IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

De EuroAsia Inter connector

Facebook
Twitter
Email
Print

De Euro Asia Interconnector is een hoogspanningskabel die gelegd wordt tussen Israël, Griekenland en Cyprus. De Interconnector werkt naar twee kanten. Europa kan leveren aan Israël en Israël kan leveren aan Europa. Het project gaat om twee verbindingen: die tussen Israël en Cyprus en de verbinding tussen Cyprus en Griekenland. Het effect zal zijn dat vooral Cyprus minder geïsoleerd zal zijn in zijn energievoorziening. Bovendien past het project in de doelstelling om de lidstaten van de EU op het vlak van elektriciteit voor minstens 10% met elkaar te verbinden.

Sinds 2013 wordt in de EU de Euro Asia Interconnector aangemerkt als een ‘project met gemeenschappelijk belang’. Volgens de planning zal in 2023 het project afgerond zijn.

Er is echter een probleem.

De Israel Electric Corporation (IEC) maakt in zijn levering van elektriciteit geen onderscheid tussen Israël en de illegale kolonies in de bezette gebieden. Dat maakt de samenwerking met deze maatschappij op zich al problematisch. Europa is volgens internationaal recht verplicht geen diensten te verlenen, direct of indirect, aan illegale nederzettingen.

Als er dus een uitwisseling van energie komt tussen Israël en Europa dan kan het zijn dat Europa direct elektriciteit levert aan nederzettingen op gestolen grond.

Europa heeft een actieve rol gespeeld in dit project, voorbereidende studies betaald en financieel geïnvesteerd in de concrete aanleg van de verbinding.

De studie van PHROC, The Palestinian Human Rights Organizations Council concludeert in een rapport dat het project Euro Asia Interconnector juridisch niet verdedigbaar is. Het project moet om die reden stopgezet worden.

https://www.alhaq.org/cached_uploads/download/2020/10/10/ij-phroc-legal-briefing-euroasia-interconnector-final-07-10-2020-1602308650.pdf

foto attr. matthew-henry-yETqkLnhsUI-unsplash

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be