IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Israël martelt opgepakte gevangenen na ontsnappingspoging

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto’s Palestine EVE

Zakaria al-Zubaydi (foto) en vijf andere veroordeelden besloten zichzelf te bevrijden uit één van de zwaarst bewaakte gevangenissen van Israël, de nacht van zondag op maandag 5 september slaagde hun poging. (Hier meer info)

Hoewel ze weten dat als Israëlische soldaten hen zouden arresteren, ze een verschrikkelijke prijs zouden betalen voor de frisse lucht die ze tijdens hun dagen buiten de cel zouden inademen, hebben ze het risico genomen.

Ze ademden minder dan een week de lucht van de vrijheid in, en nu is het tijd om de prijs te betalen. Zakaria wordt onderworpen aan ernstige vormen van marteling en misbruik, volgens zijn broer hebben Israëlische soldaten zijn voet gebroken en hem gedwongen erop te gaan staan. Niettemin geven ze hen toegang tot een advocaat 4 dagen na zijn aanhouding. Volgens de advocaat dronken de gevangenen geen water tijdens de dagen die ze buiten de gevangenis doorbrachten. Mohammad Al-Arda kreeg de kans om de cactusvrucht te proberen na 22 jaar gevangenschap.
Ook Mohammed Al-Arda werd volgens zijn advocaat zwaar mishandeld (meer info).

Hij mocht maar één uur slapen in 48 uur en werd door een tiental rechercheurs de klok rond ondervraagd. Bovendien mag zijn familie hem niet bezoeken. Mensenrechten organisaties en organisaties die opkomen voor de rechten van gevangenen kaarten al jaren de mensonwaardige behandeling en de gebruikte marteltechnieken van Israël aan, hier meer info.

Addameer, een onafhankelijke Palestijnse mensenrechtenorganisatie bracht dit jaar nog dit uitgebreide rapport uit over foltering en het buitensporig geweld tegenover Palestijnse gevangenen.De meest afschuwelijke vorm van marteling die door Israël tegen Palestijnse gevangenen wordt gebruikt, is dat de Palestijnen na ernstige marteling verzorging krijgen, zodat ze kunnen herstellen voor nieuwe martelingen, zoals Zakaria al-Zubaydi dit momenteel doormaakt.

Veel Palestijnse gevangenen zijn al omgekomen als gevolg van marteling in Israëlische gevangenissen (in dit artikel enkele getuigenissen),hopelijk wacht Zakaria en de andere gevangenen niet hetzelfde lot…

Artikel: Arwa Shomar, ESC vrijwilliger bij Palestina Solidariteit vzw

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be