IEDER MENS IS GELIJK

Search

Geen uitreisvergunning voor meer dan 10 000 studenten

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto Palestina Solidariteit

Palestijnen die naar het buitenland willen reizen zijn daarvoor afhankelijk van Israëlische goedkeuring. Aangezien zij geen gebruik mogen maken van Israëlische vliegvelden zijn zij aangewezen op de grensovergang tussen de Westbank en Jordanië (de Al-Karameh-brug, voorheen Allenby-brug).
Uit nieuw onderzoek (Meer info) van de Israëlische mensenrechtenorganisatie HaMoked blijkt dat Israël Palestijnen op grote schaal ook die mogelijkheid ontneemt. In 2021 verbood Israël ruim tienduizend Palestijnen om de grens met Jordanië over te steken. Als reden dragen de Israëlische grenswachten aan dat Palestijnen die een reisverbod worden opgelegd lid van Hamas zouden zijn, of dat hun familieleden betrokken zouden zijn bij ‘terrorisme’.
Volgens HaMoked wordt het Israëlische beleid omtrent reisverboden gekarakteriseerd door willekeur. Dat blijkt onder meer uit het feit dat Palestijnen die een beroep indienden tegen hun reisverbod in vijftig procent van de gevallen gelijk kregen van Israëlische rechtbanken. Palestijnen krijgen vaak pas bij de Al-Karameh-brug te horen dat zij de Westbank niet mogen verlaten. Jessica Montell, uitvoerend directeur van HaMoked, stelt dat dit ook het geval is voor Palestijnen die de grens passeren om in het buitenland te studeren, hun familie te bezoeken, zaken te doen of een medische behandeling te ondergaan.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be