IEDER MENS IS GELIJK

Search

Heb je ooit al gedacht aan een city-trip naar Gaza-stad?

Facebook
Twitter
Email
Print

Vandaag ben ik je gids, een Palestijnse die de afgelopen 24 jaar in Gaza- stad heeft gewoond, en ik zal je meenemen op een rondleiding door de straten van mijn stad. Eindelijk, je bent de Egyptische grens overgestoken en wij heten je welkom in de Gazastrook. Laten we om te beginnen een taxi naar het hotel nemen, in sommige landen kan je kiezen uit gele, rode of blauwe taxi‚Äôs, maar niet in Gaza, aangezien er geen specifieke kleur is voor taxi’s. Een taxi nemen van Rafah naar Gaza- stad kost je ongeveer 10 euro, wat erg goedkoop is in vergelijking met Belgi√ę.

Sta mij eerst en vooral toe, je naar het Roots Hotel te brengen, één van onze grootste en meest prestigieuze hotels, hier meer info. Daar kan je uitrusten, ontbijten en proeven van de rijke cultuur van Gaza. Als je wilt ontbijten, raad ik falafel aan; zelfs als je in één van de rijkste gebieden van Gaza woont, kun je dit goedkope en eenvoudige gerecht bestellen, omdat het deel uitmaakt van onze cultuur. Het wordt geserveerd met augurken en hummus.

Als je ge√Įnteresseerd bent in historische bouwwerken, sluit je dan nu bij ons aan.
De Al-Omari-moskee is √©√©n van ‘s werelds oudste nog bestaande moskee√ęn. Reizigers, Arabische karavanen op handelsroutes door Syri√ę en pelgrims op weg naar Mekka gebruikten die als rustplaats. De reizigers gebruikten de centrale binnenplaats van de moskee als marktplaats en slaapplaats. De arcades van de moskee aan de oost- en westzijde omsloten de centrale binnenplaats. Een dubbele arcade leidde naar de gebedsruimte van de moskee aan de zuidkant, meer info over de moskee hier. Hoewel er een moslimmeerderheid in Gaza is, sluit dit de aanwezigheid van andere religies niet uit. We hebben ook historische christelijke bouwwerken.

De orthodoxe kerk is √©√©n van de belangrijkste christelijke plaatsen in Gaza, hier meer info .We¬† gebruiken religieuze plaatsen ook als toevluchtsoord in oorlogstijd. Om het even waarin je gelooft, je bent een doelwit voor Isra√ęlische gevechtsvliegtuigen vanwege je nationaliteit, ongeacht je religie.

En er is meer!

We hebben ook een goudmarkt, het enige dat overblijft van wat ooit een enorme overdekte markt was, vol met zakenlui die gespecialiseerd waren in verschillende ambachten. Er is een perceptie dat Gaza een stad is van conflicten en armoede, maar we streven ernaar, te hebben wat andere mensen in verschillende delen van de wereld hebben.

Gaza-stad is een historisch en cultureel belangrijke stad en ik geloof, dat cultuur en geschiedenis complementair zijn. Als je nu wilt zien hoe we in Gaza-stad werken om cultureel bewustzijn onder de Palestijnen te cre√ęren, volg me dan naar het Rashad Shawa Cultureel Centrum, het eerste culturele centrum met zo’n verscheidenheid aan activiteiten in Palestina!
Dit centrum werd in 1985 opgericht in Rimal, Gaza. Het gebouw is genaamd naar Rashad al-Shawa, de Palestijnse burgemeester van de stad die 11 jaar in functie was, meer info. Het doel is, om het culturele isolement van de Palestijnen te verlichten, dat een gevolg is van de Isra√ęlische bezetting, die hun culturele en nationale identiteit uitwist.

Een andere culturele organisatie, die zowel op de Westelijke Jordaanoever als in de Gazastrook bestaat, is de Al-Qattan-organisatie. Deze werkt vooral met kinderen in de Gazastrook, door hen te betrekken bij verschillende activiteiten, zoals lezen, schilderen en uitvoerende kunsten. Al deze activiteiten hebben hetzelfde doel: kinderen in de Gazastrook het leven laten ervaren zoals andere kinderen over de hele wereld en hen helpen te ontsnappen aan de oorlogsomgeving.

Er ontbreekt nog iets, nu je de culturele en historische kenmerken van Gaza-stad ontdekt hebt! Weet je wat het is? Dat klopt, je leest het goed. De lichtere kant van de dingen in deze belegerde metropool, en hoe mensen hun vrije tijd doorbrengen.

Het eerste wat ik je zou willen aanraden om te bezoeken, is Sharm Park . Een amusementspark dat bestaat uit 4 delen:
1) Speelgebied: In dit gebied zijn verschillende kinderspellen met elkaar verweven, waaronder een spoorweg (groot en klein), race- en botsauto’s, waterspelletjes en een vijf-dimensionale cinema.
2)  Servicegebied: Gespecialiseerde restaurants, tuingangen, heren- en damestoiletten, verkoopkiosken en parkeerplaatsen.
3) Familiehoeken: Deze plaatsen zijn beplant en hebben familiale kenmerken. Er komen alleen gezinnen, moeders voelen er zich op hun gemak en worden er vermaakt. Verschillende diensten, eten, drinken en niet-productieve programma’s zijn er beschikbaar.
4 ) Kleine kliniek: die is er, om onmiddellijke gezondheidsdiensten te verlenen aan gasten in het resort; er is een verplegend team aanwezig dat eerste hulp en assistentie kan verlenen.
Alle activiteiten van het toeristenoord worden geleid door een gespecialiseerde staf, bestaande uit een algemeen directeur, een gespecialiseerde technicus, een staf van 15 en een directeur voor de veiligheid.

Hier meer over Sharm Park.

© Foto: Sharm Park Gaza Рstad 

Oh! Als je vandaag honger begint te krijgen, laat ons je dan verwelkomen met onze maaltijden! Maftoul is een populair Palestijns gerecht dat het beste wordt geserveerd met Palestijnse olijven en augurken. Hier alvast het recept om het alvast thuis eens klaar te maken.

We kunnen nu  naar het strand wandelen, waar mensen kunnen gaan paardrijden, zwemmen en ontspannen. Deze belegerde stad is ook een prachtige stad, en ze doet een dappere poging om zichzelf te verbeteren met behulp van eenvoudige middelen. In het kort deze stad verdient te leven.

¬© Foto’s Palestina Solidariteit, Gaza – stad strand en haven.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ‚ā¨40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ‚ā¨18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ‚ā¨22!¬†

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be