IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Jurist Khairi Bashir in administratieve detentie

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Addameer

Op 29 oktober 2021 viel het Israëlische bezettingsleger Khairi Bashir zijn huis binnen om hem te arresteren. Hij werd direct naar de Ofer gevangenis gebracht. Op 15 november werden een aantal aanklachten ingediend, zoals zijn betrokkenheid bij een ‘onwettige’ organisatie. De aanklachten waren kopieën van eerdere aanklachten in 2000, 2014 en 2017. Zelfs het deelnemen aan publieke manifestaties werd aangeklaagd.
Op 21 november werd bevolen hem op borg vrij te laten. Daarna werd de gelegenheid gegeven beroep aan te tekenen. Vervolgens werd de borgsom verhoogd. Op 7 december werd besloten tot een administratieve detentie van 6 maanden.
Khairi verklaarde in een brief dat hij iedere medewerking aan de zogenaamde rechtsgang zal weigeren. Hij schreef: “Ik zie deze procedure om mij in administratieve detentie te zetten als fundamenteel in strijd met de meest basale mensenrechten. Een verdachte heeft het recht de aanklacht tegen hem in te zien en zichzelf te verdedigen. Ik heb mijn advocaat Mahmoud Hassan gevraagd mij niet te vertegenwoordigen tegenover dit soort rechtbanken.”
Khairi Bashir staat niet alleen in deze houding. Het Palestijnse nieuwsagentschap WAFA bericht dat al tien dagen op rij rechtszaken door gevangenen onder administratieve detentie geboycot worden.

Meer info hier.

 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be