IEDER MENS IS GELIJK

Search

Sheikh Jarrah en Al Buston

Facebook
Twitter
Email
Print

Sheikh Jarrah ligt ten noorden van de Al Aqsa Moskee. In 1956 werd er een overeenkomst ondertekend tussen UNRWA en Jordaniƫ, waarin een regeling werd getroffen voor 28 Palestijnen die in 1948 vluchteling waren geworden in hun eigen land. De overeenkomst hield in dat de vluchtelingen huizen zouden krijgen in ruil voor het intrekken van hun vluchtelingenstatus.

De Israƫlische regering erkent deze overeenkomst niet, noch de documenten die de Palestijnen hierover in hun bezit hebben. Israƫl erkent wel vervalste documenten van religieuze Joodse kolonisten, waarin naar voren komt dat voorheen de huizen bezit waren van joodse families. In 2008 en 2009 verloren 4 Palestijnse families hun huis. Het doel van de kolonisten is om alle Palestijnse families weg te krijgen. Het gaat om enige honderden inwoners.

Tot nog toe hebben de Palestijnse families gelijk gekregen als ze de vernielingen en uitzettingen betwistten voor het Israƫlische Hooggerechtshof. Alleen internationale druk zal Israƫl tegenhouden in de voortgaande schendingen van de vierde Geneefse Conventie.
Op 2 augustus stelde het Hooggerechtshof aan vier families voor om te erkennen dat de kolonistenonderneming eigendom is van het land waarop de huizen staan en dat de families beschermde bewoners zijn. De Palestijnse familie hebben dit voorstel afgewezen.

Op 15 augustus heeft het Hooggerechtshof de uitzetting van de families Hamad, Dajani en Daoudi uitgesteld. Dit is waarschijnlijk het gevolg van internationale politieke druk. Blijkbaar wacht het Hooggerechtshof op een beter moment om tot uitzetting van de families te besluiten. Ondertussen leven de families onder een constante druk.

Er zijn echter ook indrukwekkende voorbeelden van Palestijnse solidariteit. Iedere dag waren er wakes van ongeveer 200 Palestijnen. De IsraĆ«lische politie reageerde met grof geweld: knal- en flitsgranaten en waterkannonnen die ā€˜skunkā€™ (= water met een rottingslucht) over de demonstranten spuiten. Daarna werd de toegang tot Sheikh Jarrah voor Palestijnen van buiten ontzegd. Berichten van politiegeweld op sociale media werden verwijderd. ā€˜Ruim tien jaar geleden waren het slechts een handjevol demonstranten van voornamelijk joods-IsraĆ«lische afkomst vergezeld van enkele Palestijnen. Dat is niet vergelijkbaar met wat we nu zienā€™.

In de wijk Al Buston staan 49 huizen op de slooplijst. Voor een aantal van de huizen is het sloopbevel opgeschort tot februari 2022. Ook hier speelt internationale druk een rol.

Hier meer informatie van ICAHD (Israƫli committe against house demolitions).

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be