IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Lifta, een van de eerste etnisch gezuiverde Palestijnse dorpen van de Nakba.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto’s: Palestina Solidariteit vzw

LIFTA is een groot dorp, op 5 km ten westen van Jeruzalem, en had in 1947 2500 inwoners, de meesten moslims en een klein aantal christenen.

Uit een getuigenis van een overlevende van Lifta, gepubliceerd in Haaretz van juli 2021.

Dit is het treurigste dorp van Israël en waarschijnlijk ook het mooiste. Er gaat niets boven: een spookdorp, waarvan veel huizen nog overeind staan, met een gat in het dak, met dank aan Israël, om te voorkomen dat ze opnieuw worden gebruikt. De ongeveer 60 huizen van twee en soms drie verdiepingen die overblijven, zijn op de helling van de heuvel geplant en passen meesterlijk in het natuurlijke landschap. Elke verdieping van de gebouwen, gemaakt van steen en versierd met bogen, vertelt het verhaal van een andere periode en een andere bouwstijl. Lifta is een zeldzaam architectonisch juweeltje, een monument voor wat ooit hier in dit land was, een stomme getuigenis van een manier van leven die abrupt werd afgesneden. Een moskee, olijfpersen en een korenmolen, overblijfselen van pittoreske balkons, een betegeld pad dat leidt naar de bron, …”

Het schilderachtige Lifta is een van de eerste dorpen in Palestina die aan de etnische zuivering ten prooi vielen. Ilan Pappé beschrijft het als volgt:

”Het sociale leven in Lifta speelde zich af rond een klein winkelcentrum, waar een club en twee koffiehuizen te vinden waren. Het centrum trok ook mensen uit Jeruzalem aan, zoals het ongetwijfeld nu ook nog zou doen als het er nog zou zijn. Een van de koffiehuizen was het doel van de Hagana toen die op 28 december 1947 het dorp aanviel. Met hun machinegeweren doorzeefden de Joden het koffiehuis, terwijl de leden van de Stern Gang in de buurt een bus tegenhielden en er in het wilde weg in begonnen te schieten. Het was de eerste actie van de Stern Gang op het Palestijnse platteland; voorafgaand aan de aanval, had de bende pamfletten onder zijn activisten uitgedeeld: ‘Vernietig Arabische wijken en straf Arabische dorpen”. (nvdr: Hagana en Stern, zogenaamde joodse milities, in werkelijkheid terreurgroepen, die ook later in het Israëlische leger zullen worden opgenomen)

Aanvankelijk veroordeelde het opperbevel van de Hagana de aanval van de Stern Gang eind december, maar toen zij zagen dat de aanval ertoe leidde dat dorpelingen op de vlucht sloegen, gaven ze de opdracht hetzelfde dorp op 11 januari nogmaals aan te vallen om de verdrijving te voltooien. De Hagana blies de meeste huizen van het dorp op en verdreef alle nog aanwezige mensen.

Op 31 januari kreeg David Shaltiel, de militaire commandant van de stad, van Ben-Gurion rechtstreeks de opdracht om de Joodse aanwezigheid en expansie in Jeruzalem te waarborgen door de vernietiging van Shaykh Jarrah, bezetting van andere wijken en onmiddellijke vestiging van Joden in de ontruimde gebieden. De opdracht werd met succes volbracht.”

Zoals je kan zien op de kaart, behoorde Lifta tot het gebied ‘Jeruzalem-Bethlehem’, dat in het verdeelplan van de VN-res.181 van 29 november 1947, een internationaal statuut had moeten krijgen. De zionistische versie over het verdeelplan zegt dat de joden dit plan aanvaardden en de Palestijnen niet. De eerste aanval van Palestijnse dorpen was in Lifta op 28 december 1947, precies in dat deel dat tot Jeruzalem behoorde en amper één maand na de VN-resolutie 181 met het verdeelplan.

Dit historisch feit ontkracht al de versie over het aanvaarden van het verdeelplan door de zionisten.

Na de etnische zuivering van Lifta zijn joodse families in de huizen ingetrokken en hebben deze bewoond in de jaren vijftig en zestig. Nu staan ze leeg, maar toch mogen de eigenaars er niet naar terug.

Lifta is vandaag omgevormd tot een ‘natuurreservaat’, waar mensen kunnen gaan picknicken, zwemmen in de bron en wandelen.

Wat je kan zien op de foto’s is slechts een deel van het dorp, waar er toen ongeveer 60 huizen waren. Het ganse dorp telde ongeveer een 400-tal huizen.

Video: Rondleiding door Lifta door Zochrot*.

*Zochrot is een Israëlische NGO die historische informatie over de Palestijnse Nakba in het Hebreeuws verspreid, met als doel het afleggen van verantwoording voor de Nakba onder de joodse bevolking van Israël en de implementatie van het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.)

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be