IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Opiniestuk: De gespleten pro- Israël tong van Trump, de EU en de Vlaamse regering.

Facebook
Twitter
Email
Print

Vanop het balkon van het Witte huis verkondigt president Trump de loftrompet, een historische deal werd ondertekend door Israël, Bahrein en de VAE* om de relaties tussen de landen te ‘normaliseren’. De architect van Trump’s plan is zijn schoonzoon Jared Kushner. In de onderhandelingen met Kushner waren de Palestijnen niet betrokken en het is dan ook een blauwdruk die eenzijdig in de kaart van Israël speelt. 

Tijdens de onderhandelingen verkondigde Kushner snel de Israëlische propaganda en schoof hij vrijwel meteen de schuld van al het geweld in de regio in de schoenen van de Palestijnse Autoriteit. Ook bij de berichtgeving in onze media zien we dat de Israëlische propaganda wordt overgenomen, de recente bombardementen in de Gazastrook waarbij er vrijwel geen context, als het al bericht werd, zijn daar een stuitend voorbeeld van.

Toen president Trump met de andere prominenten op zijn balkon de goednieuwsshow aankondigde vallen er Israëlische bommen op Gaza, gaan de bezetting en kolonisatie door en legt Israël een regime van apartheid op aan miljoenen Palestijnen.

Maar het is niet enkel Trump die met gespleten tong spreekt ook Europa en dichter bij huis, in eigen land, worden de banden met Israël verder aangehaald. Eind augustus, nadat Israël de annexatie op pauze zette, zijn er verschillende Europese ministers die oproepen om economische gesprekken te herstarten met Israël. Israël heeft sinds 1995 een handelsassociatie verdrag gesloten met de EU waarbij ze jaarlijks de handelsrelaties bespreken, de besprekingen waren keer op keer in het voordeel van Israël.

In 2013 werden de gesprekken bevroren; de uitbreiding van de illegale nederzettingen, de bombardementen op de Gazastrook, de oneindige lijst met mensenrechtenschendingen door Israël kon men niet meer negeren. Trump’s balkon scene kan hier mogelijk verandering in brengen.

Ondertussen is het ook gewoon ‘business as usual’ voor Vlaamse ondernemers die mee profiteren van de illegale bezetting en activiteiten opzetten met bedrijven die ook actief zijn in de illegale Israëlische kolonies. Ze kunnen hiervoor rekenen op de ondersteuning door de Vlaamse regering via het FIT (Flanders investment and trade).
Eind mei werden er in het Vlaams Parlement door verschillende oppositieleden vragen gesteld aan Vlaams minister Jan Jambon (N-VA) over economische betrokkenheid van onder andere Vlaamse bedrijven en de rol van het FIT.

Het enige criterium waarop het FIT bedrijven in Israël actief controleert is via hun adres en google maps aldus het antwoord van Jan Jambon. Achterhalen of bedrijven actief zijn in nederzettingen is voor het FIT moeilijk te achterhalen. De afdeling van het FIT in Tel Aviv kan volgens Jan Jambon niet achterhalen vanop de computer waar bedrijven actief zijn. Niemand heeft er al eens aan gedacht om op bedrijfsbezoek te gaan?

Enerzijds in woorden de kolonisatie door Israël veroordelen en anderzijds zelf economische banden hebben met die kolonies maakt Vlaanderen en bij uitbreiding de Europese Unie mee verantwoordelijk voor de illegale bezetting en Israël’s koloniaal project.

Europa en België zouden hun handelsrelatie met Israël moeten herbekijken en de economische macht die ze heeft inzetten om een oplossing te forceren in de Israëlisch/Palestijnse kwestie. De krijtlijnen om tot een oplossing te komen die zijn er. Het internationaal recht en de mensenrechten en ook de vele goedgekeurde resoluties van de Verenigde Naties liggen in de schuif te wachten.

*VAE; Verenigde Arabische Emiraten

https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1391176/verslag/1392928

afbeelding: met dank aan PalestineEveNetwork

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be