IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Gazastrook : pesticiden en amputaties

Facebook
Twitter
Email
Print

Onkruidverdelger om oogsten te vernietigen

Riyad Ibrahim Ismail Al-Najjar, boer, verklaart: Ik ben getrouwd en vader van drie kinderen. Ik woon in Khuzaā€™a in het oosten van Khan Yunis in het zuiden van Gaza. Ik werk nu vijf jaar in de landbouw. Voor 150 dollar per dunum heb ik land gehuurd in de buurt van het afscheidingshek van Gaza. Ik plant bladgroente, zoals spinazie, peterselie en waterkers. Dit jaar huurde ik twee dunum land. Het perceel ligt meer dan 500 meter van het afscheidingshek. Een maand geleden plantte ik spinazie. Ik werk 8 uur per dag op het land. Ik begin ā€™s morgens vroeg. Ik geef de planten water en verzorg ze tot de avond. Op 16 januari 2020 was ik laat om te vertrekken naar mijn werk. Dat was vanwege de kou. Om 9 uur ā€™s ochtends werd ik gebeld door andere boeren, die mij vertelden dat een IsraĆ«lisch vliegtuig onkruidverdelger langs het hek aan het sproeien was. Ik ging direct naar het land en ik zag het vliegtuig op ongeveer 50 meter hoogte onkruidverdelger sproeien. Ik kon het ook ruiken. Het sproeien ging door tot 11 uur. Toen ik daarna het land controleerde zag ik niets aan het gewas dat niet klopte. Dus ik ging weer terug naar huis. De volgende dag ging ik zoals gewoonlijk naar het land om het gewas te verzorgen. Ik zag dat overal witte plekken waren gekomen op de spinazie. Twee dagen later stelde ik vast dat de spinazie begon te verdorren. Dat gebeurde ook in het land erom heen. Weer twee dagen later kwamen leden van het Palestijnse ministerie van landbouw om het land te controleren. Ze vertelden dat het gewas beschadigd was en dat we de oogst niet mochten binnenhalen om het te verkopen. Dit betekende voor mij een verlies van bijna 1500 dollar. Nu moet ik tot het zomerseizoen wachten om opnieuw gewas te planten. 

Het is niet de eerste keer dat Israƫlische vliegtuigen met onkruidverdelger ons gewas vernietigen. We hebben al meerdere keren schade geleden.

Bovendien zijn er geregeld schietincidenten. De Israƫlische bezettende macht schieten op land dat dicht bij het afscheidingshek ligt. Ook vallen ze het land binnen, zodat wij ons gedwongen voelen om ons land te verlaten. Toch moeten we dit land blijven bebouwen. Het is vruchtbare grond en ligt dicht bij onze huizen.
In een recent rapport van Who Profits wordt gemeld dat de bezettende macht al in december 2015 toe heeft gegeven dat het onkruidverdelger gebruikt om gewassen te vernietigen. Het Palestijnse Ministerie van landbouw schatte dat in 2018 ongeveer 1400 hectare grond op deze manier zijn bewerkt. Ook weet men welke privƩ-vliegtuigondernemingen de besproeiingen uitvoeren.

Het Israƫlische ministerie van Defensie maakte wel een geldbedrag van 16 000 dollar over aan de Kibboets Nahal Oz, die eveneens schade geleden heeft onder deze besproeiingen.

http://www.alhaq.org/monitoring-documentation/16446.html
https://whoprofits.org/report/agribusiness-as-usual/

155 amputaties en 27 verlammingen

Resultaat van 2 jaar van protest tijdens de Grote Mars van de Terugkeer: 155 amputaties en 27 verlammingen. Iedere amputatie en iedere verlamming is een drama:

Mohammed Abu Maā€™Awad vertelt:Ā 
Voor mijn verwonding studeerde ik voor kleermaker. Ik was bijna nooit thuis: ik fietste, voetbalde, speelde computerspelletjes en deed boodschappen voor de familie. Ik had een rijk leven en voelde me gelukkig. Nu zit ik opgesloten in mijn huis, ik slaap in een ziekenhuisbed. Het enige dat ik doe is spelen met mijn telefoon en videoā€™s bekijken. Ik ga niet meer naar school, ik fiets niet meer en ik speel niet met mijn vrienden. Alles is van mij afgenomen.

Als ik kinderen zie spelen, ze hoor schreeuwen en plezier maken, dan mis ik het om erbij te zijn. Ik voel spijt, ik heb woedeaanvallen. Dan maak ik spullen kapot en huil ik.
We zijn een arme familie. Mijn vader werkt niet en we zijn met acht. Ik hoopte later kleermaker te worden en mijn vader te helpen, maar nu ben ik verlamd. Ik kan niets doen.
Ik lig door en dat is heel pijnlijk. Ook heb ik te weinig rode bloedlichaampjes. Dus krijg ik bloedtransfusie.

Bron

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be