© Afbeelding, Latuff 2016
Tenzij er door fel protest nog op de beslissing wordt terug gekomen, lijkt het erop dat de ex-Britse premier Tony Blair binnenkort geridderd wordt en dat hij de titel ‘Sir’ zal mogen dragen. Die titel zou hem worden toegekend omdat het gebruik zegt dat Britse premiers enige tijd na hun aftreden zulke titel krijgen.
Niet iedereen reageerde echter enthousiast.
Werd hij ooit bewierookt om zijn rol in het Goede Vrijdag vredesakkoord tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland, en deels ook omwille van zijn succesvolle eerste jaren als premier, vandaag wordt Tony Blair door velen verguisd, vooral omwille van zijn beslissing om de oorlog in Irak te steunen.
Ook zijn rol als ‘speciaal gezant van het Midden-Oostenkwartet’, (dit kwartet bestond uit de VN, EU, VS en Rusland), die hem werd toegekend na zijn aftreden als premier, maakte hem niet bepaald populair. Door zijn rol in de oorlog in Irak was zijn aanstelling als ‘vredesgezant’ omstreden. Ook zijn sterke banden met de Israëlische regering, en zijn lidmaatschap van de pro-Israël lobbygroep ‘Labour Friends of Israël’, maakten hem in het Midden-Oosten weinig geloofwaardig.
Zoals gevreesd werd, gezien zijn voorgaande politiek, toonde hij weinig interesse voor de rechten van de Palestijnen. De zogenaamde ‘routekaart voor vrede’, die hij met veel bombarie aankondigde, verzandde in veel gepalaver maar werd uiteindelijk een flop.
Enkele jaren terug gaf hij, véél te laat, dan toch toe dat het een grote fout was geweest om Hamas, na diens verkiezingsoverwinning in 2005, te boycotten. Door toe te geven aan de druk van Israël om Hamas te boycotten, gevolgd door de Israëlische blokkade van de Gazastrook die nog steeds van kracht is, werd Gaza in een diepe crisis gestort die nog steeds voortduurt.
Bronnen en extra info:
https://rightsforum.org/nieuws/blair-we-hamas-nooit-moeten-boycotten/