IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Belgische netbeheerder Elia zal niet participeren in stroom uitwisseling met Israël in EuroAsia interconnector project!

Facebook
Twitter
Email
Print

Foto: © Palestina Solidariteit – Illegale Israëlische kolonie – West – Bank

De EuroAsia interconnector is een hoogspanningskabel die gelegd wordt tussen Israël, Griekenland en Cyprus. De Interconnector werkt naar twee kanten, Europa kan leveren aan Israël en Israël kan leveren aan Europa. Het project gaat om twee verbindingen: die tussen Israël en Cyprus en de verbinding tussen Cyprus en Griekenland. De bedoeling is dat vooral Cyprus minder geïsoleerd zal zijn in zijn energievoorziening. Bovendien past het project in de doelstelling om de lidstaten van de EU op het vlak van elektriciteit voor minstens 10% met elkaar te verbinden.

Maar er is een probleem de Interconnector zal het Europese elektriciteitsnet verbinden met het Israëlische net dat de illegale nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied omvat, inclusief Oost-Jeruzalem (OPT). Hierdoor wordt Europa medeplichtig aan de oorlogsmisdaden van Israël.

In ons artikel dat we recent publiceerden kan u er hier meer over lezen.

Sterk vermoeden dat Belgische netbeheerder partner in het EuroAsia interconector betrokken is.

In 2017 vernam Palestina Solidariteit dat Elia Grid International (EGI) waarvan het Belgische Elia een onderdeel is een partner was geworden in het interconnector project, hier meer info.Het Belgische Elia is monopolist in België en heeft als belangrijkste aandeelhouder de gemeentelijke holding Publi-T. Erg veel gemeenten in België hebben aandelen bij het beursgenoteerde Publi-T, en pompten in 2020 nog 165 miljoen Euro in Elia, meer info hier.

Foto: structuur Elia, meer info hier op de website van Elia.

De verwevenheid van Elia met de Belgische gemeenten en dus de politiek is erg groot, een mogelijke betrokkenheid met de EuroAsia interconnector problematisch. Met al deze elementen samen nam Palestina Solidariteit contact op met Elia om de betrokkenheid in het EuroAsia interconnector project uit te klaren.

Het antwoord dat we ontvingen van Elia stelt ons gerust, men geeft effectief toe dat EGI op Ad Hoc basis advies gaf aan het Cypriotische team van het project tot 2020. Maar het Belgische Elia is niet betrokken of is niet betrokken geweest en zal op geen enkele manier gebruik maken van de EuroAsia interconnector volgens het bedrijf.

We willen Elia bedanken voor hun communicatie naar ons toe en vinden het een positief signaal dat er geen betrokkenheid is in dit problematische project. Het is positief dat ethische waardenkaders in bedrijfsculturen gevolgd worden en geen papieren beloften zijn. We zijn daarom gerustgesteld dat ze nu niet betrokken zijn maar blijven waakzaam gezien ze beweren zich neutraal te willen opstellen mbt schendingen van mensenrechten en internationaal recht, 2 zaken die niet te combineren zijn.

Activisten houden internationaal de vinger aan de pols!

Tot dusver is de EuroAsia interconnector nog niet voltooid en dus nog niet gekoppeld aan het Israëlische net. Internationaal houden mensenrechten en milieu activisten zowel het interconnector als het Eastmed project nauwlettend in het oog en zullen acties volgen indien nodig. Palestina Solidariteit volgt ook hier het dossier op de voet en zal indien nodig ook hier actie ondernemen!


Palestina Solidariteit vzw is een onafhankelijke vrijwilligers beweging zonder structurele middelen. Dit en veel van onze andere artikels worden door onze vrijwilligers geschreven, onze werking kan steeds een steuntje in de rug gebruiken. Je kan lid worden vanaf €10/ jaar of een gift doen (vanaf € 40 fiscaal aftrekbaar).

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be