IEDER MENS IS GELIJK

Search

Uitgestelde Palestijnse verkiezingen

Facebook
Twitter
Email
Print

De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft op 29 april bekendgemaakt dat de Palestijnse verkiezingen voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld. In een televisietoespraak zei de 86-jarige Abbas dat de verkiezingen niet kunnen doorgaan zolang Israël niet toestaat dat inwoners van Oost-Jeruzalem hun stem kunnen uitbrengen. Om tegemoet te komen aan zijn tegenstanders zal Abbas een regering van nationale eenheid vormen waarin alle Palestijnse facties zijn vertegenwoordigd, totdat Israël akkoord gaat met het openen van stembureaus in Oost-Jeruzalem.

Veel van de lijsttrekkers die op het punt stonden te beginnen met hun campagnes zijn het niet eens met de beslissing van Abbas. Als Oost-Jeruzalem het probleem is, strijd er dan voor en stel Israël niet in staat een veto uit te spreken over de verkiezingen, zo beargumenteren zij. Bovendien zouden er verschillende alternatieve manieren zijn geweest om de Palestijnen in Oost-Jeruzalem in staat te stellen om te stemmen. Volgens critici van de Palestijnse president is zijn beslissing om de verkiezingen uit te stellen dan ook vooral ingegeven door zijn angst om te verliezen. Abbas’ Fatah-partij is door interne onenigheden in verschillende facties verdeeld, en lijkt daarom een verzwakte uitgangspositie ten opzichte van Hamas te hebben.

Josep Borell, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, zei in een verklaring diep teleurgesteld te zijn in de beslissing om de verkiezingen uit te stellen. Borell benadrukte het belang van verkiezingen voor het Palestijnse volk en voor democratische legitimiteit, en riep de Palestijnse facties op zo snel mogelijk een nieuwe datum in te plannen. Daarnaast herhaalde hij zijn oproep aan Israël om de verkiezingen te faciliteren in alle Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem. Ook Tor Wennesland, de VN-coördinator voor het Midden-Oosten Vredesproces, benadrukte het belang van Palestijnse verkiezingen. In een verklaring riep Wennesland alle partijen op om kalm te blijven en zich te onthouden van geweld, en zo de voorwaarden te creëren voor een hervatting van het democratische proces.

https://rightsforum.org/nieuws/israel-palestina-in-het-kort-3-mei/

foto: copyright Palestina Solidariteit vzw

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be