IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Verenigde Staten: Wat te verwachten van Joe Biden?

Facebook
Twitter
Email
Print

 

Groot was de opluchting in de VS, dat Joe Biden de verkiezingen gewonnen heeft. De verwachtingen in Europa zijn eveneens positief: men hoopt dat de vele door Trump afgeschafte multilaterale verbanden weer hersteld zullen worden.

Maar wat kunnen we verwachten van Biden inzake Israƫl/Palestina?

Niemand kan in de toekomst kijken, maar het is waarschijnlijk dat Biden de lijn die er bestond onder Obama zal voortzetten. En die lijn is niet ondubbelzinnig positief voor de Palestijnse zaak. Onder Obama hield men vast aan de twee-staten-oplossing. Men protesteerde tegen de voortgaande uitbreiding van de nederzettingen in bezet gebied. Maar, dat moeten we zeggen: daar bleef het vooral bij. De voortgaande annexatie van de Westbank liep onder Obama geen vertraging op. En in 2016 besloot Obama tot een recordbedrag aan militaire steun voor Israƫl: 3,8 miljard dollar per jaar gedurende 10 jaar.

Wel is het te verwachten dat de nieuwe regering meer nadrukkelijk humanitaire steun zal geven voor de Palestijnse gebieden. Iedereen weet dat de situatie in Gaza niet kan blijven duren. Ook zal men het gesprek met Palestijnen heropenen. Het zogenaamde vredesplan van Trump kwam tot stand zonder consultatie van Palestijnen!

Verder is het niet onwaarschijnlijk dat het Iran-akkoord ter voorkoming van de ontwikkeling van kernwapens weer hersteld zal worden. Dat zal Israƫl niet leuk vinden.

Van Kamala Harris weten we dat ze (evenals Obama) voor de zionistische lobby AIPAC heeft gesproken. Ze wilde niet meewerken aan een actie tegen de sloop van het Palestijnse dorp Susiya en de verdrijving van bedoeĆÆenen. In een interview met de The New York Times stelde ze dat IsraĆ«l over het algemeen voldoet aan internationale mensenrechtennormen.

Het is dus goed mogelijk dat de VS de jarenlange stagnatie niet zullen doorbreken met hoopvolle initiatieven.

Maar gelukkig zijn er in de geschiedenis altijd verrassingen mogelijk.

https://rightsforum.org/nieuws/onder-joe-biden-keert-de-vs-terug-naar-het-tijdperk-obama/
Soemoed, de bipartisan consensus…., september oktober 2020
https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/17/barack-obama-netanyahu-trump-israel

U.S. Embassy Tel Aviv, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be