IEDER MENS IS GELIJK

Search

Belgische wielrenners fietsen voor Israëlische apartheid

Facebook
Twitter
Email
Print

‘Israel Start-Up Nation’ is een Israëlische wielrennersploeg opgericht in 2015. Peter Sagan, de succesvolle Slowaakse wielrenner, is ambassadeur van de ploeg. Bij de oprichting van de ploeg lag de focus vooral op Israëlische, Poolse en Slowaakse renners, maar ondertussen is de ploeg erg divers geworden.

Het valt op dat er ook heel wat Belgen actief zijn in de Israëlische ploeg. Eén van de ploegleiders is Eric Van lancker, een voormalig Belgische renner. Ben Hermans behaalde één van hun eerste successen, een plaats in de top 10 in de ronde van Lombardije. Jenthe Biermans zijn contract werd verlengd.
Hier de huidige samenstelling van de ploeg en de geplande wedstrijden. 

Op enkele jaren tijd slaagt de ploeg erin om verschillende successen te boeken en dit seizoen is de ploeg onderdeel van de 2020 World tour. In 2018 startte de Europese wedstrijd Giro ‘d Italia in Jeruzalem, dit deed heel wat stof opwaaien bij supporters en mensenrechtenorganisaties. Ook hier had de manager van Israel Start Up Nation een hand in. Er was veel protest van mensenrechten activisten tegen de keuze van de locatie maar ook van de wielerploegen zelf omwille van de onnodige verplaatsingen per vliegtuig in het midden van een wedstrijd.
De lauwe reactie van de organisatie was dat ‘sport zich niet inlaat met politiek’. Soms zelfs dat sport kan leiden tot vrede.

Een wielerevent organiseren in een land dat de mensenrechten naast zich neerlegt is geen goed idee, het geeft de indruk aan mensen dat er niks aan de hand is. Het doet het dagdagelijks leed van de Palestijnse bewoners die leven onder een systeem van apartheid vergeten.

Israël slaagt erin om op verschillende manieren zichzelf in de markt te zetten als een democratie en land met vele troeven zoals sportevenementen en een eigen Israëlische wielerploeg met internationaal succes. Maar het uiteindelijke doel is dat de wereld het lot van de Palestijnse burgers vergeet. Israël wil deel uitmaken van de beschaafde wereld (normaliseren) maar wil een menswaardig bestaan blijven ontzeggen aan Palestijnen. Maar was is er normaal aan het normaliseren van relaties met Israël terwijl schendingen van mensenrechten worden genegeerd?

Samenwerken met een Israëlische wielerploeg en de ploeg een forum geven bij het brede publiek werkt ‘normalisering’ van de Israëlisch/Palestijnse kwestie in de hand en is op die manier medeplichtig aan het koloniaal project dat de staat Israël is.

Israel Start Up Nation beweert zogezegd dat sport boven politiek staat. Maar ze kocht haar plaats in de wielerarena om een platform te zijn voor Israël. Het is niet o.b.v. prestaties dat de ploeg kan meerijden in wedstrijden op wereldniveau, ze kocht de licentie. Ze heeft haar reputatie niet opgebouwd maar koopt toprenners om voor hen te rijden. Zo ook met de Giro d’Italia waarbij de wedstrijd gedeeltelijk plaats vond in Israël ten koste van de wielrenners die halverwege de wedstrijd moesten onderbreken om met het hele team en materiaal naar Italië te vliegen.

Dat de ploeg nu meedoet aan de klassieker, de ronde van Frankrijk, is niet verrassend aangezien geld al langer de sportwereld beheerst. Maar het is belangrijk dat wielerfans op de hoogte zijn en hun sport niet laten kapen voor het toedekken van oorlogsmisdaden en etnische zuivering.

Belgische wielrenners en mensen actief in de sport zouden beter hun activiteiten met Israël stopzetten tot de staat de mensenrechten respecteert en aan een duurzame oplossing voor de Israëlisch/Palestijnse kwestie werkt.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be