IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Gazastrook: Bombardement op flatgebouw – een reconstructie

Facebook
Twitter
Email
Print

Foto: © vernietiging van de Al-Jalaa-toren in Gaza-stad door de Israëlische luchtmacht op 15 mei 2021.EPA-EFE/Mohammed Saber

Het begon die fatale middag met een telefoontje. ‘Spreek ik met Tarek? Vrede zij met je. Alles goed? Je spreekt met Danny van de IDF. Je woont in het Al-Jalaa-gebouw hè? Uitstekend. Zeg, vanwege de beschietingen op Israël en Jeruzalem vernietigen we het gebouw over een uur.’
Het was 15 mei 2021, even na half twee. Israël voerde al vijf dagen bombardementen uit op de Gazastrook, in vergelding voor mortier- en raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël. Dit na wekenlang Israëlisch geweld tegen de Palestijnse inwoners van bezet Oost-Jeruzalem. De wederzijdse beschietingen zouden nog zes dagen aanhouden. In die elf dagen vernietigde Israël onder meer vijf woon- en kantoortorens in het centrum van Gaza-stad, waaronder de Al-Jalaa-toren.
Met Danny nog aan de lijn rende Tarek ontredderd door het gebouw, op zoek naar zijn oom Jawad, de eigenaar van de toren. Ook die kon zijn oren niet geloven. ‘Welk gebouw? Wàt?’ Een reden voor het aanstaande bombardement kreeg hij niet, maar Danny stond erop dat Jawad het gebouw ontruimde. De IDF, het Israëlische leger, wilde geen burgerslachtoffers.

Race tegen de klok

De Britse krant The Guardian maakte aan de hand van video- en geluidsfragmenten, foto’s en gesprekken met tientallen bewoners een reconstructie van het uur dat volgde. Het artikel beschrijft de onwerkelijke race tegen de klok waarvoor Jawad Mahdi zich gesteld zag. Twaalf verdiepingen telde zijn toren. Op straatniveau waren winkels gevestigd, daarboven vijf etages met kantoren en nog eens vijf met zestig woningen, grotendeels bewoond door gezinnen die tot de familie van Jawad en twee andere families behoorden. De bovenste verdieping werd in beslag genomen door twee grote mediaorganisaties, Al-Jazeera en persbureau Associated Press (AP). Onder het gebouw bevond zich een parkeergarage.
De ontruiming slaagde. Toen gevechtsvliegtuigen het gebouw platgooiden, keken de bewoners vanaf de straat toe hoe hun bezittingen en bestaan in een oogwenk werden vernietigd.

Foto: © Picture Alliance,Een berg puin is wat na het bombardement van de Al-Jalaa-toren resteert.

‘Hamas zat in gebouw’

Waarom werd het gebouw verwoest? In reactie op brede internationale verontwaardiging en woedende protesten van met name AP en internationale persorganisaties verklaarde toenmalig premier Benjamin Netanyahu dat het gebouw een ‘inlichtingenkantoor herbergde van Hamas’, de Palestijnse verzetsbeweging die de scepter zwaait in de Gazastrook. Hamas zou er ‘terroristische aanvallen op Israëlische burgers plannen en organiseren’. De IDF wees ook op Hamas, maar stelde dat één of meerdere kantoren, of zelfs hele verdiepingen, verhuurd waren aan de ‘militaire veiligheidsdienst’ van de organisatie, die er ‘elektronica ontwikkelde die een gevaar voor Israëlische burgers’ vormde.
Met die verklaringen was er een probleem, antwoordde Associated Press, dat al 15 jaar in het gebouw zat: Er was nooit enige indicatie geweest dat er iemand van Hamas in de toren actief was. De kantoren waren in gebruik door artsen, advocatenfirma’s, mediaorganisaties en andere ondernemingen.
De stafchef van de Israel Defense Forces (IDF), Aviv Kohavi, reageerde smalend: ‘De AP-journalisten drinken iedere ochtendkoffie met de mensen van Hamas in het cafetaria op de begane grond, of ze het nou beseffen of niet.’ Ook met die verklaring was er een probleem, liet AP fijntjes weten: Er was helemaal geen cafetaria in het gebouw.

Volledig artikel van The Rights Forum kan u hier nalezen.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be