IEDER MENS IS GELIJK

Search

UIT DE BELGISCHE PARLEMENTEN

Facebook
Twitter
Email
Print

Standpunt federale regering
FEDERALE REGERING VEROORDEELT VERNIELINGEN IN BEZETTE PALESTIJNSE GEBIEDEN

In een standpunt veroordeelde de federale regering op 6 november 2020 de vernieling, door Israël, van vier woningen in Al-Rakeez, ten zuiden van Hebron, en de vernieling van meer dan 80 structuren in het dorp Khirbet Hamsa Al-Foqa in de Jordaanvallei.

Aangezien de infrastructuur in Al-Rakeez werd gebouwd met Belgische financiering vraagt de Belgische regering van Israël compensatie of restitutie voor de vernieling.

Sinds 2017 komt een groep partnerlanden, die eveneens hun projecten regelmatig door Israël vernield zien, op initiatief van België systematisch tussen bij soortgelijke vernielingen, steeds met de vraag het vernielen van projecten te stoppen en de aangerichte schade te compenseren.

De Israëlische regering blijft absoluut weigeren de schade te vergoeden, zelfs om excuses aan te bieden, en gaat onverminderd door met het vernielen van Europese projecten.

Ondanks de Belgische en Europese aandacht voor het probleem, én de systematische Israëlische weigering tot het betalen van schadevergoeding, ondernam noch België, noch een andere EU-lidstaat, enige concrete stap om, desnoods via sancties of gerechtelijke weg, Israël te dwingen tot het betalen van schadevergoeding.
Het gevolg hiervan is dat de totale schade aan door Israël vernietigde EU-projecten enkele jaren terug reeds opliep tot 55 miljoen euro. Het lijdt geen twijfel dat, zolang België en de andere EU-landen de Israëlische regering niet effectief dwingen tot het betalen van concrete schadevergoeding dat de Israëlische regering door zal blijven gaan met het vernielen van Europese projecten in Palestijns bezet gebied, en dat de lange lijst met vernietigde EU-projecten enkel nog zal groeien. 

https://diplomatie.belgium.be/nl/newsroom/nieuws/2020/belgie_veroordeelt_vernielingen_in_bezette_palestijnse_gebieden

ONTZEGGING VAN TOEGANG TOT HET ISRAËLISCHE GRONDGEBIED
Simon Moutquin (ECOLO-GROEN) verwees in een vraag aan de minister van Buitenlandse Zaken naar het feit dat regelmatig Belgische burgers de toegang tot Israël wordt ontzegt, met als excuus de veiligheid. Moutquin vroeg de minister naar het aantal Belgische inwoners die op deze wijze de toegang tot Israël geweigerd wordt en of deze zaken door de minister worden opgevolgd.

https://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=qrva&language=nl&cfm=qrvaXml.cfm?legislat=55&dossierID=55-Bxxx-1163-0463-2019202004994.xml


foto artikel: credit wikimedia: KoS, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be