IEDER MENS IS GELIJK

Search

Verbale veroordelingen helpen niet vooruit

Facebook
Twitter
Email
Print

De voorbije dagen en weken bereikten de spanningen in Palestina, en in het bijzonder in Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, opnieuw een kookpunt, zoals je kon lezen in voorgaande artikels.

“Een zoveelste ‘veroordeling’ door de VN-veiligheidsraad helpt een oplossing voor het Israëlische-Palestijnse conflict geen meter vooruit”, zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11. “En dit omdat we de kern omdat deze nieuwe escalatie geen geïsoleerde ‘heropflakkering’ van geweld is, maar een zoveelste illustratie van de dagdagelijkse Palestijnse realiteit van bezetting, apartheid en straffeloosheid. Het is dan ook cruciaal om de bredere grondoorzaken van deze laatste escalatie aan te pakken, in plaats van louter te focussen op symptoombestrijding.”

Els Hertogen verwijt de meeste Europese politici op automatische piloot hun traditionele mantra te herhalen “Israël heeft het recht op zelfverdediging”, en enkel de raketaanvallen op Israël te veroordelen. “De levens en rechten van Palestijnse burgers worden op een verbijsterende manier gereduceerd tot een fait divers, een jammerlijk detail.”

Het apartheidsbeleid van Israël werd onlangs nog uitvoerig gedocumenteerd in een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Op 3 maart 2021 opende het Internationaal Strafhof (ICC) bovendien een onderzoek naar de situatie in bezet Palestijnse gebied, met inbegrip van Oost-Jeruzalem. Volgens het Statuut van Rome kunnen zowel het Israëlische nederzettingenbeleid, de misdaad van apartheid als de situatie in de Gazastrook onderzocht worden door het Internationaal Strafhof. Maar eerder dan het ICC voluit te steunen in haar onderzoek zetten verschillende Europese landen het hof onder druk om géén onderzoek te voeren.

Wat moeten Europa en België dan doen. “Naast een onmiddellijk staakt-het-vuren en een ondubbelzinnige veroordeling van elke aanval op Palestijnse of Israëlische burgers, moeten de EU en individuele Europese lidstaten concrete maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het internationaal recht en de mensenrechten eindelijk gerespecteerd worden.”

11.11.11 bezorgde aan minister van Buitenlandse Zaken Wilmès een actieplan met tien concrete maatregelen tegen straffeloosheid in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Deze 10 maatregelen kan België morgen al nemen, zonder zich te hoeven verschuilen achter het gebrek aan eensgezindheid op EU-niveau. Het actieplan kan je vinden via volgende link:

bron

foto van Palestinian Eve Network 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be