© Foto Palestina Solidariteit: dagelijkse checkpoint voor Palestijnse arbeiders op weg naar werk in Israël
Een generatie Palestijnse afgestudeerden ontdekt dat ze, ondanks hun diploma’s, alleen werk vinden als arbeider voor Israël in de bouw.
Velen voelen zich schuldig omdat ze op deze wijze diensten verlenen aan de bezettende macht.
Saleh Abu Jundeya:
Ik droomde ervan advocaat te worden om de rechten van mijn ouders en hun buren te verdedigen. Ik heb vier jaar rechten gestudeerd. De studie kostte 10.000 Shekel (€ 2835) per jaar. Mijn vader moest schapen verkopen om mijn studie te financieren. En nu? Net als mijn klasgenoten werk ik in de bouw in Israël. Ander werk is er niet.
Mijn ouders hebben zich erg ingespannen zodat er een school zou komen in onze woonplaats. Toen de bouw begon, kwam het Israëlische leger om de mannen van het dorp te arresteren terwijl ze aan het werk waren. Ze namen ook bouwmaterialen in beslag. Een paar maanden later had mijn moeder een idee: Laat de vrouwen bouwen, want het leger zal hen niet arresteren. Zo kwam er dus toch een schoolgebouw: De vrouwen werkten overdag en de mannen gingen ’s nachts verder.
Humza Rabi haalde zijn universitaire master in geschiedenis. Hij droomde van een job als historicus of anders als reisleider.
Na mijn studie kon ik geen baan vinden. Dus werk ik nu als arbeider in Israël als tegelzetter. De omstandigheden zijn er moeilijk. Het werk is niet veilig. Een maand geleden viel ik tijdens mijn werk van de tweede verdieping naar beneden. Ik brak een paar ribben en liep spierscheuren op. Nu zit ik werkloos thuis.
Het Palestijns Centraal Bureau voor de Statistiek verklaart dat de werkeloosheid onder Palestijnen met een bachelor erg groot is.
Onze afhankelijkheid van werk in Israël is politiek van aard. Een halve eeuw Israëlisch militair bewind heeft de Palestijnse economie verwoest. Israël controleert al onze grensovergangen en verhindert onafhankelijke Palestijnse import of export. Al onze natuurlijke hulpbronnen, zoals mineralen uit de Dode Zee, steengroeven, landbouwgronden en waterreservoirs bevinden zich in het zogeheten C-gebied, dat volledig onder Israëlische militaire controle staat. Het is voor Palestijnen verboden deze natuurlijke hulpbronnen te ontsluiten.
Overgenomen uit Soemoed 50.1, (jan-feb 2022)