IEDER MENS IS GELIJK

Search

Israëlische dienstweigeraar in de gevangenis

Facebook
Twitter
Email
Print

Shlomo vertelt:
Ik ben opgegroeid in een joodse nederzetting in de Westbank. Tegen ons werd gezegd dat het Israëlische leger het meest morele leger is van de wereld. Voor mijn legerdienst had ik het gevoel dat ik bij mijn legerdienst op een of andere manier niet in conflict zou komen met mijn pacifistische opvattingen. Dit had ik verkeerd ingeschat.
Toen ik opdrachten van officieren weigerde op te volgen, werd ik gevangengezet. Als ik begon te spreken over het comité voor gewetensbezwaren, keek men mij onbegrijpend aan. Ik kwam in een bureaucratische mallemolen. Het leek erop dat het leger mijn wil probeerde te breken. Na een tijdje mocht ik een paar dagen naar mijn familie.
Ik besloot niet terug te keren naar de legergevangenis als men niet een afspraak kon voorleggen met het comité voor gewetensbezwaarden. Ik kreeg bedreigingen van mijn oversten, dat ik een nog zwaardere straf zou krijgen. Toen ik niet toegaf volgde uiteindelijk een afspraak met het comité.
Tegenover het comité kon ik uitleggen dat ik legerdienst niet de oplossing vind. We moeten met elkaar samenleven en niet een volksdeel onderdrukken.
Het comité heeft mijn gewetensbezwaren erkend.

Mer getuigenissen en informatie over Israëlische dienstweigeraars hier. 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be