suspends-ties-with-un-human-rights-commissioner/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/12/verenigde-naties-publiceren-lijst-van-112-bedrijven-die-zaken-do/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be