IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Vlaams Parlement – Rapport Amnesty International

Facebook
Twitter
Email
Print

RAPPORT AMNESTY INTERNATIONAL OVER APARTHEID TEGENOVER PALESTIJNEN

Staf Aerts (Groen): verwees in een vraag aan minister-president Jan Jambon naar het (zeer uitgebreide en gedetailleerde) rapport van Amnesty International, dat Israël beschuldigt van een politiek van Apartheid tegenover de Palestijnen. In het rapport concludeert Amnesty International dat Israël een systeem van apartheid oplegt aan alle Palestijnen, of ze nu in Israël wonen, de bezette gebieden, of in andere landen als vluchtelingen. Vóór Amnesty International beschuldigden ook Human Rights Watch en B’tselem Israël al van het voeren van een apartheidspolitiek tegenover de Palestijnen.
Staf Aerts vroeg minister-president Jambon naar zijn mening over het rapport, en hoe hij, in gesprekken met de Palestijnse Autoriteit en de Israëlische regering, hiermee zou omgaan.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) erkende in zijn antwoord dat de politiek van Israël, die de Palestijnen op grote schaal discrimineert, problematisch is. Op de vraag welke stappen hij zou ondernemen om deze politiek van apartheid aan te kaarten, gebruikte hij echter gewoon het standaardantwoord van ‘een onderhandelde tweestatenoplossing op basis van de ‘relevante resoluties’ van de VN-Veiligheidsraad’, en dat hij ‘tijdens diplomatieke contacten hier zeker aandacht aan zal besteden’.
Staf Aerts (Groen) reageerde nogal misnoegd op het weinig kordate antwoord van de minister-president. Hij merkte op dat men, gezien realiteit op het terrein, stilaan toch iets strenger mag worden rond de situatie in Palestina, met o.a. een importverbod op producten uit de illegale nederzettingen en het concreet aankaarten van de apartheidspolitiek.

Bron:

https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/commissies/commissievergaderingen/1601978/verslag/1607293

OPINIE ISRAËLISCH-PALESTIJNSE CONFLICT

Onder de titel ‘Het grote onrecht dat het Joodse volk werd aangedaan kan nooit een vrijgeleide zijn voor een ander onrecht’ publiceerde Vlaams parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) enige tijd terug een opinie in de krant De Morgen. In zijn opinie maakte hij duidelijk dat Israël met zijn nederzettingenpolitiek de tweestatenoplossing niet enkel de facto maar ook de jure onmogelijk maakt, en dat er de facto steeds méér één territorium is onder controle van de Israëlische overheid, maar met ongelijke rechten voor de verschillende bevolkingsgroepen.
‘Aangezien er niet veel te verwachten valt van de Trumps en Bidens van deze wereld’, stelt Piet De Bruyn, ‘moet Europa als bakermat van de democratie en verlichting het voortouw nemen om het conflict onder de loep te nemen’. ‘Europa moet daarvoor wél het geloof terugvinden in de eigen kracht’.

De volledige tekst van de opinie valt te lezen via de onderstaande link:
https://www.demorgen.be/meningen/het-grote-onrecht-dat-het-joodse-volk-werd-aangedaan-kan-nooit-een-vrijgeleide-zijn-voor-ander-onrecht~bb01cbf7/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be