IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Interview met Omar Barghouti (oprichter BDS beweging)

Facebook
Twitter
Email
Print

21 september 2020

Is het niet overdreven om te spreken over apartheid?

Omar Barghouti. Neen. Apartheid is een systeem van raciale dominantie dat is vastgelegd in de wet en in de instellingen. Het structureel racisme dat we bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten en op andere plaatsen zien, is in IsraĆ«l verankerd in de wet. IsraĆ«l heeft vandaag meer dan 65 racistische, discriminerende wetten. Palestijnse burgers worden gediscrimineerd op vlak van eigendom, jobs, en ga zo maar voort. De natiestaat-wet van 2018 stelt letterlijk: ā€œenkel Joodse mensen hebben recht op zelfbeschikking in de staat IsraĆ«lā€. Dat is apartheid.

Hoe kwam deze apartheid tot uiting tijdens de coronacrisis?

Omar Barghouti. Zelfs in volle coronacrisis past IsraĆ«l racisme toe. Het preventiemateriaal was volledig up to date in het Hebreeuws, maar niet in het Arabisch. We zijn procedures tot de hoogste juridische rangen moeten aangaan om iets te krijgen in het Arabisch. Toen Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever een medische post opstelden om mensen te helpen, werd die door IsraĆ«l vernietigd. Tientallen bedoeĆÆnendorpen hebben geen sanitaire voorzieningen of toegang tot gezondheidszorg. Palestijnse arbeiders die symptomen van corona vertonen worden gewoon achtergelaten aan het checkpoint zonder medische steun. Dat is de realiteit van de Palestijnen.

Waarom zijn de Israƫlische nederzettingen illegaal?

Omar Barghouti. Als de bezetter een deel van zijn bevolking verhuist naar bezet gebied, dan is dat volgens het internationaal recht een oorlogsmisdaad…. IsraĆ«l heeft bovendien haar kolonies strategisch gebouwd zodat Palestijnen geen aaneengesloten stukken land zouden hebben.

Is de positie van Israƫl op het internationale toneel veranderd?

Omar Barghouti. Israƫl heeft haar masker laten vallen en dat heeft veel veranderd. Ze dweept met extreemrechts, verkoopt wapens aan landen als Myanmar, ze werkt samen met Saoudi-Arabiƫ, met Duterte in de Filipijnen, Orban in Hongarije, Bolsonaro in Braziliƫ en ga zo maar voort. Dat zijn de natuurlijke bondgenoten van Israƫl vandaag. Verrassend is dat veel van deze leiders antisemitisch zijn. Ze zijn openlijk anti-Joods. Dat kwam niet goed aan in de liberale Israƫlische gangen, maar de Likoed partij antwoordde daarop: ze zijn misschien antisemitisch, maar staan aan onze kant. Daarmee zegt Netanyahu eigenlijk: zolang je Israƫl steunt is het okƩ om anti-Joods te zijn.

De voorgenomen officiĆ«le annexatie van Palestijns gebied is niet doorgegaan. Maar de defacto annexatie is al jaren aan de gang. Welke strategieĆ«n zijn volgens u effectief?Ā 

Omar Barghouti. Er is bij ons verbazing over het gebrek aan reactie van de internationale gemeenschap. Gelijkaardige annexaties in de geschiedenis werden beantwoord met sancties. De EU heeft sancties ingevoerd tegen Rusland, China, zelfs tegen de VS en Oostenrijk, maar doet niets tegen Israƫl. Deze dubbele standaard is vermoeiend. We moeten als Palestijnen sterker worden om druk te kunnen uitoefenen, door BDS en door andere campagnes. Op dat vlak ben ik hoopvol. Ik hoop dat we niet afstevenen op een gewapende confrontatie, want dat is wat Israƫl met haar grote militaire macht graag heeft. We moeten Israƫl op andere manieren isoleren.

Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid. We verzetten ons als Palestijnen tegen apartheid, maar iedere overheid die rechtstreeks of onrechtstreeks samenwerkt met een apartheidsregime is medeplichtig.

De BDS-beweging heeft een campagne gelanceerd en vraagt gerichte wettige sancties. We hebben specifiek opgeroepen tot een verbod op wapenhandel en militaire samenwerking met Israƫl, een opschorting van handels- en samenwerkingsovereenkomsten met Israƫl, een verbod op producten uit de illegale nederzettingen en een einde aan de financiering vanuit de VS van Israƫls apartheidsregime. Dat laatste is belangrijk want de Verenigde Staten zijn de grootste sponsor van Israƫlische schendingen van Palestijnse mensenrechten. Verder vragen we ook het herstel van het Speciaal ComitƩ tegen apartheid van de Verenigde Naties om de Israƫlische apartheid te onderzoeken.

https://www.intal.be/nl/omar-barghouti-sil-y-a-jamais-eu-un-moment-pour-boycotter-israel-cest-bien-maintenant/

cartoon : Carlos Latuff

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be