IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Nieuws uit de academische wereld

Facebook
Twitter
Email
Print

Palestijnse professor gearresteerd en wekenlang ondervraagd om uiteindelijk aangeklaagd te worden omwille van Facebook berichten

De Palestijnse professor Imad Barghouthi werd reeds in 2014 (2 maanden) en in 2016 (6 maanden) onder administratieve detentie geplaatst. Administratieve detentie wordt door IsraĆ«l nog steeds zeer vaak gebruikt om activisten het zwijgen op te leggen. De gevangene wordt het recht op een verdediging en een eerlijk proces ontzegd omdat noch hij/zij nog zijn/haar advocaat toegang hebben tot het dossier. Daarenboven kan een administratieve detentie 6 maanden duren en oneindig verlengd worden.Ā 

Ook deze keer zou het gaan om zijn berichten op Facebook die Palestijnse burgers oproepen om op te komen tegen de IsraĆ«lische bezetting. De organisatie scientists for Palestine lanceerde eenĀ petitie.Ā 

Telkens BDS activisten oproepen tot een academische boycot van IsraĆ«l krijgen zij argumenten te horen dat vrijheid van meningsuiting en academische neutraliteit boven politiek zouden staan. Maar het zijn juist het verhinderen van vrije meningsuiting en het verhinderen van academisch werk in Palestijnse universiteiten die worden aangekaart.Ā 

Hij schreef recentĀ een briefĀ vanuit de gevangenis.Ā 

SOAS : Het bestuur van de Londense universiteit legt de stemming pro BDS van alles studenten en personeelsleden naast zich neer en start nieuw contract met Israƫlische universiteit

Het management van de SOAS universiteit (school of Oriental and African Studies) en de Universiteit van West Londen kondigden aan dat ze het contract met de Hebrew University stopzetten omwille van de argumenten van de SOAS gemeenschap en activisten. Activisten kaartten aan dat alle universiteiten banden hebben met het leger en de bezetting. In de Hebrew University in Jeruzalem zouden de uitwisselingsstudenten ook in kamers wonen in bezet gebied op gestolen Palestijnse gronden.Ā 

In de SOAS universiteit vond in 2015 een referendum plaats, nadat SOAS studenten wekenlang medestudenten en andere medewerkers op de campus hadden geĆÆnformeerd over het belang van het steunen van BDS. Ze wonnen met 73%, het was een immens succes. Het was teleurstellend maar niet verbazingwekkend dat SOAS zelf niet de richtlijnen van BDS niet volgde en de onethische banden met IsraĆ«l niet verbrak. SOAS beĆ«indigde 1 contract met 1 universiteit maar startte onmiddellijk een nieuw contract met een andere IsraĆ«lische universiteit.Ā 

SOAS ging een vijfjarig contract aan met Haifa University. IsraĆ«lische instituten zijn niet begaan met het welzijn van het Palestijnse volk. Het werd reeds gedocumenteerd dat alle IsraĆ«lische universiteiten medeplichtig zijn aan de bezetting. Dat SOAS verwachtte dat activisten deze beslissing zouden steunen getuigt van naĆÆviteit. Activisten wullen blijven campagne voeren alle banden met IsraĆ«lische universiteiten zijn verbroken en er geen investeringen meer zijn in bedrijven medeplichtig aan in de bezetting.Ā 

vertaald en samengevat vanĀ https://apartheidoffcampus.org/en deĀ 

Manchester Universiteit

In het Verenigd Koninkrijk riepen studenten van Manchester University op om investeringen van de universiteit in Caterpillar stop te zetten:

De BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties tegen IsraĆ«l) groep deed een optocht op de campus van de Universiteit van Manchester om te eisen dat de universiteit haar aandelen in Caterpillar ter waarde van Ā£482,381.26 zou verkopen in solidariteit met de Palestijnse manifestanten waar meer dan 200 mensen werden vermoord door het IsraĆ«lische leger tijdens de Mars van de Terugkeer. 

Caterpillar bulldozers worden gebruikt in vergeldingsacties tegen Palestijnse families. 

Caterpillar, een Amerikaanse multinational, levert D9 militaire bulldozers aan het IsraĆ«lische leger via het ā€™Foreign Military Sales program’ van de VS. Op basis van een onderzoek van Corporate Occupation werden Caterpillar bulldozers gebruikt voor de vernieling van minstens 41 Palestijnse eigendommen alleen al in 2018. Zeven van deze vernielingen waren daden van collectieve bestraffingen tegen de families van Palestijnen, die IsraĆ«l beschuldigde van betrokkenheid bij verzet tegen IsraĆ«lische soldaten of kolonisten. Collectieve bestraffingen zijn duidelijke schendingen van het internationaal recht. 

Caterpillar D9 bulldozers werden in januari 2018 gebruikt om huizen in Jenin in de bezette Westbank af te breken. De vernieling werd uitgevoerd als een vergelding tegen de familie van Ahmad Jarrar. Jarrar werd verdacht van het neerschieten van een IsraĆ«lische kolonist. De IsraĆ«lische mensenrechten organisatie Bā€™Tselem deelde mee dat soldaten, vergezeld van Caterpillar D9 bulldozers, met de afbraak begonnen toen er nog mensen in de huizen aanwezig waren. EĆ©n Palestijnse man werd gedood bij het incident.

ā€œOnze kinderen huilden van de schrikā€

In een getuigenis op 24 Januari 2018, zei Nassim Jarrar: 

“Kort na 3u ‘s ochtends hoorden we auto’s en een bulldozer het huis naderen. De bulldozer begon met het afbreken van de kant aan het westen van het huis. Mijn man, kinderen en ik begonnen te schreeuwen omdat we vreesden dat het huis op ons zou instorten. We voelden de grond onder onze voeten beven en hoorden delen van het huis in elkaar storten. We gingen naar de keuken en stonden daar, verward en angstig. Onze kinderen waren aan het huilen van de angst. Het lawaai van de vernielingen werd steeds luider.”

Caterpillar D9 Bulldozers worden ook courant gebruikt voor invallen in de Gazastrook om landbouwgronden plat te rijden in de gebieden dichtbij de apartheidsbarriĆØre tussen de Gazastrook en IsraĆ«l zodat IsraĆ«lische scherpschutters beter kunnen richten op de Palestijnse manifestanten in de Mars van de Terugkeer. 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be