IEDER MENS IS GELIJK

Search

Gevangenen

Facebook
Twitter
Email
Print

Hoe Israël Palestijnen martelt

Addameer verzamelde sinds eind augustus 2019 bewijsmateriaal over marteling en mishandeling van Palestijnse gevangenen door Israël en bracht hierover een rapport uit. Addameer (Arabisch voor geweten) Prisoner Support and Human Rights Association is een Palestijnse niet-gouvernementele civiele instelling die werkt aan de ondersteuning van Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische en Palestijnse gevangenissen.

Israël pleegt misdaden tegen de menselijkheid door Palestijnse gevangenen te martelen, stelt Addameer in het rapport. Ook het weigeren van eerlijke processen door Israël aan gevangenen kan een oorlogsmisdaad zijn.

“Sinds haar oprichting heeft Israël wetten en praktijken ontwikkeld en gehandhaafd die leidden tot zowel het systematisch folteren als tot absolute straffeloosheid van de dader,” schrijft Addameer. Het gaat om mishandeling, slaaptekort, stressposities, seksuele intimidatie en anderen.

Volgens het onderzoek zijn sinds 1967 meer dan 70 Palestijnen overleden na foltering in Israëlische gevangenschap. 23 van hen stierven nadat Israël het VN-verdrag tegen foltering in oktober 1991 had geratificeerd. Toch werd nooit iemand aansprakelijk gesteld.

In totaal zijn er sinds 1967 ongeveer 220 Palestijnen gestorven in Israëlische hechtenis.
Israëlische officieren slaan en schoppen de gevangenen, in sommige gevallen met levensbedreigende verwondingen. Bovendien blinddoeken ze gevangenen zodat ze het pak slaag niet verwachten of weten waar het vandaan komt. Het slaan en schoppen duurt soms tientallen uren en door verschillende officieren tegelijkertijd. Israëlische artsen zijn medeplichtig aan deze folteringen. Ze vervalsen medische beoordelingen van gedetineerden, waardoor ze in aanmerking kwamen voor verder verhoor ondanks duidelijke tekenen van marteling.

Om pijn en druk te maximaliseren, dwongen Israëlische officieren de gedetineerden soms in stressposities voordat ze werden geslagen. In bijna alle stressposities, zegt Addameer, worden gedetineerden gedwongen een positie te handhaven die is ontworpen om hun evenwicht te verliezen, waardoor Israëlische officieren reden krijgen om hen te slaan.

Andere tactieken die Israëlische ondervragers van hun Amerikaanse collega’s leerden zijn onder meer slaaptekort en een reeks van psychologische martelingen, waaronder bedreigingen met verkrachting.
Omdat het bewijs van Israëlische oorlogsmisdaden blijft toenemen, moet het Internationaal Strafhof dat onderzoeken en Israël aanklagen.

https://electronicintifada.net/blogs/tamara-nassar/how-israel-tortures-palestinians

De ondervraging van Walid Hanatsheh, 51 jaar

Walid werd gearresteerd op 3 oktober 2019 om 2 uur ’s nachts in zijn appartement in Ramallah. Om 4.30 uur ’s morgens werd hij overgebracht naar het al-Moascobiyya ondervragingscentrum. De ondervraging begon direct. De ondervraging was doorlopend en duurde 8 uur. Daarna mocht Walid eten en naar het toilet.

Hoewel hij duidelijke tekenen van marteling had, keurden de dokters zijn gezondheid goed.
Walid werd uit zijn slaap gehouden gedurende de hele periode van 63 dagen.
Andere vormen van marteling waren: slaan in het gezicht terwijl hij geblinddoekt en geboeid is. De ondervragers stompten en schopten hem vooral op de borst en de bovenbenen. Zijn gezicht was gedurende de hele periode gezwollen. Nog steeds heeft Walid last van zijn wonden.
Ook werd Walid blootgesteld aan positionele mishandeling.
Verder werd hij psychologisch onder druk gezet: bedreigingen, chantage e.d. Zijn dochter werd drie dagen bij de ondervragingen gehaald. 45 Dagen lang mocht hij geen advocaat ontvangen.

Veel meer informatie over mishandeling van Palestijnse gevangenen is te vinden in onderstaande link. 

http://www.addameer.org/publications/systematic-use-torture-and-ill-treatment-israeli-interrogation-centers-cases-torture

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be