IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Vernielingen Westelijke Jordaanoever

Facebook
Twitter
Email
Print

Aantal vernielingen in februari

Gedurende de maand februari werden door Israƫlische eenheden in de bezette Palestijnse gebieden (inclusief Oost Jeruzalem) minstens 41 gebouwen vernietigd. Hierdoor werden minstens 72 mensen dakloos waarvan 26 kinderen.
Al de vernietigingen en inbeslagnames werden uitgevoerd met het argument dat een door IsraĆ«l uitgegeven bouwvergunning ontbrak. In Jenin werd op 6 februari een huis vernietigd als strafmaatregel. De meeste gebouwen hadden een agrarische of commerciĆ«le functie.Ā Ā 

Vernielingen in Masafar Yatta

Op donderdag 27 februari kwam de bezettende macht met een bulldozer en een graafmachine aan in Khirbet a-Safai a-Tahta in het gebied Masafer Yatta ten zuiden van Hebron. In deze gemeenschap leven ongeveer 22 mensen. Een schuur die gebruikt werd als stal en een omheining werden vernietigd.
De eenheid vervolgde zijn tocht naar Khirbet al Mufaqarah met 73 inwoners. Een gebouw met een zinken dak dat onderdak bood aan een familie van drie werd vernietigd. Verderop in Khirbet a-Rakeez vernietigde men een gelijkaardig gebouw dat onderdak bood aan een familie van 9. Beide gebouwen waren een gift van een hulporganisatie.

https://icahd.org/2020/03/02/february-2020-demolition-and-displacement-report/
https://www.btselem.org/facing_expulsion_blog?nid=212791

Sabotage van watervoorziening in Bardala

Een van de beste plaatsen voor landbouw en veeteelt in de Jordaanvallei is Bardala. Het is een prachtig gebied tussen de bergen in het westen en de Jordaan in het oosten.
Echter, voor landbouw en veeteelt is water essentieel. Sinds de bezetting in 1967 heeft Israƫl bestaande voorzieningen vernietigd en een monopoly op de beschikbaarheid van water gecreƫerd. In 1974 sloot Mekorot, de Israƫlische watermaatschappij, de bron van Bardala af en dwong het dorp om water bij hen te kopen. Er was overeengekomen dat Mekorot 240 kubieke meter per uur zou leveren, maar het werd er maar 100. Dit is veel te weinig en beperkt de keuze in gewassen om te verbouwen. Het gevolg is dat Palestijnen waterpijpen verbinden met Israƫls watervoorziening. Ongeveer vijf keer per jaar worden deze verbindingen door Israƫl verbroken.
Jordan Valley Solidarity stelt dat Israƫl de controle op de watervoorziening gebruikt als een wapen om het gebied etnisch te zuiveren.
Sinds het zogenaamde vredesplan Trump, waarin de annexatie van Jordaan vallei wordt gepropageerd, zijn daar meer vernielingen van huizen, loodsen en landbouwvoorzieningen.


https://icahd.org/2020/02/26/israeli-army-causes-more-destruction-in-bardala/
http://jordanvalleysolidarity.org/news/army-mekorot-destroy-palestinian-wells-bardala/

Olijfbomen ontworteld in Wadi Fukin

Begin maart vielen 20 gewapende Israƫlische soldaten het land binnen van Mohammad Mustafa Al Hroub in Wadi Fukin ten zuidwesten van Bethlehem. Kort daarvoor in februari waren met behulp van vrijwilligers 400 olijfbomen geplant, die geschonken waren door de Joint Advocacy Initiative van de YMCA in Oost-Jeruzalem. Mohammad was er getuige van hoe zijn olijfbomen ontworteld werden. Het hielp niet dat hij de eigendomspapieren van zijn land aan de soldaten toonde.
Toen de soldaten klaar waren, namen ze de olijfbomen in beslag en verklaarden ze de grond (4 hectare) tot ā€˜land van de staatā€™.Ā 
https://www.jai-pal.org/index.php/en/?option=com_content&view=article&id=1133:400-olive-tree-campaign-trees,-sponsored-and-planted-by-internationals,-uprooted-by-israeli-soldiers-in-bethlehem&catid=113&Itemid=327

Klaslokaal in beslag genomen

Op woensdag 19 februari 2020 om 10 uur kwam de bezettende macht met een grenspolitie escorte, twee bulldozers en een hydraulische kraan naar een school in Khirbet Susiya in de heuvels ten zuiden van Hebron. De eenheid nam een container in beslag die gebruikt werd als schoollokaal voor vijf leerlingen. Een man die protesteerde tegen de inbeslagname werd gearresteerd en de volgende dag vrijgelaten nadat hij een borgsom betaalde.Ā 
https://www.btselem.org/facing_expulsion_blog?nid=212779
https://www.youtube.com/watch?time_continue=107&v=HXCzjw6fCqM&feature=emb_title

Wij willen uw geld

In de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 maart vielen IsraĆ«lische soldaten binnen in het huis van Ahmed Musala in Az-Zawiya. Ahmed was druk bezig zijn bruiloft op 13 maart voor te bereiden. Een grote feestzaal was gereserveerd.Ā  2000 mensen waren uitgenodigd. Het bedrag voor de bruiloft had hij thuis in cash geld. Het was 3700 $. De soldaten namen het geld in beslag. Ahmed protesteerde hevig, maar het had geen zin. Na dagen vol wanhoop en woede besloot hij het bruiloftsfeest af te zeggen. Hij had geen andere keuze.
Diezelfde nacht in hetzelfde dorp kwamen de soldaten in het appartement van Alian Mukadi, een ingenieur. Na zijn studie was hij een jaar in administratieve detentie: gevangenschap zonder vorm van proces. Later kreeg hij een aanbod om voor de geheime dienst te werken. Hij weigerde. De soldaten verklaarden nu: ā€˜U heeft te veel geld in uw huisā€™. Alian had net contant 9140$ ontvangen voor de levering van een CNC plasma-snijmachine en kon het papier van de bestelling tonen. De soldaat zei dat het illegaal is zo veel geld in huis te hebben. ā€˜Waarom arresteert u mij dan niet?ā€™ was het antwoord. Geen repliek. Het geldbedrag werd in beslag genomen.
Rafat zijn vader werd erbij geroepen. Gevraagd werd of hij ook contant geld had. Dat was zo, hij had 4230$. opgenomen als laatste betaling voor een stuk land: Hij kon het koopcontract laten zien. Desondanks nam de soldaat het geld mee.
De woordvoerder van het bezettingsleger verklaarde: ā€˜Die nacht hadden we een operatie om geldbedragen te vinden die bestemd zijn voor terrorisme. Het was een wettige operatie en het verzamelde bedrag was evenveel als het bedrag dat Hamas had gestortā€™.
Met deze actie heeft het Israƫlische leger een nieuwe morele grens overschreden.

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-the-israeli-army-s-plunder-in-the-service-of-the-occupation-1.8670337?utm_term=20200312-23%3A04&utm_campaign=Gideon+Levy&utm_medium=email&writerAlerts=true&utm_content=www.haaretz.com%2Fisrael-news%2F.premium–1.8670337&utm_source=smartfocus

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be