IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Opiniestuk: Waarom mag Israël mensenrechten overtreden van Europa en legt het sancties op aan landen zoals Rusland die diezelfde regels overtreden?

Facebook
Twitter
Email
Print

De EU bereidt nieuwe sancties voor als reactie op de opsluiting van oppositieleider Navalny.

De ministers van Buitenlandse zaken van de EU kwamen snel een pakket nieuwe sancties overeen dat politiek gedragen is. Het gaat snel! Rusland drijft verder weg van de waarden van Europa, aldus de EU, en gaat de richting uit van een autoritaire staat. Men verwacht dat het akkoord begin maart formeel wordt goedgekeurd. 

Mensenrechten, democratie en het internationaal recht zijn de zuilen waarop de Europese samenleving zijn gebouwd. Het is onze trots en als we elders in de wereld zien dat deze waarden met de voeten worden getreden, treffen we sancties, zie bijvoorbeeld Rusland, Oekraïne, Myanmar, Iran,…. Als sterkste economie van de wereld zijn de sancties die we treffen dikwijls economische sancties. Als het zeer doet in de portemonnee ziet men dat landen alsnog plots wel oog voor deze waarden blijken te hebben, een vredevol en doeltreffend wapen…

Maar er is één grote uitzondering op het niet naleven van ons waarden- kader, de staat Israël. De geschiedenis van Israël en haar huidig bestaan is er één van geweld, kolonisatie, bezetting en apartheid tegenover de Palestijnse bevolking. Dit jaar spreken we van 73 jaar etnische zuivering, 54 jaar bezetting en 14 jaar blokkade van Gaza door Israël. 

Begin dit jaar benoemde voor het eerst ook een Israëlische mensenrechtenorganisatie ‘B’tselem’ Israël als apartheidstaat. Het uitgebreide rapport van ‘B’tselem kan u hier raadplegen

Ondanks dit driest palmares van mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal recht kan Israël rekenen op onvoorwaardelijke steun van Europa en het globale westen. Sinds 1995 heeft Israël een handel associatieverdrag afgesloten met Europa waarbij jaarlijks de relaties worden besproken, jaar na jaar in het voordeel van Israël. Ook Vlaamse bedrijven pikken een graantje mee en worden ondersteund door het FIT* om handel te drijven en economische activiteiten uit te bouwen met Israël. In juni vertrekt de zoveelste ‘inspiratiereis’ georganiseerd door het FIT en VOKA Limburg voor Vlaamse bedrijven naar Israël, ‘‘Start2Export2 Israël’. Geen vuiltje aan de lucht.

Europa (en België) veroordelen met de regelmaat van een klok in woorden de kolonisatie en mensenrechtenschendingen door Israël, maar onderhoudt en versterkt haar economische relaties ondertussen verder. Door dit te doen is Europa mee verantwoordelijk voor de verdere kolonisatie en het in standhouden van Israëls apartheid. 

Door landen zoals Rusland sancties op te leggen en een oogje dicht te doen voor landen zoals Israël, waarmee ze sterke economische banden heeft, zet Europa haar geloofwaardigheid op de helling. Europa en België zouden hun handelsrelatie met Israël moeten herbekijken zoals ze dat ook met andere landen zoals Rusland doen en de economische macht die ze hebben inzetten om een oplossing te forceren in de Israëlische/Palestijnse kwestie. De krijtlijnen om tot een oplossing te komen, die zijn er, het is naar eigen zeggen Europa’s DNA. Het internationaal recht en de mensenrechten en ook de vele goedgekeurde resoluties van de Verenigde Naties liggen in de schuif te wachten.

*FIT: Flanders Investment and Trade

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be