IEDER MENS IS GELIJK

Search

Open de Gazastrook, ze hebben brandstof nodig, geen bommen!

Facebook
Twitter
Email
Print

Sinds meer dan twee weken neemt IsraĆ«l strafmaatregelen als reactie op een militaire escalatie tussen IsraĆ«l en Hamas, met catastrofale gevolgen voor 2,1 miljoen mensen. 

Sinds 11 augustus bombardeert het Israƫlische leger de Gazastrook elke nacht en vernietigt daarbij levens en infrastructuur.

Op 12 augustus sloot Israƫl ook de grensovergang Kerem Shalom af, waardoor brandstof en bouwmateriaal niet meer in de enclave geraken. Daardoor wordt de Gazastrook geconfronteerd met een tekort aan brandstof, essentieel voor de werking van de enige elektriciteitscentrale in het gebied.

Op 16 augustus sloot Israƫl de toegestane viszone voor Palestijnse vissers volledig af. Deze beslissing heeft een directe impact op de bijna 65.000 Gazanen die van de visvangst leven.

Op 18 augustus werd de enige elektriciteitscentrale van de Gazastrook gedwongen de deuren te sluiten, waardoor de 2,1 miljoen inwoners het met 4 uur elektriciteit per dag moeten stellen.

Deze sluiting heeft een dramatische impact op het dagelijkse leven van de bevolking. Er wordt gevreesd dat het afvalwater direct in zee moet worden geloosd, zonder zuivering. Door de stroomonderbrekingen geraken gezinnen ook moeilijk aan proper water voor huishoudelijk gebruik. Er wordt verwacht dat de gemiddelde hoeveelheid water die aan huishoudens wordt geleverd aanzienlijk zal worden teruggebracht, van ongeveer 80 liter per inwoner per dag tot 20 liter per inwoner per dag. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal het gemiddelde regenwaterverbruik naar verwachting ongeveer 100 liter per persoon per dag bedragen.

Bovendien werden op 26 augustus enkele tientallen (25 volgens de WHO) positieve gevallen van COVID-19 buiten de quarantainecentra bevestigd. Het virus duikt op in verschillende delen van de enclave zonder dat de autoriteiten in staat zijn de herkomst ervan te traceren. De hele enclave werd direct in quarantaine geplaatst en de verschillende gezondheidsdiensten bereiden zich voor op een potentiƫle noodtoestand.

Haneen J. Whisha van de Union of Health Work Committees, partner van de Belgische NGO Viva Salud: “We zijn in shock. Alles gebeurt op hetzelfde moment, in een heel moeilijke context. Met de komst van het coronavirus buiten de quarantainezones zijn we bang voor ongecontroleerde besmetting, onze ergste nachtmerrie. Op dit moment is het echt cruciaal dat er weer brandstof in de Gazastrook geraakt om de ziekenhuizen draaiende te houden. Het is dringend. Ons Al Awda ziekenhuis heeft nog maar voor een paar dagen brandstof. Onze zes eerstelijns- en gemeenschapsgezondheidscentra zijn al gesloten. We zijn ook bang dat we zonder beschermingsmiddelen komen te zitten, zoals mondmaskers, hydro-alcoholische gel, handschoenen, enz. We hebben de indruk dat de internationale media niet over Gaza praten terwijl de situatie steeds ernstiger wordt. Meer dan ooit hebben we nood aan internationale solidariteit”.

De gezondheidssector in Gaza is inderdaad slecht uitgerust, met slechts 97 bedden met beademingsapparatuur op intensieve zorg voor 2,1 miljoen mensen. Bovendien moeten ziekenhuizen 24 uur per dag over elektriciteit beschikken om goed te kunnen functioneren. Voorlopig lukt het ze om te werken met generatoren, maar het is slechts een kwestie van dagen

vooraleer sommigen hun deuren zullen moeten sluiten door een tekort aan brandstof. Dit zal enorme gevolgen hebben voor de volksgezondheid van de bevolking in de Gazastrook.
“Als solidariteitsbeweging eisen we dat onze regering druk uitoefent op de IsraĆ«lische regering om onmiddellijk een einde te maken aan haar collectieve strafmaatregelen. Het is dringend en noodzakelijk dat essentiĆ«le goederen, met name brandstof en bouwmaterialen, weer beschikbaar worden in de enclave. Natuurlijk zijn dit slechts kortetermijnmaatregelen. Wat het leven van deze 2,1 miljoen mensen echt zou verbeteren, is dat er een einde komt aan de blokkade die hen al veertien jaar lang wordt opgelegd. Dit is onmenselijk en het is de hoogste tijd dat BelgiĆ« het voortouw neemt in Europa om de eerbiediging van het internationaal en humanitair recht door IsraĆ«l te eisen.”, zegt Ruth Schouteeten, lid van solidariteitsbeweging intal.

Verschillende Belgische organisaties, waaronder Intal, ABP, Palestina Solidariteit, UPJB, Viva Salud en 11.11.11, Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging roepen, met de steun van CNCD-11.11.11, op tot een solidariteitsbijeenkomst op maandag 31 augustus om 17.00 uur op het Albertinaplein in Brussel. Samen roepen zij Belgiƫ en de Europese Unie op om zich krachtig te verzetten tegen de Israƫlische maatregelen, die neerkomen op collectieve bestraffing, en om de onmiddellijke heropening te eisen van Kerem Shalom, de plaats waar de brandstof binnenkomt, zodat Gaza terug elektriciteit heeft.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be