IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Falende gezondheidszorg

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© Palestina SolidariteitĀ 

Tussen 10 en 21 mei 2021 moest Gaza de vijfde Israƫlische militaire operatie ondergaan sinds 2008. Er vielen 261 dodelijke slachtoffers en er waren 1981 gewonden. Tijdens de aanval werd de blokkade verscherpt.
Door de Israƫlische blokkade zijn de ziekenhuizen soms in deplorabele staat. Dit noopt patiƫnten elders hulp te zoeken. Maar ook dat wordt gedwarsboomd.
Ritta Hassan Al-Jalees heeft twee zonen die lijden aan Cystische Fibrosis. Een andere zoon stierf aan dezelfde ziekte. Wat haar het meeste stress bezorgt is het uitblijven van permissie om een behandeling te krijgen in Ramallah. Ritta: ā€˜Ik leef in constante spanning dat ik nog een kind zal verliezen. Hier in Gaza kunnen mijn zonen niet de juiste behandeling krijgen. De tijd dringt, maar IsraĆ«l heeft geen haast.ā€™
Al Mezan stelt vast dat in mei 2021 vier Palestijnse patiƫnten stierven als gevolg van het uitblijven van een permissie om buiten Gaza een behandeling te krijgen.
ā€¢ De 15 jarige Amr Fakher Al Kurd kon behandeld worden in Hebron, maar kreeg geen toestemming om te vertrekken. Hij stierf op 19 mei 2021.
ā€¢ Hasan Ahmed Al Kharti, 62 jaar oud, stierf op 30 mei 2021. Hij miste de afspraak met het Al Makassed Ziekenhuis in Jeruzalem.
ā€¢ Aisha Hasan Abu Azar stierf op 13 mei. Ze werd 1 jaar.
ā€¢ Mohammed Abdelrauf Al Mabhouh zocht uiteindelijk hulp in Egypte, maar het was te laat. Hij stierf op 11 juni.
Israƫls offensief in mei bracht ernstige schade toe aan het gezondheidssysteem. 84 Gezondheidscentra (ziekenhuizen, apotheken, laboratoria en privƩklinieken) werden gedeeltelijk vernietigd. Toegangswegen werden opzettelijk vernietigd, wat mensenlevens in gevaar bracht.
In mei was er bij 40% van de medicatie geen voorraad meer. 33% van het medisch materiaal voor spoed, operaties, hartkatheterisatie, orthopedie, dialyse en oftalmologie ontbrak.
Honderden medische apparaten waren kapot, omdat vervangende onderdelen Gaza niet binnen konden komen. Enzovoorts.
Conclusie: Het onmenselijke, straffende en discriminerende vergunningenregime van Israƫl als bezettende macht treft kwetsbare patiƫnten en verscherpt de menselijke crisis in Gaza. De internationale gemeenschap moet Israƫl onder druk zetten om zijn verplichtingen als bezettende macht na te komen.

https://mezan.org/en/uploads/files/16261619561305.pdf

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be