IEDER MENS IS GELIJK

Search

‘Fact check’ artikel De Standaard door Palestina Solidariteit

Facebook
Twitter
Email
Print

Foto: © Palestina Solidariteit: Illegale Israëlische kolonie in Palestijns gebied.

De Israëlisch/Palestijnse kwestie is wellicht het meest berichte thema in de media, een thema waar ondertussen bibliotheken over zijn vol geschreven. Televisie en radiostations wereldwijd hebben reporters ter plekke, ook in België kunnen we al jaren rekenen op bijvoorbeeld  Rudi Vrankcx om ons de nodige duiding te geven.

En toch zien we keer op keer foutieve berichtgeving of foutieve historische feiten in heel wat artikels en reportages verschijnen of krijgen we onvoldoende achtergrond. Daarnaast kan de woordkeuze of de aankondigende titel een verkeerd beeld geven aan de kijker of lezer.

De juiste kennis meekrijgen is cruciaal voor burgers om de kwestie te begrijpen maar meer nog om als beleidsmaker goed  te kunnen werken aan een duurzame oplossing! Hoe kunnen bijvoorbeeld politici die niet juist geïnformeerd zijn goede beslissingen nemen?

‘Israël zal bouw van duizend huizen voor Palestijnen op Westelijke Jordaanoever goedkeuren.’

Dit is de titel van een artikel dat verscheen op 12 augustus in De Standaard. Hier kan u het volledige artikel nalezen.

Het artikel is goed geschreven en het bevat zelf een filmpje dat in enkele minuten een goed beeld schetst van de historiek van de Israëlisch/Palestijnse kwestie. We hebben dit als organisatie laten weten aan de krant en hen hiervoor bedankt. Maar toch zitten er enkele fouten in die belangrijk zijn om recht te zetten!
We sommen ze hier op:

Artikel 4e paragraaf:

Onder de VN werd de Westelijke Jordaanoever in 1947 Arabisch gebied, maar een deel van de Westelijke Jordaanoever wordt sinds 1967 door Israël bezet. Israëlische nederzettingen daar worden door de Palestijnen en de meeste landen als illegaal beschouwd.

Verbetering Palestina Solidariteit:

Onder de VN werd de Westelijke Jordaanoever in 1947 Arabisch gebied:
– De VN resolutie 181 werd, omwille van de oorlog van 1948-1949, nooit uitgevoerd en dus is het fout dit te zeggen. De VN hebben Israël niet ‘gesticht’, zoals dit dikwijls gezegd wordt. Een stukje dat nu de Westelijke Jordaanoever wordt genoemd, werd niet ingenomen door de zionistische terreurgroepen (Israël bestond toen nog niet!).
-Tijdens de oorlog ook werd het niet ‘Arabisch’: het was ‘Arabisch’, of beter Palestijns gebied.

maar een deel van de Westelijke Jordaanoever wordt sinds 1967 door Israël bezet:
-Gans de Westelijke Jordaanoever werd in 1967 bezet door Israël, en dus niet een deel ervan.

Israëlische nederzettingen daar worden door de Palestijnen en de meeste landen als illegaal beschouwd:

-De Israëlische kolonisatie in de bezette Palestijnse gebieden worden niet als illegaal ‘beschouwd’: deze is illegaal volgens het internationaal recht, dat zegt dat de bezetter haar bevolking niet mag overbrengen naar de bezette gebieden. Ook verschillende VN resoluties bevestigen dit.

Artikel 5e paragraaf:

… krijgen Palestijnen enkel in zeer uitzonderlijke gevallen vergunningen voor woningen in zone C, het Israelisch bezet gebied.

Verbetering Palestina Solidariteit:
Moet zijn: zone C, het door Israël bezet gebied. Anders lijkt het dat het Israëlisch gebied is dat bezet is.

Artikel 5e paragraaf:

… , zone B wordt door Israël en de Palestijnen gecontroleerd en zone C is enkel van de Palestijnen.

Verbetering Palestina Solidariteit:
– En zone C is enkel van de Palestijnen: wellicht een tikfout, maar moet zijn zone A en erbij vermelden dat zelfs in zone A het Israëlisch leger om de haverklap binnenvalt. De Palestijnse autoriteit moet immers de veiligheid van de bezetter garanderen.

De titel laat vermoeden dat Israël iets positiefs doet!

Dit terwijl de Palestijnen gewoon op eigen grond huizen bouwen. De titel laat niets vermoeden van de illegale uitbreiding en kolonisatie van de bezette Palestijnse gebieden door Israël die gewoon verder gaat…

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be