IEDER MENS IS GELIJK

Search

Het pleidooi voor één democratische staat

Facebook
Twitter
Email
Print

De twee-staten-oplossing is tientallen jaren het concept geweest, van waaruit men geprobeerd heeft vrede en rechtvaardigheid te creëren tussen Israël en het Palestijnse volk. Gedurende decennia heeft Israël echter alle moeite gedaan om de twee-staten-oplossing onmogelijk te maken. De nederzettingen zijn verder uitgebreid, de aangelegde infrastructuur verdeelt het land in enclaves en de buitengrenzen zijn volledig onder Israëlische controle.

Het is dus steeds minder realistisch geworden om te spreken over een twee-staten-oplossing.
Begin 2018 kwamen een aantal Palestijnse en Israëlische activisten en intellectuelen bij elkaar in Haifa. Daar werd de One Democratic State Campaign (ODSC) opgericht.

Het idee van één staat, waarin joden en Palestijnen in vrede samenleven is niet nieuw. In 1947 was er verzet tegen het verdeelplan van de VN. De PLO was jarenlang voorstander van een één-staat-oplossing. Om tactische redenen liet men dit idee los met als resultaat de Oslo-akkoorden in 1993.

De visie van ODSC is dat op het historische gebied van Palestina, dus Israël en de bezette gebieden, één democratische staat wordt opgericht met gelijke burgerrechten voor iedereen, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van organisatie.

Geen enkele wet in deze staat mag onderscheid maken tussen etnische groepen, taal, godsdienst of politieke overtuiging. Naast het religieuze huwelijk moet ook een burgerlijk huwelijk mogelijk zijn.
Het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen (VN-resolutie 194) wordt door deze staat gewaarborgd. Compensatie van verloren land en goederen moet worden overeengekomen.
De grote inkomstenongelijkheid moet genivelleerd worden.

De rol naar buiten van deze staat is vrijheid en democratie te bevorderen in het Midden Oosten.
Bassem Tamimi (vader van Ahed Tamimi, die bekend werd toen ze op kordaat/brutale wijze soldaten van het erf van het familiehuis wegstuurde), is voorvechter geworden van de één-staat-oplossing met gelijke rechten voor iedereen: ‘Onze ouders hadden vertrouwen in de wereld en in Israël. Wat heeft het opgeleverd? We hebben 78% van ons land opgegeven en niets teruggekregen. Gaat onze generatie verder op dezelfde weg? Moeten we gevangengezet worden of sterven voor 22% van onze oorspronkelijke grond? Nee!’

Awad Abdelfatta, voormalig secretaris van de Balad-partij valt hem bij: ‘de twee-staten-oplossing is een capitulatie’.

Jeff Halper, oprichter van ICAHD, heeft zijn geloof in de twee-staten-oplossing verloren: ‘op het moment dat je beseft dat Israël een koloniaal project is, begrijp je dat er geen sprake is van twee partijen. Het kolonialisme is unilateraal. De zionisten zijn het land binnengevallen. Ze hebben niets aan de Palestijnen gevraagd’.

Sari Bashi (oprichter van Gisha) deed als jurist ervaring op in het Hooggerechtshof. Daar ontdekte ze dat het onmogelijk is het Israëlische wettelijke systeem van binnenuit te hervormen. Ze was er bijvoorbeeld bij toen er besloten werd in bezet gebied een 8 meter hoge muur te plaatsen om joodse pelgrims de weg te effenen naar het graf van Rachel. Haar conclusie is: ‘het hele systeem van wetgeving in Israël is corrupt’. Over haar inzet voor de ene democratische staat zegt ze: ‘het is een marathon, niet een sprint’.

https://onestatecampaign.org/en/

https://www.lemonde.fr/international/article/2020/09/25/israel-palestine-l-equation-a-un-etat_6053522_3210.html
https://icahd.org/2020/10/30/icahd-uk-interview-with-sari-bashi-co-founder-of-gisha-who-calls-for-one-democratic-state/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be