IEDER MENS IS GELIJK

Search

Reactie op annexatieplannen van Israël

Facebook
Twitter
Email
Print

Een belangrijk uitgangspunt van de nieuwe Israëlische regering is dat het op 1 juli aanstaande de sinds 1967 gebouwde nederzettingen en de Jordaan vallei officieel wil annexeren. Dit is uiteraard volledig in strijd met het internationaal recht. Landen mogen niet gebied veroveren op andere landen, op welke wijze dan ook. De annexatie van de Krim en de Russische militaire aanwezigheid in Oost-Oekraïne in 2014 is onwettig en zorgde voor een vertrouwensbreuk tussen de Russische Federatie en de EU. De inval Turkije in het noordoosten van Syrië in de herfst van 2019 (met instemming van Trump) is eveneens een ernstige inbreuk op het internationale recht. 

Het mag dan ook geen verbazing wekken dat velen die zich bezig houden met de zaak Israël-Palestina in verhoogde staat van paraatheid zijn.
De Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië hebben hun nadrukkelijke afwijzing van de plannen uitgesproken. De Wereldraad van Kerken en de Raad van Kerken in het Midden-Oosten veroordelen het plan. The Elders, een groep bekende politieke senioren waaronder o.a. voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon, voormalig VS-president Jimmy Carter en Mary Robinson, voormalig Hoog Commissaris voor de mensenrechten bij de VN, spreekt over apartheid en erosie van de internationale rechtsorde.

De grote vraag is uiteraard wat de EU gaat doen. Frankrijk, Spanje, Ierland, Zweden, België en Luxemburg bepleiten een harde reactie. Duitsland begint scherper te worden in zijn veroordeling. Opties zijn het opzeggen van EU-Israël Associatieakkoord en uitsluiting uit projecten van samenwerking op het vlak van wetenschap en technologie, het Horizon Europe programma.

Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Tsjechië zijn in de EU het meest pro-Israël. Maar hoe zal Joseph Borrel, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands beleid in Europa zich op stellen? Op vrijdag 15 mei was er een video-bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Zaterdag gaf Borrel uitleg en beantwoordde hij vragen. Hij liet niet helemaal in zijn kaarten kijken. 

‘De zaak Israël-Palestina is prioritair’.
‘Wij herhalen ons standpunt dat we voor een onderhandelde tweestatenoplossing zijn.’
‘Internationaal recht moet gerespecteerd worden’. ‘We moeten alle initiatieven ontmoedigen die gaan richting annexatie’. ‘De relatie Israël-Palestina is complex’. ‘Europa is een diplomatieke macht. We moeten al onze diplomatieke mogelijkheden gebruiken om een unilaterale actie te voorkomen’. ‘Als de nieuwe Israëlische regering geïnstalleerd is, zal ik de eerste zijn om hen te feliciteren.’

Bron 1 / Bron 2 / Bron 3 / Bron 4 

image wikimedia creative commons license

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be