IEDER MENS IS GELIJK

Search

Wil jij de bittere smaak van Israëlische kruiden in je mond?

Facebook
Twitter
Email
Print

Je kent ze wel die plastic bakjes met verse kruiden: basilicum, munt, oregano, salie, dille,… Soms wil je iets klaarmaken en dan is de verleiding om net te kopen wat je nodig hebt groot. Je hebt je waarschijnlijk al schuldig gevoeld over de plastic verpakking voor die paar gram kruiden die dikwijls van ver worden ingevlogen maar er is meer aan de hand. Veel van deze kruiden worden door Israël geproduceerd in illegale landbouwbedrijven op Palestijns bezet gebied.

Een groot deel van deze landbouwactiviteit vindt plaats in de Jordaanvallei, het vruchtbaarste gebied van de regio. In deze vruchtbare regio waren traditioneel veel Palestijnen actief in de landbouw, maar sinds de Israëlische bezetting in 1967 werd een groot deel van hen verdreven. In hun plaats  kwamen Israëlische landbouwbedrijven. Palestijnen zijn er noodgedwongen tewerkgesteld  aan precaire arbeidsomstandigheden, geen sociale bescherming, lage lonen en ook kinderarbeid zijn niet ongewoon.

Enkele jaren geleden kon een activist van Palestina Solidariteit deze anonieme getuigenis opnemen van de toen 14 jarige Mohammed, één van de vele minderjarigen die noodgedwongen in Israëlische plantages werkt.

De Israëlische landbouwbedrijven in bezet Palestijns gebied zijn verboden volgens het internationaal recht. De Europese unie en België zouden de invoer van producten uit deze illegale landbouwbedrijven moeten verbieden. Door het huidige beleid versterkt Europa deze ‘illegale’ handel en geeft ze zuurstof om de kolonisatie verder te ontwikkelen en uit te breiden. De campagne ‘Made in illegality’ gedragen door verschillende Belgische NGO’s en een brede waaier organisaties roept op tot maatregelen tegen de Israëlische kolonisatie en de bezetting van Palestijns gebied. Het kan niet bij woorden blijven men moet dringend overgaan tot daden, lees hier meer over de campagne.

Toen de  minister van Buitenlandse Zaken Pompeo op 19 november als eerste Amerikaanse toppoliticus een bezoek bracht aan een illegale Israëlische nederzetting bleef het vanuit Europa en België stil. Pompeo verklaarde ook  actie te willen ondernemen tegen de BDS beweging, een beweging die oproept om economische, culturele en academische samenwerking met Israël te boycotten tot er een einde komt aan Israëls bezetting en apartheid. Dat een vreedzame mensenrechtenbeweging zoals BDS wordt geviseerd is ongezien en moreel verwerpelijk. Meer info over de BDS beweging: https://palestinasolidariteit.be/wat-is-bds/

Als consument hoeven we niet te wachten op de politiek en kunnen we alvast zelf actie ondernemen, laat die Israëlische kruiden in het rek hangen, spreek je winkel aan, informeer je vrienden. Voor alle aangeboden Israëlische kruiden zijn er lokale alternatieven te koop.

Palestina Solidariteit vzw is een onafhankelijke vrijwilligers beweging zonder structurele middelen. Dit en veel van onze andere artikels worden door onze vrijwilligers geschreven, onze werking kan steeds een steuntje in de rug gebruiken. Je kan lid worden vanaf €10/ jaar of een gift doen (Tot eind 2020 zijn giften vanaf € 40 voor 60% fiscaal aftrekbaar).

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be