IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Gezichtsherkenning voor Palestijnen

Facebook
Twitter
Email
Print

Terwijl ontwikkelde landen in de wereld beperkingen opleggen aan het gebruik maken van fotoā€™s, zien we dat IsraĆ«l in de bezette gebieden het recht op privacy op een ernstige manier schendt. Dit kunnen we althans opmaken uit het getuigenis van twee voormalige IsraĆ«lische soldaten tegenover de organisatie Breaking the Silence.
Het gaat om het programma Blue Wolf, dat via een database gezichten koppelt aan persoonlijke gegevens. Zonder ID-kaart weet een soldaat dan of de persoon moet worden gearresteerd of dat hij gewoon kan passeren.
Het systeem wordt al toegepast in Hebron, een stad met een van de meest extreme vormen van controle en onderdrukking in de bezette gebieden. In sommige gevallen is zelfs het interieur van de woningen zichtbaar.
In de stad zijn cameraā€™s geplaatst die gezichten herkennen. Zonder scrupules spreekt het IsraĆ«lische leger van Hebron Smart City. In IsraĆ«l zelf wordt de bewakingstechnologie niet toegepast, nadat er veel protesten kwamen. In de bezette gebieden is het blijkbaar geen probleem.
Yaser Abu Markhya, vader van vier kinderen, zegt dat hij zich onveilig voelt bij het idee dat cameraā€™s hem en zijn gezin filmen. Hij wil om die reden niet meer dat zijn kinderen buiten spelen. De militaire controle is zo extreem, dat een gevallen theelepeltje buitenshuis onmiddellijk leidt tot vragen van soldaten wat er precies aan de hand is.

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/israel-palestinians-surveillance-facial-recognition/2021/11/05/3787bf42-26b2-11ec-8739-5cb6aba30a30_story.html

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be