IEDER MENS IS GELIJK

Search

EU regeringsleiders kunnen krachtig reageren op de schending van mensenrechten … als ze dat willen

Facebook
Twitter
Email
Print

Foto 29 juni 2021: Vernieling Palestijnse winkel door Israëlische bulldozer in Silwan, Oost-Jeruzalem.

N.a.v. de Hongaarse anti-homowet werd krachtige taal gesproken.

Op de VRT website (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/06/24/europese-leiders-brief/) lezen we dat Rutte bijgetreden werd door de Portugese premier. Dat  Merkel de wet onaanvaardbaar noemde. Dat de Franse president Macron gezegd zou hebben dat Orban in de buurt komt van Poetin. Onze premier, Alexander De Croo (Open VLD), bestempelde de wet als “achterlijk”.

Op zeer korte tijd sluiten de rangen en wordt er krachtige taal gesproken en er wordt zelfs  gezocht hoe ze ‘pijn kunnen’ doen door financiële druk uit te oefenen. Een paar premiers nemen het initiatief en snel komt er bijna unanimiteit in de veroordeling van deze wet.

Zou het echt om onze waarden gaan, zoals ze het zo mooi voorstellen?

Op de website van de Europese Unie lezen we alvast: ‘Het stimuleren en beschermen van de mensenrechten, de democratie en de rechtstaat wereldwijd behoort tot de grondbeginselen van de Europese Unie. De mensenrechten staan centraal in de relaties van de EU met andere landen en regio’s.

 Het EU-beleid:

  • bevordert de rechten van vrouwen, kinderen, minderheden en ontheemden
  • verzet zich tegen de doodstraf, marteling, mensenhandel en discriminatie
  • verdedigt burgerrechten, politieke rechten, economische rechten, sociale rechten en culturele rechten
  • verdedigt de mensenrechten, door actieve partnerschappen met partnerlanden, internationale en regionale organisaties en groepen en verenigingen op alle niveaus van de maatschappij
  • garandeert dat elke handels- of samenwerkingsovereenkomst met landen buiten de EU een mensenrechtenclausule bevat’

We zouden dus een even krachtdadige reactie en initiatief verwachten van de Europese leiders in verband met de talrijke racistische wetten die uitgevaardigd werden door Israël.

Niets is minder waar!

Er trad geen enkele politicus op om dezelfde reacties/daden te eisen voor de mensenrechtenschendingen die Israël nu al meer dan 70 jaar op brutale wijze toepast op het Palestijnse volk. Evenmin is er geen enkele journalist die kritische vragen stelt aan onze ministers of aan onze premier ivm de Belgische houding t.a.v. Israël.

Onze waarden van respect voor de mensenrechten schijnen maar een lapje voor het bloeden te zijn, een lapje dat kan uitgehaald worden als het past in ‘onze politiek’, maar geen echte waarden die België verdedigt!

De hypocrisie van onze politici wordt met de dag duidelijker.

En wat te denken van onze journalisten?

Pijnlijk! Erg pijnlijk!

 

Palestina Solidariteit vzw is een onafhankelijke vrijwilligers beweging zonder structurele middelen. Dit en veel van onze andere artikels worden door onze vrijwilligers geschreven, onze werking kan steeds een steuntje in de rug gebruiken. Je kan lid worden vanaf €10/ jaar of een gift doen (vanaf € 40 fiscaal aftrekbaar).

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be