IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Abdu Yusuf al-Khatib, 43 jaar, Oost-Jeruzalem

Facebook
Twitter
Email
Print

Op woensdag 21 juli stierf de 43-jarige Abdu Yusuf al-Khatib al-Tamimi in IsraĆ«lische gevangenschap, nadat hij de zondag ervoor was gearresteerd voor een verkeersovertreding. Al-Khatib leefde in het vluchtelingenkamp Shuā€™afat, dat deel uitmaakt van Oost-Jeruzalem.
Na zijn arrestatie werd Al-Khatib overgebracht naar het beruchte detentiecentrum Moscobiya (ook bekend als de Russian Compound en Moscovia) in West-Jeruzalem. Daar ontstond een conflict toen Al-Khatib en zijn drie celgenoten ā€˜Allahu Akbarā€™ riepen uit respect voor het Offerfeest dat die week werd gevierd. Toen dat door de bewakers werd verboden, ontstond een fel debat, waarop Al-Khatib in een aparte cel werd geplaatst.
Volgens verklaringen van andere gevangenen werd Al-Khatib daar door zijn bewakers doodgeslagen. Zij hoorden zijn geschreeuw en de plotselinge stilte die daarop volgde. Uit fotoā€™s van zijn lichaam blijkt dat hij een gapende wond in zijn hoofd had, naast een wond aan zijn knie en kneuzingen op andere delen van zijn lichaam, waaronder zijn gezicht, nek en armen. Ook zijn gebit was beschadigd.

Volgens de IsraĆ«lische gevangenisautoriteit werd Al-Khatib bewusteloos in zijn cel aangetroffen, en zou tevergeefs zijn getracht zijn leven te redden. Als reden voor zijn dood werden ā€˜bestaande gezondheidsklachtenā€™ en een ā€˜hartaanvalā€™ opgegeven. Volgens zijn familie was Al-Khatib echter kerngezond. Familieleden die verhaal kwamen halen bij het detentiecentrum werden door gevangenispersoneel aangevallen; zeven van hen werden gevangengezet.

Het Israƫlische Public Committee Against Torture in Israel (PCATI) heeft sinds 2001 bij de Israƫlische autoriteiten klachten ingediend over meer dan 1300 gevallen van marteling. Dat leidde in slechts ƩƩn geval tot strafrechtelijk onderzoek dat uitliep op seponering. In februari van dit jaar spraken zeven prominente mensenrechtdeskundigen van de VN Israƫl aan op zijn regime van marteling en mishandeling.

Meer info hier.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be