IEDER MENS IS GELIJK

Search

Hewlett Packard ontwikkelt technologie voor Israëlische apartheid.

Facebook
Twitter
Email
Print

De afgelopen maanden is onze samenleving drastisch veranderd; telewerken is ingeburgerd, iedereen kent het begrip ‘zoomen’, webinars worden om onze oren geslagen. 

Kortom, het is heel goed mogelijk dat je computer zo intensief gebruikt is dat hij er de brui aan gegeven heeft en je een nieuwe wil kopen. Er gaan overal stemmen op dat we na de corona epidemie een betere wereld willen. Als we daar inderdaad naartoe willen werken is het belangrijk dat we goed nadenken of onze aankoop een bedrijf steunt dat het goed voor heeft met mens en planeet.

Hewlett Packard (HP) is één van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven.
Het bedrijf produceert software, elektronische componenten, apparaten en dienstverlening op maat. Het grote publiek kent HP vooral van de laptops en printers, maar het bedrijf produceert daarnaast heel wat andere informatietechnologieën.

Zo ontwikkelt het bedrijf hoogwaardige informatietechnologie voor Israël. Israël gebruikt de technologie voor haar gevangeniswezen, het Ministerie van Defensie, het Israëlische leger en op de Palestijnse Westbank in illegale kolonies zoals Betar Illit en Ariël.

Hewlett Packard ontwikkelt belangrijke technologie op maat van Israël, waarmee het haar systeem van apartheid, bezetting en kolonisatie faciliteert.

HP ontwikkelde software voor de Israëlische marine die deel uitmaakt van de meer dan 14 jaar durende blokkade van Gaza. Het is de Israëlische marine die de GAzastrook belegerd en soms ook mee bombardeert. Maar het zijn ook zij die bijna dagelijks Palestijnse vingers aanvallen, beschieten, verwonden en soms doden. Hierbij worden regelmatig vissersboten vernield of in beslag genomen.

Een specifiek voorbeeld om het systeem van apartheid dat Israël de Palestijnen oplegt te illustreren is het ‘Avid systeem’ contract met het Ministerie van bevolking en immigratie.
Het Avid systeem is de basis van het Israëlische identiteitskaart (ID) systeem.

In Israël zijn er 5 soorten identiteitskaarten. Ben je joods, van waar ook ter wereld, kan je een ID kaart krijgen die je Israëlisch staatsburger maakt. Daarnaast vormt het ID kaart systeem het kernonderdeel van het apartheidssysteem dat Israël op de Palestijnse bevolking heeft opgelegd. De overige 4 ID kaarten geven Palestijnen verschillende statussen, van slecht naar nog slechter om het eenvoudig voor te stellen.

Meer informatie over het identiteitskaartsysteem (pasjessysteem) vind je in dit artikel

Dit leidt tot geïnstitutionaliseerde rassendiscriminatie en segregatie in vrij verkeer, huisvesting, werk, huwelijk, gezondheidszorg, onderwijs en politie. Deze discriminatie is nog erger in het geval van Palestijnse inwoners in het bezette Oost-Jeruzalem, van wie de meest fundamentele rechten willekeurig kunnen en worden ingetrokken.
Het systeem bevat ook informatie over Israëlische burgers die in illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever wonen en dient daarmee rechtstreeks voor het koloniale project van Israël.

De mensenrechtenschendingen die de technologie van HP veroorzaakt, zijn al verschillende keren aangekaart en goed gedocumenteerd, maar zonder gevolgen.

Als afleidingsmanoeuvre splitste HP haar bedrijf in 2 delen, 1 voor de gewone consumenten en een ander voor bv. militaire doeleinden. Dit is een bewijs dat ze gevoelig zijn voor argumenten en campagnes door de BDS beweging die een boycot van HP producten eist zolang er geen einde wordt gesteld aan de medeplichtigheid. 

Het is duidelijk dat HP geen graten ziet in het ontwikkelen van producten voor staten, zoals Israël, die de mensenrechten naast zich neerleggen. Ook vanuit politieke hoek worden er geen sancties opgelegd, de economie primeert. Als burger kunnen we wel iets doen en de producten van HP in de rekken laten liggen!

Meer info over HP op de website van de organisatie Who Profits. 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be