Je kent de vele trieste verhalen over de Gazastrook gezien, de arme mensen en de vele slachtoffers van de Israëlische aanvallen en blokkade, maar vandaag zal ik je iets laten zien dat Gaza heeft en de rest van de wereld niet. Het is een geweldig Gazaans gerecht dat ik hier in België heb proberen maken, maar waar ik niet in slaagde voor twee redenen: ik ben geen goede kok en misschien omdat ik het altijd in mijn stad Gaza at, kan ik het nergens anders eten, ik noem dit nostalgie.
Het recept:
Ingrediënten voor 4 personen :
Deel1:
1 ½ KG mager stoofvlees “Als je vegetarier/veganist bent, kan je dit ingrediënt weglaten”
1 ui, in stukjes gehakt
4 eetlepels olijfolie
1 laurierblad
1 theelepeltwijgje rozemarijn
1 kaneelstokje
5 eetlepels pimet besses, ook Jamaicaanse peper genoemd
4 kardemompeulen
Deel 2:
1 ui, in stukjes gehakt
10 kopjes gesneden snijbiet, of een andere soort biet
½ kopje sumak kruiden
3 eetlepels bloem
Deel 3:
1 eetlepel dillezaad
5 knoflookteentjes, geplet
1 theelepel koriander
1 theelepel gedroogde rode pepervlokken
1 groene chilipeper, in stukjes gehakt (optioneel)
2 theelepels zout
1 ¼ blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
3 eetlepels rode tahina of 2 eetlepels gewone tahina gemengd met 1 theelepel geroosterde sesamolie
Klaarmaken:
– Stoof het vlees en de ui in olijfolie tot ze lichtbruin zien. Voeg water toe tot het vlees volledig bedekt is en breng aan de kook. Eventueel schuim dat naar boven komt, moet worden afgeroomd. Roer alle kruiden (uit deel 1) er doorheen. Zet het vuur lager en dek af. Kook tot het vlees gaar is. Giet het vlees af en zet de bouillon (kookvocht/sumac) opzij.
Roer de ui en de snijbiet erdoorheen tot ze net zacht geworden zijn
Kook de sumak 10 minuten, zeef de vloeistof en zet opzij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
– Roer bloem door de afgekoelde sumak-infusie totdat het volledig is opgelost. Maal het dillezaad en de gedroogde peper in een vijzel of blender. Pureer de knoflook en chilipeper als je ze gebruikt.
– Om klonteren te voorkomen, klop je de bouillon en het sumak-bloemmengels volledig door elkaar. Combineer het vlees, dille, knoflook, chili-mengsel en de resterende kruiden in een mengkom. Breng aan de kook terwijl je constant roert, verlaag dan de temperatuur en laat 15 minuten sudderen. Roer continu totdat het mengsel is ingedikt. Voeg een eetlepel tahini toe en kook nog 3 minuten.
Haal van het vuur en verdeel over kommen. Laat afkoelen en serveer op kamertemperatuur met Arabisch brood en gepekelde groenten.
Laat het me zeker weten als je het klaarmaakt en nodig me uit om te komen proeven!