IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

BDS coordinator opgepakt en recht op verdediging ontzegd door Israëlische rechtbank

Facebook
Twitter
Email
Print

Bericht van een activist van Palestina Solidariteit in Alken

Stel je voor ...

Je bent een activist in België die opkomt voor de rechten van de gewone mens tegen alle soorten lobby’s in ons land.

Het is nacht en je bent in je huis aan het slapen samen met je vrouw en drie kleine kinderen. Plotseling komen tientallen, zwaarbewapende soldaten, met een hond erbij, en – onder de schreeuwen van je vrouw en je kinderen – boeien ze je, en voeren ze je geblinddoekt weg.

Onvoorstelbaar, maar waar! dat gebeurt nog altijd in vele landen waar racisme, discriminatie en onderdrukking van elke politieke tegenstand aan de macht zijn.

Dat is ook gebeurd in de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 juli 2020 met Mahmoud Nawajaa in zijn huis nabij Ramallah (nog altijd bezet gebied van Palestina).

Bij de arrestatie schreeuwde het oudste kind van Mahmoud (9 jaar) tegen de soldaten: “laat mijn papa met rust! Eruit!! Jullie hond maakt me niet bang!!”

Mahmoud is een vooraanstaande Palestijnse verdediger van mensenrechten en activist-coördinator in Palestina van de BDS-beweging die – overal ter wereld – geweldloos pleit voor boycot, desinvesteringen en sancties tegen de staat Israël zolang deze de rechten van de Palestijnen niet erkent.

We zijn hoogst verontwaardigd over deze arrestatie en de onrechtvaardige toestand waarin de Palestijnen leven. Actie is nodig voor Mahmoud Nawajaa en de andere Palestijnse politieke gevangenen als belangrijke stap voor een oplossing voor de Israëlische Palestijnse kwestie.

Enkel rechtvaardigheid is de onontbeerlijke bouwsteen van echte en duurzame vrede, ook in Palestina.

Update: de arrestatie van Mahmoud werd verlengd, hij verblijft nog steeds in één van de zwaarste ‘ondervragingscentra’. Hij heeft zijn advocaat nog niet kunnen zien en noch hijzelf, noch zijn advocaat mag zijn dossier inkijken. Zijn recht op een eerlijke verdediging werd hem dus ontnomen. We leven mee met hem en zijn familie en jonge kinderen en roepen samen met de BNC op tot actie.

De EU verklaarde ‘dat ze de zaak met aandacht volgen’. De federatie van mensenrechtenorganisaties (FIDH) en de wereldorganisatie tegen foltering (OMCT) vragen de onmiddellijke vrijlating van Mahmoud en een einde aan de pesterijen en aanvallen tegen mensenrechtenactivisten.

Ook vakbonden, Amnesty en vele andere organisaties schreven al open brieven en roepen hun regeringen op om druk te zetten op Israël voor de vrijlating van Mahmoud Nawajaa. Ook in België werd de brief opgesteld door het Europese platform (ECCP)  naar onze eigen regering verstuurd. 

De wereldwijde druk zorgde ervoor dat Mahmoud na meer dan 10 dagen eindelijk zijn advocaat kon spreken. Maar meer is nodig. Israël probeert de wereldwijde beweging voor Palestijnse rechten aanvallen met alle middelen die het heeft. Enkel solidariteit in moeilijke tijden kan hoop bieden op beterschap. 

het BDS National Committee vraagt dan ook dat mensen wereldwijd

• hun eigen ministerie van Buitenlandse Zaken contacteren om de vrijlating van Mahmoud Nawajaa te eisen.

• Om de arrestatie van Palestijnse verdedigers van mensenrechten zoals Mahmoud Nawajaa publiekelijk te veroordelen en van Israël te eisen om mensenrechtenactivisten niet langer te hinderen in hun werk.

• Steun te vragen van mensenrechtenorganisaties, politieke partijen, parlementsleden, vakbonden, anti racisme bewegingen, LGTBQAI+ organisaties en organisaties voor vrouwenrechten, kerken om hulp te vragen om mee druk uit te oefenen op je eigen regering.

• Sensibiliseren op sociale media met de hashtag #FreeMahmoud hier vind je ook enkele voorbeeld tweets en afbeeldingen voor sociale media

• Breid je BDS acties uit en acties tegen de geplande annexatie en voeg er de oproep voor Mahmoud aan toe.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be