IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Wat is Biden’s relatie met Israël en Apartheid?

Facebook
Twitter
Email
Print

De wereld slaakte een enorme zucht van opluchting afgelopen weekend, President Trump zal op 20 januari 2021 het presidentschap overdragen aan de kandidaat voor de democratische partij , Joe Biden. Aan zijn zijde staat voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis een vrouw, Kamala Harris. In zijn overwinningsspeech roept Biden op voor verbinding en geeft hij aan de rol van de VS in de wereld te willen herstellen.

In 1986 nam de toen 43 jarige Biden het in de Senaat op voor de zwarte bevolking van Zuid-Afrika die toen gebukt ging onder apartheid. Hij eiste van de toenmalige president Reagan sancties tegen het Zuid-Afrikaanse regime. Ondanks kritiek op het gewapend verzet door zwarte inwoners van Zuid-Afrika, nam Biden het onvoorwaardelijk op voor de onderdrukte bevolking. Hij vond dat na meer dan 20 jaar van onderdrukking alles geprobeerd was, elk compromis, elke diplomatieke druk werd genegeerd door het regime en dus was internationale druk noodzakelijk.

Onze loyaliteit is niet Zuid–Afrika, het zijn de Zuid–Afrikanen en de meerderheid is zwart en zij worden onderdrukt, vernederd, vermoord, aldus de toenmalige Biden.

Datzelfde jaar nog keurde de Amerikaanse Senaat de anti-apartheidswet goed, aan Zuid–Afrika werden sancties opgelegd tot aan het einde van de apartheid.

Een paar jaar eerder in 1982 klopte Biden ook al op tafel in Israël. In een vurige confrontatie met de toenmalige Israëlische premier Menachim Begin, dreigde hij de steun aan Israël stop te zetten vanwege de Israëlische expansie in de bezette gebieden. Het bleef bij een klop op de tafel.

Jaren later in 2009 werd Biden de vice-president van Barack Obama een functie die hij 2 termijnen heeft kunnen bekleden. De periode van Obama is na Harry S. Truman de meest gunstige periode voor Israël geweest. Obama heeft Israël met aanzienlijk meer wapens voorzien dan dat al zijn voorgangers dat deden. Toen Obama zijn ambt afliep voorzag hij nog een afscheidscadeau aan Israël, een duizelingwekkend militair hulppakket van 38 miljard dollar voor de komende 10 jaar, het grootste militaire hulppakket in de menselijke geschiedenis.

Tijdens Obama’s termijn met Biden aan zijn zijde breidde Israël haar expansie van de illegale kolonies in de Palestijnse bezette gebieden gestaag uit en werd duidelijk dat Israël een regime van apartheid aan de Palestijnen oplegt. Gaza werd meermaals bestookt, met duizenden burgerslachtoffers en een ongeziene ravage tot gevolg. Al meer dan een decennium zit Gaza in “quarantaine”, er ontstond een door mensen gecreëerde humanitaire ramp. Het bleef stil in het Witte Huis van Obama en Biden…

Onder Obama en Biden, bleef de financiële en militaire steun aan Israël 8 jaar lang toestromen. Maar ook moreel werd Israël gesteund. V.N. resoluties werden steevast afgezwakt of kregen simpelweg een veto wanneer ze te kritisch waren voor Israël. Na 8 jaar gulle cadeaus hoopten de V.S. dat Israël haar beleid zou aanpassen, maar toen het omgekeerde waar was lieten de V.S. een kritische resolutie in de V.N. veiligheidsraad passeren. Israël was razend.

Eind de jaren 80 van de vorige eeuw schaamde Biden zich voor wat er in Zuid-Afrika gebeurde, hij schaamde zich voor het beleid en het gebrek aan een morele ruggengraat.

We hopen dan ook dat het aantreden van Biden geen terugkeer is naar de politiek die Obama 8 jaar lang voerde in de Israëlisch/Palestijnse kwestie, maar dat hij de harde les die Obama leerde niet vergeten is en eindelijk daadkrachtig optreed zodat een rechtvaardige oplossing voor iedereen mogelijk wordt. Palestijnen hebben hun rechten meer dan 70 jaar in de moeilijkste omstandigheden verdedigd en enkel als zij een menswaardige toekomst hebben is vrede in de regio mogelijk.

Bronnen:

https://mondoweiss.net/2020/11/when-joe-biden-took-on-apartheid-dammit-our-favorites-are-the-people-being-repressed-by-that-ugly-white-regime/ 

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/17/barack-obama-netanyahu-trump-israel

Foto: Vicepresident Joe Biden bezoekt Israël in 2016

Auteur foto: Ambasade Verenigde Staten in Tel Aviv. 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be