IEDER MENS IS GELIJK

Search

Sodastream een populair toestel met een duister kantje

Facebook
Twitter
Email
Print

Met een Sodastream apparaat kan je zelf in een handomdraai bruisende dranken maken van kraantjeswater. Gedaan met het sleuren van flessen, goed voor het milieu en heel wat centen uitgespaard.  Sodastream is wereldleider van bruiswater apparaten en verdeelt de toestellen wereldwijd in meer dan 40 landen.

Het bedrijf levert erg veel inspanningen om haar ecologische imago in de markt te zetten, en met succes. Wat veel kopers van dit apparaat echter niet weten is dat dit Israëlische bedrijf het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Tot 2015 had Sodastream haar belangrijkste productie eenheid in de illegale kolonie Ma’ale Adumin op bezette Palestijnse gronden. Omwille van de controverse besloot men de fabriek te sluiten en te verhuizen naar Rahat in de Negev woestijn. Bij die verhuis werden 500 Palestijnse werknemers ontslagen, 74 mochten blijven maar daarvan trok de Israëlische staat de werkvergunning in.
Rahat ligt in in de Negev waar veel Palestijnse bedoeïenen wonen, al jaren worden hun gronden door Israël geconfisqueerd. In ijltempo worden zonneparken gebouwd op hun gronden, dikwijls met Europese subsidies. Maar ook de bouw van Israëlische industriële zones op deze gronden neemt toe.
De VN-rapporteur voor de Rechten van Inheemse Volken heeft Israël al verschillende keren om opheldering gevraagd omtrent het verplaatsen van bedoeïenen naar voor hen geplande dorpen en het verwoesten van hun niet-erkende dorpjes in de Negev. De manier waarop Israël omgaat met het landbezit van de bedoeïenen in de Negev is een reden tot bezorgdheid bij zowel het Human Rights Committee als bij het Committee on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination.

De slogan op de verpakking van het toestel ‘made in harmony by Jews and Arabs’ klinkt erg cynisch als je de manier van omgaan met mensen echt kent.

Sodastream is erg goed in marketing en slaagt erin het grote publiek te bereiken met haar frisdrankapparaten. Dat bewegingen zoals Meiplasticvrij met hen als sponsor in zee gaan voor hun campagne is niet verbazingwekkend. De tendens van sociaal – culturele bewegingen om sponsoring te zoeken in de private sector is al jaren aan de gang, ze moeten en willen van het subsidie infuus. Dit heeft als gevolg dat bedrijven als Sodastream hun kans schoon zien om via dit kanaal promotie te maken en hun imago en dat van Israël positief te promoten.

Sociaal – culturele organisaties zouden kritisch moeten zijn en nadenken wie ze als sponsor nemen, ook al loert de aantrekkingskracht van het geld. Door dit soort samenwerkingen aan te gaan normaliseer je staten zoals Israël die mensenrechten niet respecteren en het internationaal recht naast zich neerleggen. Het grote publiek krijgt zo ook een verkeerd beeld van de Israëlisch/Palestijnse kwestie.
Europa en België daarnaast moeten hun handelsrelatie met Israël herzien en sancties opleggen tot Israël de resoluties van de VN naleeft en de mensenrechten respecteert.
Tot slot kan de burger ervoor kiezen om geen Sodastream toestel te kopen en een ander toestel te kiezen, ook al is dit wat duurder. Ethisch consumeren is een keuze waarmee je als individu een machtig wapen in handen hebt om voor mondiale verandering te zorgen.

Wat zijn de alternatieven voor Sodastream?

Gelukkig zijn er nog andere spelers die zich richten op de markt van de bruiswatertoestellen. In Europa gaat het om het Zweedse Aarke en het Finse Mysoda. Waar Aarke zich vooral richt op luxueze designtoestellen zet Mysoda volop in op het grote publiek. Voor een toestel van Mysoda betaal je slechts een 10 tal euro meer dan voor een Sodastream en de navullingen verschillen niet in prijs. En het verhaal van Mysoda wordt nog beter, de toestellen zijn niet van plastic maar vervaardigt uit houtvezel en hars, dat maakt de producten bijna 100% recycleerbaar.

Het Zweedse Aarke is prijzig, maar voor mensen met een groter budget en die houden van strak design is dit toestel een mooi alternatief.

Meer info Mysoda hier.

Meer info Aarke hier.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be