IEDER MENS IS GELIJK

Geen annexatie?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Benjamin Netanyahu ging de verkiezingen in met de belofte: We zullen een gedeelte van de Westbank officieel tot ons grondgebied verklaren. Het kostte wat moeite om tot een regering te komen, maar toen de regering Netanyahu – Gantz uiteindelijk gevormd was, werd er ook een datum vastgelegd: begin juli wordt een gedeelte van de Westbank officieel geannexeerd.

Velen kwamen in beweging tegen dit gewetenloze voornemen om bij miljoenen Palestijnen het recht op zelfbeschikking verder in te snoeren. 

Meer dan duizend Europese parlementariërs tekenden een verklaring, waarin gesteld werd dat een dergelijke beslissing de doodsteek betekent voor de tweestatenoplossing en vrede tussen Israël en Palestina.
271 specialisten in het internationaal recht ondertekenden een veroordeling van de voorgenomen annexatie.
En dan is er het democratische congreslid in de VS dat in zijn eentje opschudding veroorzaakte met een veeleer economisch dan financieel argument: ‘Meer dan drie miljard dollar militaire steun krijgt dit land, terwijl het zo duidelijk het internationaal recht schendt! Ik denk dat we dat geld beter aan iets anders kunnen besteden!’.

Volgens berichten in Haaretz is het echter vooral de wispelturige Trumpadministratie die Netanyahu zijn voorgenomen proclamatie heeft doen inslikken. Jared Kushner, de architect van het Trump-plan for peace dat voorziet in een annexatie van delen van de Westbank, is door zijn contacten met de Arabische wereld terughoudend geworden.
De latere deal met de Verenigde Arabische Emiraten heeft de annexatie opgeschort.

De belangrijke kwestie is echter of het zo veel uitmaakt.
De de-facto-annexatie van de Westbank gaat gewoon door.
Slooporders, illegale arrestaties, de straffeloosheid van kolonisten die vernielingen aanrichten, de medeplichtigheid van justitie bij de bezetting, zinloze wegblokkades, financiële kneveling van mensenrechtenorganisaties, geweldloze burgers framen als terroristen – dit alles staat in dienst van het grote doel: joodse belangen dienen en gebiedsuitbreiding door middel van het creëren van voldongen feiten. Israël erkent geen enkele grens, ook niet het op zich al buitengewoon onrechtvaardige onderscheid tussen A-, B- en C-zones in de Westbank.

We stellen vast dat het volk, dat wereldwijd een invloedrijke spirituele erfenis heeft nagelaten, waarvan 10 morele principes de pijlers vormen, in de zelf opgerichte Joodse staat het gebod gij zult niet stelen van elke betekenis heeft beroofd.

Met dank aan PalestinianEveNetwork voor de foto

Ontdek meer

Plaats een reactie